Otobüs şoförüne standart geldi

TESK Başkanı Palandöken, otobüs şoförlerine getirilen standartlar ile korsan taşımacılık ve gündelik şoförlük yapmanın önüne geçileceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TESK- TŞOF ve İBB tarafından ortaklaşa hazırlanan Şehir İçi Toplu Taşıma ve Otobüs sürücülerinin uyması gereken kurallara ait standart Resmi Gazetede yayımlandı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yayımlanan standartların uygulanmaya başlamasıyla artık korsan şoförlüğün önüne geçilecek. Aynı zamanda tüm şoförler kişisel bakımlarına ve hijyen ortamda çalışmaya ve hizmet etmeye özen gösterecekler” dedi.   

Şoförlerde dikkat ve konsantrasyon becerisi aranacak

TESK –TŞOF ve İBB tarafından hazırlanan Şehir İçi Otobüs sürücülerine ait standart ile ilgili yazılı açıklama yapan Bendevi Palandöken, “Daha önce hazırlanan, taksici, minibüsçü ve servis aracı standartlarının ardından şehir içi Otobüs şoförlerinin uyması gereken kurallar belirlenmiştir. Artık 21’inci yüzyılda insanımız verdiği ücretin karşılığında kaliteli hizmet almanın yanı sıra kurallara da uyulmasını istemektedir. Hizmet ve kalitenin önem kazandığı günümüzde ulaşım sektöründe otobüs sürücülerimize de büyük görevler düşmektedir. TESK olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunun için de tüm meslek dallarında standart çalışması yapmaktayız. Bu kapsamda belirlenen Otobüs şoförü standartlarında şoför arkadaşlarımız kullandıkları aracı başta iyi tanıyacaklar. Dikkat ve konsantrasyon becerisinin yanı sıra el-göz-ayak koordinasyon becerisine ve güvenli ekonomik araç kullanma bilgisine de sahip olacaklar. Ayrıca taşıdıkları kişilerin güvenliği için günlük hava ve yol durumunu takip ederek şartlara uyacaklar, sefer planlaması yaparak yemek, mola ve ihtiyaç zamanlarını planlayacaklar, müşterilere güler yüzlü ve nazik davranacaklar” diye konuştu.

Korsan şoförlerin önü kesilecek

Amaçlarının nitelikli iş gücünün artırılması olduğunu kaydeden Palandöken, “Resmi Gazete’de yayımlanan meslek standartlarımızın uygulaması kısa zaman içerisinde başlayacaktır. Hazırlanan standartla otobüs şoförlerimiz artık acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olacaklar. Aracın temizlik, düzen ve tertibine özen gösterilecek. Kişisel bakım ve hijyene dikkat edecek. Tüm şoförler değişime açık olacaklar. İnsan ilişkilerine artık özen gösterilecek. Şoför arkadaşımız öncelikle iletişim kurduğu kişilere karşı güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü davranmak zorunda. Bunların hepsi aslında iş disiplinini içeriyor. Bu ve bunun gibi kurallarla ilgili olarak şoför arkadaşlara gerekli eğitimler yetkili odalarımızca verilecektir. Gerekli eğitimin ardından yapılacak sınav ile sertifikaları verilecektir. Bu standartlara uygun sertifika almayan hiç kimse otobüs şoförü olamayacak. Böylece korsan taşımacılık ve gündelik şoförlük yapmanın da önüne geçilecek. Yani korsan yolcu taşımacılığının önüne geçilecek. Her önüne gelen otobüs süremeyecek” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir