Dev projeler ve 'Euro 6' ağır ticaride beklentiyi yükseltti

Yılın ilk çeyreğinde rekor sinyalleri veren kamyon ve çekici satışları son iki ayda hız kesti. Buna rağmen firma temsilcileri 2014 rakamlarının aşılacağını düşünüyor. Hatta rekor bekleyen firmalar var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel-yucel-014.png

Ağır ticari araç satışlarında şirketlerin beklentisi yüksek. Ekonomideki yavaşlamaya rağmen yılın 2014’ün üstünde kapanması bekleniyor. Satışlarını ilk altı ayda ikiye katlayan ve rekor satış bekleyen firmaların beklentisini yükselten birkaç farklı neden var. 3. havaalanı gibi büyük projeler binlerce araç ihtiyacı yaratıyor. Sadece 3. havaalanı projesi için 2017’ye kadar 4 bin ilave araç gerekecek. AB’de Euro 6’ya geçiliyor. Bu da özellikle lojistikte araç yenilemelerini artıracak. Euro 6’ya 1 Ocak 2016’da geçiliyor. Lojistik firmaları şimdiden Avrupa’da daha az geçiş ücretleri ödemek ve problem yaşamamak için Euro 6 emisyonla araç almaya başladı. Satışları artıran bir başka neden de kur artar endişesi ile alımlar öne çekilmesi oldu. 

Ağır ticari satışları ilk çeyrekte yüzde 67 büyüme ile rekor sinyalleri verdi. Son iki ayda satışlar biraz hız kesmekle birlikte sektör temsilcileri, yıl sonu itibariyle rekor satış beklentisini koruyor. Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, ilk çeyrekte pazar paylarını yaklaşık yüzde 9’a çıkardıklarını söyledi. 

Eksin, “Geçtiğimiz sene ile kıyasladığımızda satış adedimizi 2 katına çıkardık. Bu pazar büyümesinin çok üzerinde bir rakam. Bu yıl marka olarak hedefimiz sene sonunda yüzde 10 pazar payı elde etmek” dedi. Scania olarak geçen seneyi 2 bin 14 adetle bitirdiklerini hatırlatan Eksin, “Bu yılın ilk çeyreğinde kümüle toplam pazarda payımız yaklaşık yüzde 9. Bu sene de hedefimiz yüzde 10 pazar payı elde etmek” dedi. Ağır ticari araç pazarının geneline bakıldığında çekici satışlarında artışın başlıca nedeni olarak AB üyesi ülkelerdeki ekonomik durgunluğun aşılmasının etkili olduğunu belirten Eksin, “Kamyon pazarını hareketlendiren etkenlerin başında ise inşaat sektöründeki canlılık geliyor. Mega ölçekli birçok inşaat projesi aynı anda gerçekleşiyor. Halihazırda devam eden ve planlanan birçok büyük inşaat projesi ve tüm bunların yanı sıra hemen her yerde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları artışı etkileyen sebepler” dedi.

Alımlar öne çekildi 

Iveco yetkililerinden Tansu Giz, talepteki artışın da etkisiyle yılın ilk 5 ayında hedefl erinin üzerinde büyüdüklerini söyledi. Tansu Giz, “2014 yılı sonundaki 3.5 ton ve üstü ticari araç segmentindeki yüzde 7.5’lik pazar payımızı 2015 yılında da koruduk. İlk beş ay toplam 2 bin 300 adetlik araç satışı gerçekleştirdik” dedi. Geçen yıla oranla satışlarda yaşanan artışın nedenlerini de şöyle sıraladı: “İnşaat kamyonu satışlarındaki hızlı büyümede halihazırda devam eden projeler etkili oldu. Çekici satışlarındaki artışlarda ise Avrupa’da başlayan ekonomik düzelme ve bunun sonucunda ticari faaliyetin artması belirleyici oldu. Kurlardaki artışın henüz tam olarak fiyatlara yansımamış olması da tüketicinin fiyatlar artabilir beklentisi ile alımlarını öne çekmesine de neden oldu. Ayrıca yılın ilk yarısındaki nispeten iyimser hava ticari araç satışlarındaki artışında etkili.” 

Volvo 3.havalimanına sattı 

3. havalimanı ihalesini kazanan konsorsiyuma 300 adetlik kamyon satışı gerçekleştiren Volvo’da da satışlar iyi gidiyor. Volvo Trucks Satış Direktörü Hakkı Işınak, hedefl erinin yılı bin 100 adetle kapatmak olduğunu söyledi. Geçen yılı bin 45 adetle kapattıklarını hatırlatan Işınak, şu ana kadar 786 satış yaptıklarını belirtti. Işınak ayrıca, 3. havalimanı için 2017 ekim ayına kadar yaklaşık 4 bin araca ihtiyaç olacağını söyledi.

Çetin Nuhoğlu: Euro 6’ya geçiş satışları hızlandıracak

Son aylardaki düşüşe rağmen 16 ton üzeri ağır ticari araç satışlarının yılı 2014 rakamlarının üzerinde kapatmasının beklendiğini ifade eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, şöyle konuştu: “3. havalimanı ve diğer inşaat projeleri kamyon satışlarını artırdı. Son aylarda marttaki hızlı satış durdu. Bizim beklentimiz kasım-aralıkta Euro 6’ya geçişten dolayı çekici satışları bir miktar artar ama geçen senenin üzerinde kapatırız. Bölgedeki siyasi gelişmeler ve seçim süreci uluslararası nakliye kısmında satışlara yansıdı. Bundan sonrası önemli. Bekleyip göreceğiz.” Scania Genel Müdürü İlhami Eksin de aynı noktaya dikkat çerekerek, şöyle dedi: “1 Ocak 2016'dan itibaren ağır hizmet araçlarından çıkan emisyonlarla ilgili Euro 6 yönetmeliği uygulanmaya başlanacak. Şu an Euro 6 araçlara geçiş tam anlamıyla başlamasa da Scania olarak talep gelmesi halinde Euro 6 teslimatı gerçekleştiriyoruz.” Tansu Giz de euro 6 satışlarının başladığını ifade ederek “Euro 6’ya geçiş daha önceden belirlenen resmi takvime göre 1 Ocak 2016’da başlıyor ancak, uluslararası taşımacılık yapan firmalar Avrupa’da daha az yol geçiş ücretleri ödemek ve problem yaşamamak için Euro 6 emisyon normuna sahip araç talep ediyorlar. Biz de bu şekilde Euro 6 araç satmaya başladık” dedi.

Çekici satışlarında yüzde 27 artış oldu

Son iki aydaki düşüşe rağmen Ağır Ticari Araçlar Derneği’nin (TAİD) verilerine bakıldığında ilk 5 ayda geçen yıla oranla çekici ve kamyon satışlarında önemli bir artış var. Çekici satışları yaklaşık yüzde 27’lik artışla 6 bin 838'den 8 bin 751'e, kamyon satışları ise yüzde 66’lık artışla 4 bin 991'den 7 bin 464'e çıktı. Kamyonda 3 bin 417, çekici de ise 4 bin 583 ile Mercedes ilk 4 ayda satış lideri oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir