Doruk yola çıkıyor

Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra yola çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
İSTANBUL  - Otokar'ın ürettiği Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra, gelecek haftadan itibaren İETT bünyesinde deneme sürüşlerine başlayacak.
 
Yapılan açıklamaya göre, ilk olarak Toplu Ulaşım Haftası kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Transist 2012 5. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı'nda ziyaretçiler için otel ve fuar alanı arasında ring seferleri yapan Electra, gelecek haftadan itibaren İETT bünyesinde deneme sürüşleri yapacak.
 
Alternatif yakıtlı otobüsler konusundaki çalışmalarını 2005 yılından bu yana yürüten Otokar'ın bu yıl içerisinde tanıtımını yaptığı yeni elektrikli otobüsü Doruk Electra, Türkiye'de ilk kez yolcu taşıyacak.
 
İETT bünyesinde tarihi yarımadada farklı hatlarda yolcu taşımaya başlayacak olan Doruk Electra, İstanbul'a daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlayacak.
 
Daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlıyan Doruk Electra'nın egzos emisyonları sıfır, gürültü ve titreşim seviyeleri de oldukça düşük.
 
Doruk Electra, 6-8 saat arasında tam şarj olsa da, on-board şarj ünitesi sayesinde duraklarda bekleme yaparken de kısa süreli şarj edilme imkanına sahip bulunuyor. Otobüs, ideal şartlarda tam şarj ile 280 kilometre mesafe kat edebiliyor. Yoğun şehiriçi trafikte ve yolcu sayısının çok olduğu saatlerde ise, akü ömrünü koruyan yüzde 80 kapasite baz alınarak 170 kilometre menzil sunuyor.
Ancak aracın menzilini gün içerisinde yapılan akıllı şarjlar ile yüzde 30-40 oranında artırmak mümkün oluyor. Araç üstü (on-board) şarj ünitesi sayesinde ilave bir elektrik şarj altyapısına ihtiyaç duymayan Doruk Electra, sanayi tipi 3 faz elektriğin olduğu her yerde şarj edilebiliyor.
 
Doruk Electra bir belediye otobüsü olarak tasarlandığı için maksimum hızı için belediye otobüslerinin uyması gereken kurallar baz alındı. Araç, maksimum 70 km/saat hız yapıyor.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir