2. el otomobile bayram dopingi

Galericiler sakin geçen Ramazan günlerinin ardından bayram öncesi piyasada canlanma bekliyor. Bayram ve sonrasında tatil planı yapanlar, tercihlerini 2. elden yana kullanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Yaz aylarını ve önümüzdeki iki bayramı otomobilsiz geçirmek istemeyen vatandaşlar, sıfır otomobillere yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı ve kurdaki hareketlilik nedeniyle ikinci el otomobilleri tercih ediyor. İzmir Otomobil Galericileri Sitesi (Otokent) Başkanı Yılmaz Akın, sakin geçen Ramazan günlerinin ardından bayram öncesi piyasada canlanma beklediklerini ifade etti.  

Akın, otomobil piyasasının 2013 yılında vergi, KDV artışları ve kur dalgalanmaları, bu yıl da Ortadoğu'daki karamsar tablo nedeniyle olumsuz etkilendiğini belirterek, bu tablonun bayram ve sonrasında yaşanacak hareketlilikle dağılacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. 

Vatandaşın tercihi 2. el 

Yaz aylarının son 2 yıldır daralan ikinci el otomobil pazarı için bir dönüm noktası olmasını temenni ettiklerini kaydeden Akın, "Hafta sonu ile birleşen Ramazan bayramı ve sonrasında tatil planı yapanlar, otomobil satın alma tercihlerini 2. elden yana kullanıyor. Talep nedeniyle fiyatlar bir miktar artsa da bu otomobil piyasasında canlanmaya neden oldu" dedi. 

Ramazan son haftası bayram öncesinde piyasada hareketlenme beklediklerini dile getiren Akın şöyle konuştu:  

"Ramazan sonrasında insanlar tatile çıkacağı için hareketlenme olacaktır. Vatandaşlarımıza, ÖTV ve KDV'den dolayı ikinci el araç almalarını tavsiye ediyoruz. 2014 yılında piyasalarda Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle bir gerginlik var. Ancak bu gerginliğin bu bayram haftasında son bulacağını düşünüyoruz. Zaten vatandaşlarımızın tercihi de genellikle 2. el otomobiller oluşturuyor. İkinci el otomobillere olan talepler fiyatları bir miktar yukarı taşısa da bu artış galerici esnafımızdan değil, araçlara olan talepten kaynaklanıyor.  

Vatandaşlarımız, ikinci el araç alırken bir iki yaşında, az kilometre yapmış araçları tercih etmeli. İnternetten, güvenilir yerlerden araç alınmalı. Vatandaşlarımız, karşılarında muhatap bulmalı. Araçların kilometre kayıtlarına baktırmalı. Araçları mutlaka yetkili servislere göstermeli." 

"Mevsimlik otomobil" satın alan var 

İzmir Otokent Galericiler Sitesi esnaflarından Fahri Karlık da yaptığı açıklamada otomobile para bağlamak istemeyen ya da uzun süreli kiralama yapmak istemeyen bazı vatandaşların aracı mevsimlik olarak satın almayı tercih ettiğini söyledi.  

Dönem itibariyle otomobil piyasasında hareketlenme başladığına dikkati çeken Karlık, ""Okulların kapanması ve yaz tatili dönemine girilmesiyle otomobil pazarları ve oto galericilerinde hareketlenme başladı. Yaz tatili ve önümüzdeki bayramları otomobilsiz geçirmek istemeyen vatandaşlarımız aldıkları otomobillere büyük paralar bağlamak istemiyor. Sezonluk otomobil satıp daha sonra bir miktar aşağı fiyata geri almayı taahhüt ediyoruz" dedi. 

Galericiler sitesi esnaflarında Nazım Sarıkaya ise iki bayramın olduğu yaz mevsiminde mevsimlik otomobil satın alma taleplerinin özellikle gurbetçi vatandaşlar ve kalabalık ailelerden geldiğini dile getirerek "Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız beğendikleri aracı mutlaka yetkili servis veya ekspertize kontrol ettirsin. Araçları motor şase numarasından sorgulamaları çok önemli. Böylece aracın büyük kazası olup olmadığı ortaya çıkar" tavsiyesinde bulundu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir