Formula 1 yeşil oluyor
Otomotiv endüstrisi önemli bir dönüşüm sürecine girmiş durumda. Üreticiler yeni ve daha sürdürülebilir teknolojiler üzerine odaklanıyorlar. Hedef, otomobillerin daha verimli ve çevreye dost hale gelmesi
Uluslararası Otomobil Federasyonu, modern ve toplu taşımanın geleceğinin elektrikli otomobillerde olduğuna inanıyor. Bu vizyondan hareketle geliştirilen Formula E girişimi, dünyanın ilk sürdürülebilir küresel yarışları olacak.
Grand Prix Yarışları da olarak bilinen Formula 1; tek kişilik, açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini oluşturan yarışlar dizisi. 1950 yılından bu yana dünya çapında düzenlenen Formula 1, 12 Eylül’de “yeşil” olmaya hazırlanıyor. Pekin’de düzenlenecek olan yeşil Formula 1’in adı, FIA Formula E Şampiyonası. Formula E’nin Formula 1’den farkı, elektrikli yarış otomobillerine ev sahipliği yapacak olması. Yarışların yapılması planlanan on şehir ise, Pekin; Putrajaya, Rio de Janeiro, Punta del Este, Buenos Aires, Los Angeles, Miami, Monte Carlo, Berlin ve Londra.
FIA Formula E Şampiyonası’nın en önemli özelliği, sürdürülebilirlik hedefi. Yarış heyecanının yanı sıra, Formula E’nin iki temel hedefi var. Bunlardan birincisi, elektrikli otomobillere yönelik Ar-Ge çalışmalarının artmasına yol açmak. Bugün dünya genelinde büyük şirketler elektrikli otomobillerde kullanılan pillerin ömrünü uzatmak ve otomobillerin verimliliğini artırmak için önemli yatırımlar yapıyorlar. Dolayısıyla Formula E, bu alanda yapılan yeniliklerin test edileceği bir alan oluşturmak istiyor.
Şampiyonanın ikinci hedefi ise, toplumun elektrikli otomobillere inanmasını sağlamak. Bugün elektrikli otomobillerin önündeki en büyük engellerden birisi imaj sorunu. Büyük bir çoğunluk, elektrikli otomobillerin yeterince hızlı olmadığını düşünüyor. Formula E de, bu algıyı değiştirmeyi hedefl iyor. Şampiyona için öncelik taşıyan bir diğer konu da tabi ki, karbon emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlamak.
Spark-Renault işbirliği
Formula E için tasarlanan Spark-Renault SRT 01E, motor yarışlarının geleceğini temsil ediyor. 3 saniyeden az bir süre içinde 100 km/h’ye ulaşan elektrikli yarış otomobili, Renault’nun teknik işbirliğinde Spark Racing Technology tarafından üretiliyor. 12 Eylül’de Pekin’de yarışacak 42 yarış otomobili Yonne merkezli Fransız şirketi Spark Racing Technology tarafından tasarlandı. Şirketin CEO’su Fréderic Vasseur, Formula E için tamamen “beyaz bir sayfa” açtıklarını söylüyor. Vasseur’ün önemli bir başarısı da, bugüne kadar birbiri ile rekabet içinde olan şirketleri, bir araya getirmiş olması. Bunun sonucunda, Formula E’de yarışacak olan otomobillerin motor ve elektronik donanımı MacLaren; pilleri Williams; karbon fiberden elde edilen dış cephesi ise İtalyan Dallara tarafından üretiliyor. Otomobilin lastiklerini Formula E Şampiyonası Resmi Ortağı Michelin sağlıyor. Genel toparlama ve elektrik teknolojisinin altında ise Renault’nun imzası var. Elektrikli yarış otomobillerinin şu an için en büyük sorunu, enerji deposunun 30 kW/saat ile sınırlı olması. Dolayısıyla, ekiplerin 45 dakika boyunca durmadan yarışmaları mümkün olmayacağından, yarış sürecinde bir kez otomobil değiştirmeleri gerekecek.
Elektrikli otomobil aslında 100 yaşında
Elektrikli otomobillerin geçmişi 100 yıla dayanıyor. Şaşırdınız mı? İşte elektrikli otomobiller hakkında bilinmeyenler;
1. İlk elektrikli otomobil 1828 yılında Macar Ányos Jedlik tarafından yaratıldı.
2. 100 km/s mesafe kaydeden ilk elektrikli otomobilin adı “Asla Tatmin Olmayan” idi.
3. Formula E’de yarışacak otomobiller dahil olmak üzere, elektrikli otomobillerin büyük bir bölümünde laptop’larda kullanılan lityum iyon piller kullanılıyor.
4. Tek bir kez şarj edilerek en uzun mesafeyi kateden elektrikli otomobil Tesla Roadster oldu. Otomobil 501 km yol aldı.
5. 31 Temmuz 1971 yılında Lunar Roving Vehicle, Ay’a giden ilk araç oldu. Bu elektrikli bir araçtı.