"Hedef, yıl sonunda bin Ar-Ge merkezi"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal, "Yıl sonuna kadar Türkiye'deki Ar-Ge ve tasarım merkezilerinin sayısını bine çıkarmayı hedefliyoruz."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda, düzenlenen toplantıda, Ar-Ge yasasındaki son değişiklikler ve teşvikler otomotiv sektörünün temsilcilerine anlatıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal, "Sayın Bakanımıza söz verdik, yıl sonuna kadar Türkiye'deki Ar-Ge ve tasarım merkezilerinin sayısını bine çıkarmayı hedefliyoruz. O konuda da önümüzde 3 ay gibi bir süre kaldı, onu yapacağımıza da inanıyoruz. Toplam Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımız şuanda 712 ama elimizde 100 tane değerlendirmeyi bekleyen proje var." dedi.

Ünal, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişen dünyada yerini almak için Ar-Ge ve inovasyonda ileri gitmesi gerektiğini belirterek, 2000'li yılların başından beri ülke olarak bununla ilgili ne yapabilecekleri konusunda kafa yorduklarını söyledi.

Çeşitli destekler ve işbirlikleriyle bu çalışmaları hızlandırmaya gayret ettiklerini dile getiren Ünal, son yıllarda istedikleri ivmeye biraz daha yaklaştıklarını kaydetti.

Ünal, 2008 yılında ilk defa Ar-Ge Kanunu'nun çıkarıldığını ve bu kapsamda Ar-Ge merkezi kurabilmek için minimum 50 tam zamanlı eşdeğer personelin istihdam edilmesi gerektiğini hatırlatarak, "2014 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla bu 30 tam zamanlı eşdeğer personele indirgendi. Otomotiv yan sanayisinden gelen istekler üzerine 11 Ağustos itibariyle Resmi Gazete'de yayımlandı ve otomotiv yan sanayisinde de 15 tam zamanlı eşdeğer personelle Ar-Ge merkezi kurma imkanı ortaya çıktı." diye konuştu.

TAYSAD üyelerinin 91 Ar-Ge merkezi ve 6 tasarım merkezi olduğu bilgisini veren Ünal, "Kocaeli'deki Ar-Ge merkezi sayısı 71, tasarım merkezi sayısı 3. Sayın Bakanımıza söz verdik, yıl sonuna kadar Türkiye'deki Ar-Ge ve tasarım merkezilerinin sayısını bine çıkarmayı hedefliyoruz. O konuda da önümüzde 3 ay gibi bir süre kaldı, onu yapacağımıza da inanıyoruz. Toplam Ar-Ge ve tasarım merkezi sayımız şu anda 712 ama elimizde 100 tane değerlendirmeyi bekleyen proje de var." ifadelerini kullandı.

"Devlet bu konuda gerekeni yaptı"

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca Ar-Ge konusunda gösterdikleri hassasiyeti ve gayretleri vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün geldiğimiz noktada 91 TAYSAD üyesi Ar-Ge merkezi belgesine sahip. Otomotiv tedarik sanayisi şimdiye kadar iyi gidiyor. Ar-Ge merkezlerindeki faaliyetler böyle kalmamalı, daha ileriye gitmeliyiz. Bugün dünkünden daha iyi olmalıyız. Devlet bence bu konuda gerekeni yaptı. Birçok başka konuda eksik var, bürokrasiden beklediğimiz var ama Ar-Ge merkezlerinin teşviki konusunda devlet bence yapabileceğinin en iyisini yapmış durumda, bundan sonrası bizim işimiz."

"Ar-Ge merkezi sayısında önemli artış yaşanacak"

Kanca, Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılan tam zamanlı eşdeğer personel sayısının 15'e düşürülmesini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ar-Ge yasası, sanayimiz ve ülkemiz için değerli bir kazanım. Ar-Ge konusunda 3 önemli unsur bir arada olmalı. Bunlardan ilki bürokrasi, sanayi ve üniversite tarafındaki insan kaynağı potansiyeli. İkincisi, gelişimi yöneten, yönlendiren bir teşvik sisteminin kurulması. Üçüncüsü ise tabii ki Ar-Ge ikliminin tesis edilmesi."