Motosiklet pazarı 2015'te küçüldü
Döviz kurlarına bağlı fiyat artışları motosiklet pazarını da etkiledi. Sektör 2015'te yüzde 8 küçüldü.
Seçim dönemleri ve döviz kurlarına bağlı fiyat artışları 2015'te motosiklet satışlarını etkiledi. Yüzde 8 küçülen motosiklet sektöründe satışların 165 bine kadar gerilemesi bekleniyor. Öte yandan MOTED Başkanı Çadırcı, 2016 yılı için bir büyüme beklemediklerini söyledi.
AA muhabirine, 2015 yılı değerlendirmesini yapan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı, sektörün 2016 yılına ilişkin hedefleri hakkında da bilgi verdi.
Çadırcı, satılan motosikletlerin yaklaşık yüzde 35'inin ithal, yüzde 65'inin yerli montaj olduğunu aktararak, "2015 yılında pazar önceki seneye göre yüzde 8 küçüldü. Pazarın 165 bin seviyelerinde gerçekleşmesini beklemekteyiz" dedi.
Çadırcı, bu yıl motosiklet pazarında genişleme beklemediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Yaşadığımız coğrafyanın getirdiği bir takım negatif etkiler, Rusya ile ilgili gelişmeler ve döviz kurlarına bağlı yaşanacak fiyat artışlarının verdiği olumsuzluklar nedeniyle pazarda büyüme beklemiyoruz. Motosiklet satışlarının 2016 yılında da 165 bin seviyesinde kalması bekleniyor. Ayrıca ehliyet sınıflarının yeniden belirlenmesi ile Ocak 2016'da uygulanacak yeni Karayolları Trafik Yönetmeliği Yasası'nın müşteri tercihlerinde kaymaya neden olabileceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Çadırcı, motor sporları aktiviteleri için güvenli ortam ve imkan sunulmasının, başarılı sporcuların çıkmasına ve gençlerin motosiklet kullanımının özendirilmesine katkı sağlayacağına işaret ederek, pistler yapmanın, yarışlar düzenlemenin ve eğitimler vermenin motor sporlarını destekleyeceğini dile getirdi.
Çadırcı, "Trafik kurallarının iki tekerlekli araçlara avantaj sağlayacak şekilde düzenlenmesi, kara yollarındaki önceliğin motosiklet kullanımına verilmesi, bütün sürücü sınıflarının motosikleti trafikte fark edecek şekilde eğitim alması Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) öncelikli yapacağı çalışmalar arasında olmalı" diye konuştu.
'Türkiye'de 28 kişiye 1 motosiklet düşüyor'
Trafikte motosikletin güvenli bir araç olmadığı algısının Avrupa'ya göre motosiklet kullanımının çok düşük seviyede yer almasına neden olduğunu belirten Çadırcı, bu algının düzelmesi için EGM ile birlikte yakın temas halinde çalıştıklarını ifade etti.
Çadırcı, geçen yıl eğitici filmlerle motosiklet kullanımının artırılmasına destek verme girişimlerine başladıklarına işaret ederek, motosiklet kullanımıyla trafikte zaman ve yakıt tüketiminden tasarruf, bireysel özgürlük kazanılması gibi avantajları topluma ve ilgili mercilere aktarma planları yaptıkları bilgisini verdi.
'Sigorta ücretleri çok zamlandı'
Motosiklet kullanım maliyetinin düşürülmesi gerektiğini aktaran Çadırcı, "Sigorta ücretleri çok zamlandı, uygun maliyetlere çekilmesi gerekiyor. İkinci el ürünlerin motosiklet bayilerinden alınması halinde ödenen yüzde 18 KDV, ürün maliyetinin gereksiz yere yükseltmesine neden oluyor. Bu nedenle haksız olarak uygulanan yüzde 18 KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi için Maliye Bakanlığı-Gelirler İdaresi Başkanlığı'na müracaatta bulunduk. Görüşmelerimizin olumlu sonuçlanacağını düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.
Çadırcı, özellikle 2015 yılında kara yollarında güvenliğin artırılması için çıkarılan yasaların "sessiz devrim" niteliğinde olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yeni Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin Ocak 2016'da uygulamaya girmesiyle en başta sürücü kurslarında Avrupa müktesebatlarına göre eğitim verilmesine başlanacak. Sürücü kurslarında içeriği oldukça dikkat çekici olarak hazırlanmış olan "Trafik Adabı" dersi uygulamaya girecek. MOTED olarak motosiklet eğitmenlerinin yetiştirilmesi ve diğer eğitim konularına katkı sağlamak için MEB ile 2016 yılın başında görüşme yapacağız. Ayrıca, Kenan Sofuoğlu'nun da rol aldığı trafikte motosiklet farkındalığı ve güvenli sürüş içerikli Kamu Spotu sosyal medyada yayınına başladı. RTÜK tarafında da onaylanmış olan filmimiz Ocak 2016'da TV'de gösterime girecek."
Avrupa'da en yoğun motosiklet kullanımının sahip olduğu ülke olan İtalya'da 7 kişiye 1 motosiklet düştüğünü aktaran Çadırcı, "İspanya'da 9 kişiye 1 motosiklet, Almanya'da 14 kişiye 1 motosiklet düşerken, bu oran Türkiye'de 28 kişiye 1 motosiklettir" dedi.
'Pazarda ciddi küçülmenin olması kaçınılmaz'
Nihat Çadırcı, uzun yıllardır haksız bir uygulama ile motosikletlerden 1. sınıf olarak alınan otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde indirim için yaptıkları müracaatlar sonucunda motosikletlerin 6. sınıf araçlar kategorisine alınarak yüzde 50 indirim yapılmasının sağlandığını belirterek, "Bu indirimden yararlanabilmek için araç sürücüleri mevcut 1. Sınıf KGS etiketlerini 6. sınıf etiketlerle değiştirmesi gerekmektedir. OGS sisteminde 6. sınıf tanımı henüz yapılmadığı için mevcut OGS'ler iptal ettirilerek 6. sınıf KGS etiketi alınması gerekmektedir" bilgisini verdi.
2015 yılı eylül ayında uygulanmaya başlanan zorunlu trafik sigorta poliçe bedellerindeki yüksek artışların düşürülmesi için Hazine Müsteşarlığı-Sigorta Genel Müdürlüğüne müracaatta bulunduklarını dile getiren Çadırcı, "Yeni uygulamada ürün bedelinin 4'te 1'i kadar oranda poliçe tutarlarının yeniden gözden geçirilmesi ve düşürülmemesi durumunda pazarda daha da ciddi küçülmenin olması da kaçınılmaz" yorumunu yaptı.