'Türkiye, enerjide transit ülke olarak önemini koruyor'

Royal Dutch Shell Eski Başkanı Moody-Stuart, Türkiye'nin doğalgaz ve petrolde transit ülke olarak önemini koruduğunu belirterek, 'Orta vadede Singapur gibi bir enerji ticareti merkezi olması mümkün' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Royal Dutch Shell'in eski başkanı Mark Moody-Stuart, Türkiye’nin doğalgaz ve petrolde transit ülke olarak önemini koruduğunu ve orta vadede Singapur gibi bir enerji ticareti merkezi olabileceğini belirtti.

7. İstanbul Finans Zirvesi'nde, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Moody-Stuart, Türkiye’nin enerji ticareti açısından önemli bir ülke olduğunu ve kısa vadede hidrokarbon kaynakların Türkiye’nin en önemli sektörü haline gelebileceğini söyledi.

Türkiye'nin coğrafi konumunun önemine işaret eden Moody-Stuart, "Türkiye, Irak'tan Ceyhan'a gelen ve Rusya'dan gelip boğazlardan geçerek dünyaya ulaşan petrol açısından önemli bir geçiş yolu. Ayrıca doğudan gelen doğalgazın da dünyaya açılmasını sağlıyor. Türkiye, doğalgaz ve petrolde transit ülke olarak önemini koruyor. Orta vadede Singapur gibi bir enerji ticareti merkezi olması mümkün, ancak yakın vadede Türkiye ekonomisinin en önemli sektörleri imalat, finans ve endüstri olarak kalabilir." dedi.

Moody-Stuart, Türkiye’nin güçlü alternatif enerji kaynaklarına sahip olduğunu dile getirerek, ülkede güneş ve rüzgar enerjisinin yanı sıra hidroelektrikte de potansiyelin yüksek olduğunu anlattı.

Son dönemde Karadeniz ve Kıbrıs’ta yapılan yeni petrol ve doğalgaz keşiflerinin Türkiye açısından önemli olduğunu belirten Moody-Stuart, "Bu keşiflerin tam sonuçlarını görmek için biraz daha beklemek gerekiyor. Yeni teknolojilerle bu kaynaklar daha verimli kullanılabilir. Ancak bunların geliştirilmesi pek kolay değil ve bu kaynaklar yüksek maliyetli." diye konuştu.

Türk hükümetinin enerjiyle ilgili doğru politikalar izlediğini kaydeden Moody-Stuart, akaryakıtta uygulanan vergilerin yüksek olmasının ise avantajlı yönleri bulunduğuna işaret etti. Halkın bu sayede enerjiyi daha verimli kullanan taşıtlar kullanmaya yöneldiğini aktaran Moody-Stuart, "Uygulanan politika, hem kaynakların korunmasını hem de kirliliğin azalmasını sağlıyor. Ayrıca, devletin gelirlerinin artmasını sağlıyor. Bu, herkesin kazanmasını sağlayan bir strateji." dedi.

15 Temmuz darbe girişimi

15 Temmuz darbe girişiminde, Türk halkının demokrasiye verdiği desteğin çok önemli ve umut verici olduğunu belirten Moody-Stuart, "Yaşananlar ülkenin önüne çıkan bir engel olarak görülebilir, ancak her şeyin yoluna gireceğini ve normale dönüleceğini ümit ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye’nin, Rusya’yla ilişkilerinin yeniden normale dönmeye başlamasının da çok önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Moody-Stuart, "Bu, iki ülkenin Suriye politikası açısından çok önemli. Suriye konusunda bir anlaşmaya varılması açısından Türkiye ve Rusya’nın iyi ilişkiler içinde olması gerekiyor. Türkiye, Rusya ve Suriye krizinin önemli oyuncularından. Burada Rusya, Suudi Arabistan, İran, İsrail, ABD ve Türkiye hepsi değişik bir şey istiyor. Eğer Suriye konusunda kalıcı bir çözüme erişilmek isteniyorsa tüm oyuncuların birbiriyle iyi ilişkiler içerisinde olması çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir