Taşımacılıkta ‘akıllı’ dönem

Freelog merkezinden yönetilecek sistem ile taşınacak yük, en uygun ve en yakın araca yönlendirilecek. Böylece taşımalar kontrol altına alınırken, maliyetler de minimuma inecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

İSTANBUL - Yurtiçi taşımacılığındaki karmaşaya son vermek ve maliyetleri minimuma indirmek amacıyla kurulan Freelog, yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucunda Akıllı Taşımacılık projesini başlattı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sanayi Tezleri Programı (SAN-TEZ) kapsamında desteklediği, Çankaya Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen projeyle taşınacak yükün, en uygun ve en yakın araca yönlendirilmesini sağlayacak bir sistem oluşturuldu. Freelog çağrı ve araç takip merkezlerinde yönetilecek olan sistem, sektördeki plansız taşımayı düzenlemeyi ve kurumsal kaynak planlamasını gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Firmaların lojistik maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak sisteme, hem yük sahipleri hem de yükü taşıyan firma ücretsiz üye olabilecek.

‘Taşıtan da taşıyan da kazanacak’ 

Avea, Denizbank, Petrol Ofisi ve Groupama’nın projenin destekçileri arasında yer aldığını belirten Freelog Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Çınar, sistemin işleyişini şu şekilde özetledi: “Sisteme dahil olan araç sahiplerinin araçlarına bir adet tablet monte ediliyor. Tablet üzerindeki program ve Avea tarafından sağlanan GSM hatlarla Freelog, taşımacıya Türkiye’nin neresinde olursa olsun yük bulacak ve dönüşlerini organize edecek. Üstelik taşıma fiyatı konusunda kamyon işleticisine bir fiyat baskısı olmayacak. Sistem, yükü bazen en uygun fiyat veren taşımacı ile taşıtırken, bazen Freelog’daki en iyi performans gösteren kamyon işleticisine verebilecek. Taşımacı, navlununu her zaman olduğu gibi yine, doğrudan yük sahibi ile yapmış olduğu anlaşma sayesinde bizzat kendisi tahsil edecek. Bu sistem sayesinde yük sahipleri, yükleri için güvenilir bir nakliyeci ile çalışacak, hızlı ve uygun fiyat teklifi alacak. Yük sahipleri ödeyecekleri navlun ücreti dışında Freelog’a üyelik ya da herhangi başka bir ücret ödemeyecek. Sistemin yük sahiplerine sunduğu bir diğer avantaj ise taşınan her yükün Groupama tarafından navlun sigortası yapılarak taşınıyor olması. Freelog sistemine giren tüm kamyon işletmecileri, Denizbank ticaret kartına da sahip olacak ve Petrol Ofisi’nden yüzde 7 indirimli, 90 gün vadeli indirim temin edebilecek.”

Uluslararası taşımaları da kapsayacak 

Hakan Çınar, öncelikle yurtiçi taşımacılık için oluşturulan sistemin yakın dönemde uluslararası yük taşımacılığında geçerli olabileceğini ifade etti. Günümüzde ticari hayatın tamamen bilişim sektörü ile bağıntılı hale geldiğini ve bilişimden uzak kalan ticari yapıların kan kaybetmeye başladığını vurgulayan Çınar, “Bu noktada lojistikte yeni bir atılım yaratmak için oluşturulmuş olan Freelog, uzman kadrosuyla lojistik sektörünün ihtiyacı olan yazılım ve donanımı geliştirdi. Sistem hem yük sağlayıcısına hem de yükü taşıyana büyük avantajlar sunuyor” diye konuştu. Sistem sayesinde araçların verimliliğinin de artacağına dikkat çeken Çınar, araçların çevreye verdiği zararın da en aza indirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Freelog’un aynı zamanda bir sosyal sorumluluk platformu olduğunun altını çizen Hakan Çınar, “Sistemine dahil olan kamyon işletmecileri, Freelog tarafından sürekli eğitim ve Kaptan Köy adı verilen sosyal tesislerden yararlanma gibi pek çok avantajı da elde etmiş olacak” dedi.

•Sektörde ölçülmemiş verileri toplayarak bilgi havuzu oluşturulacak 
•Taşımacılık tamamen kayıt altına alınacak 
•Yasadışı taşımaların önüne geçilecek 
•Atıl durumdaki araç sayısında düşüş olacak 
•Rekabet koşulları iyileştirilerek, sektörün büyümesine

Bu konularda ilginizi çekebilir