Hasparlak, bu yıl yüzde 20'lik büyüme hedefliyor

Bu yıl 2018 yılında daha üst segmentte, üretim ve büyüme odaklı hedefleri olduğunu ifade eden Hasparlak Genel Müdürü Gökhan Haymana, büyümede otomotiv endüstrisini hedef aldıklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sabiha Toprak

KOCAELİ - Otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu soğuk işlem görmüş vasıflı çelik çubukları üreten Hasparlak, bu yıl yüzde 20'lik büyüme hedefliyor. Hedeflerinin hem iç hem de dış pazarda OEM'e malzeme üreten global üreticiler ile işbirliği içerisine girip, onaylı tedarikçi listelerinde yer almak olduğunu dile getiren Hasparlak Genel Müdürü Gökhan Haymana, bu konu ile ilgili ürün kalitesini iyileştirici ve kalite sürekliliğini sağlayıcı çalışmalarına hızla devam ettiklerini vurguladı. Bu yıl 2018 yılında daha üst segmentte, üretim ve büyüme odaklı hedefleri olduğunu ifade eden Haymana, büyümede otomotiv endüstrisini hedef aldıklarını ifade etti. Çözüm ortağı olma felsefesini olma felsefesi ile ulusal ve uluslararası müşterileri için vazgeçilmez bir tedarikçi olmayı öngördüklerini ifade eden Haymana, "Müşterilerimiz bizden çözüm ortağı olmamızı bekliyorlar. Biz de onlara yeni hizmetler sunuyoruz. Örneğin hassas toleranslarda alternatif kalite ve kesitlerde aynı süreçte farklı işlemlerden geçmiş ürünler üretiyoruz.2016- 2018 yılı arası yüzde 35'lik bir büyüme hedefimiz var. Toplam üretimimizdeki ihracatın oranını da yüzde 45 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz ve bu yönde inanılmaz efor sarf ediyoruz. Yatırımlarımızı da bu yönde planlıyoruz. Tabi ki üretim ve kapasitenin artmasıyla istihdamımızın da artacağını öngörmekteyiz" dedi. İhracat pazarlarının öneminden dolayı hedef pazarlarında yeni dağıtım merkezleri ve yeni ofisler açmayı öngördüklerini ifade eden Haymana, böylece üreticilerin yanında da var olmayı hedeflediklerini ifade etti. 2020 yılının sonuna şu anda mevcut aktif olan 13 üretim hattını ilavelerle 16'ya çıkartmayı istediklerini dile getiren Haymana, buna bağlı kapasite artışı da planladıklarını belirtti. Otomotiv sektörüne yönelik soğuk işlem görmüş vasıflı çelik çubuk ürettiklerini söyleyen Haymana, "İşletmemiz, 30 bin metrekare alana kurulu Avrupa'nın en modern ve en büyük tesisleri arasında olan yıllık 170 bin ton üretim kapasiteli ve ISO TS 16949 sertifikasına sahip bir tesis. Şu anda işletmemizde 170 kişiyi istihdam ediyoruz. Otomotiv sektörünün özellikle mekanik aksamlarında kullanılan mühendislik çeliği kalitelerindeki soğuk çekim, kabuk soyma, taşlama ve çatlak kontrolü işlemlerinden geçmiş çelik çubuklar konusunda uzmanlaşmış bir firmayız" şeklinde konuştu.

Geçen yıl hedeflerimize uygun geçti

2016 yılının ilk yarısı hedeflerimize uygun geçtiğini dile getiren Haymana, ancak geçen yılın ikinci yarısından sonra iç pazardaki talebin daralmasıyla birlikte hedeflerden az da olsa sapma olduğunu söyledi. Haymana," Buna rağmen 2016 yılında bir önceki yıla oranla üretim olarak yüzde 10 büyümemiz oldu. İç pazarın 2016 ikinci yarıyılındaki daralmasını ihracatla kompanse ederek yine de 2016 da büyüme gerçekleştirdik" dedi. Hasparlak'ın, 2012 yılından 2014 yılının sonuna kadar safha safha yeni hatların devreye alınmasıyla kurulan bir tesis olduğunu ifade eden Haymana, "Bu yüzden biz daha ziyade yatırımlarımızı kapasite arttırıcı yatırımlar olarak değil, ürün kalitesini iyileştirici ve verimliliği arttırıcı yatırımlar olarak planlıyoruz. Yine de bu yatırımlar Hasparlak için yaklaşık 2-3 milyon euroyu bulan yatırımlar oldu. Paketleme hatları, yeni çatlak kontrolü, özel boy kesme üniteleri gibi yatırımlar yaptık. Bu yatırımlar sayesinde otomotivin beklediği hizmet standartlarına ulaşmaya devam ettik" şeklinde konuştu. Bu yıl itibari ile bir çelik üreticisi değil, otomotiv yan sanayi firması olarak değerlendirdiklerini söyleyen Haymana sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de otomotiv sektörünün büyüklüğü, sektörde yapılan yatırımlar zaten belli. Otomotiv Ana ve Yan Sanayide Yeni yatırımlar olduğu, mevcut iç pazarın ve otomotiv sektörü büyüdüğü sürece biz de iç pazarda büyümeyi hedefliyoruz. Özellikle, Yurtdışından Türkiye'ye aktarılan projelerde, otomotiv yan sanayicilerimize çözüm ortağı oluyor ve onların yurtdışında üretilen yedek parçaları yerlileştirmesine katkı sağlamaya artan bir ivme ile devam ettiriyoruz. En büyük hedefimizden biri de iç pazara yurtdışından ithal gelen parlak vasıflı çelik ürünlerin ikamesi olup, bu malzemelerin Türkiye'deki onaylı üreticisi olmaktır. Bu yönde ciddi yol katettik global onaylar aldık."