Türkiye'nin enerji tasarruf potansiyeli yüzde 30

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği'ne göre Türkiye'nin enerji tasarruf potansiyeli yüzde 30

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), Türkiye'nin enerji tasarruf potansiyelinin yüzde 30 olduğunu bildirdi.

ETADER'den yapılan açıklamada, kış aylarında ısınma giderlerinin her ailenin bütçesini sarsan önemli masraf kalemlerinden biri olduğuna işaret edilerek, Türkiye'de merkezi ısıtma sistemi kullanan yaklaşık 2 milyon konutun ısınma masraflarının yılda 3 milyar liraya ulaştığı, bu masrafta ısı tüketimi konusunda savurganlığa varan bilinçsizliğin de payı bulunduğu belirtildi.

ETADER Başkanı Zafer Yavuztürk, bilinçsiz ısı tüketiminin Türkiye'de hane başına ek külfetinin yılda 500 lira olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin OECD ülkelerinin iki katı enerji harcadığını aktaran Yavuztürk, oysa Türkiye'nin enerji tasarruf potansiyelinin yüzde 30 olduğunu, alınabilecek önlemlerle hem aile bütçesine, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Açıklamada, 2007'de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi ısınma sistemi kullanan binalarda ısı gider paylaşımının zorunlu hale gelmesinin de tasarruf sağladığı kaydedildi.

Buna göre daire içi ısıtma tesisatının özelliklerine uygun olarak belirlenen Isı Pay Ölçer cihazıyla, ısı gideri kullanım alanına göre paylaştırılıyor. Ayrıca kalorifer peteklerine takılan Termostatik Vanalar sayesinde oda sıcaklığı istenildiği gibi ayarlanabiliyor. Böylece yüzde 30'a varan enerji tasarrufu sağlanıyor.

ETADER açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 4 ilde toplam 11 bin konutu kapsayan araştırmasına da yer verildi.

Araştırma sonuçlarına göre, ısı paylaşım sistemine geçen binalarda ortalama yüzde 27,5 tasarruf sağlanıyor. Yani yaklaşık 3,5 milyon metreküp daha az enerji tüketiliyor ve ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin lira katkı yapılıyor. Bu sonuçlara göre konutlarda önerilen tasarruf yöntemleri hayata geçirildiği takdirde yıllık yaklaşık olarak 1,2 milyar lira tasarruf sağlanıyor.

ETADER'in verdiği bilgilere göre 1,2 milyar lira ile 48 adet 100 yataklı hastane, 480 orta öğrenim okulu, 6 bin anaokulu, 24 üniversite, bin 714 adet bin metrekare kadın sığınma evi, 60 öğrenci yurdu, 24 bin kütüphane yapılabiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir