Mühendislik işlerinden 100 milyon dolar bekliyor

Geçtiğimiz yıl mühendislik hizmetlerinden 50 milyon dolar civarında ihracat geliri elde ettiklerini belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Rakam, bu yıl 2 katına çıkacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Otosan olarak mühendislik hizmeti ihraç etmeye başladıklarını belirterek, "Geçtiğimiz yıl itibariyle mühendislik hizmetlerinden 50 milyon dolar civarında ihracat geliri elde ettik. Mühendislik merkezimizi 6 bin 200 metrekareye çıkardık. Şu an itibariyle 1.200 tane Ar-Ge mühendisi orada çalışıyor. 2013 yılı başına kadar da 1.300 kişi olacağız. Mühendislerimiz global Ford'un ürün projelerini motor geliştirmesi, şanzıman tasarımları, kalibrasyon sistemleri üzerinde çalışıyor" dedi.

Yenigün, düzenlenen basın sohbet toplantısında, Ford Otosan olarak 2007 yılında TÜBİTAK MAM merkezinde bir mühendislik merkezi açtıklarını dile getirerek, bu mühendislik merkezinde o günkü rakam itibariyle 600-650 kişilik bir mühendis sayısına çıkıp, hem Ford Otosan için, hem de Ford'un global projeleri için ürün geliştirme projeleri yapacaklarını paylaştıklarını hatırlattı.

Bu çerçevede 2007 yılında mühendislik merkezini bu 5 bin metrekarelik bir alanda kurduklarını ifade eden Yenigün, geçen aylarda bu merkezdeki mühendis sayısını artırdıklarını ve ikiye katladıklarını söyledi.

Yenigün, artık TÜBİTAK MAM merkezinde açtıkları mühendislik merkezinin yetmediğini ve 1.200 metrekare yeni bir ofis açtıklarını bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mühendislik merkezimizi 6 bin 200 metrekareye çıkardık. Şu an itibariyle 1.200 tane Ar-Ge mühendisi orada çalışıyor. 2013 yılı başına kadar da 1.300 kişi olacağız. 1.300 tane mühendis global Ford'un ürün projelerini motor geliştirmesi, şanzıman tasarımları, kalibrasyon sistemleri üzerinde çalışıyor.

Bu gerçekten Ford Otosan'ın ayağını yere sağlam basması ve yeni projeleri Türkiye'ye getirmesi açısından çok çok önemli. Biz mühendislik hizmeti ihraç etmeye başladık. Ford Otosan üretim tesislerinden araçlarını üretip, limanımızdan gemiye bindirip, dünyanın çeşitli ülkelerine gönderirken bir fatura kesiyor ve kasamıza euro geliyor.

Şimdi yeni açtığımız bu kapıdan da Ford'un mühendislik işlerini yapıp, mühendislik faturası kesmeye başlıyoruz. Bu çerçevede de Ford Otosan'a ve Türkiye'ye mühendislik hizmetlerinden export geliri elde ediyoruz. Geçtiğimiz yıl itibariyle mühendislik hizmetlerinden 50 milyon dolar civarında ihracat geliri elde ettik. Aynı zamanda bizim Ford Otosan'a da yapılan işlerimiz var. Onları dışında tutuyorum.

Artık memlekete mühendislik hizmeti ihracat geliri sağlıyoruz. Bu hizmeti Ford'un dünyadaki bütün tesisleri ve mühendislik merkezleri alıyor. Biz onların mühendislik merkezlerine de iş yapıyoruz. Bu 50 milyon dolarlık rakam geçen yılki rakam bu yıl bu rakam 2 katına çıkacaktır."

"Şartlar oluşursa, otomobil de üretiriz"

Yenigün, Ford Otosan'da detayları da açıklanan yeni teşvik paketini hatmeden bir ekip olduğunu bildirerek, yanlış bir aplikasyonla teşvik almanın kendilerini çok sıkıntıya sokacağını, onun için tam olarak emin oldukları bir projeyi ortaya koyacaklarını söyledi.

Kendilerinin Ford'un ticari araç üretme merkezi olmak gibi bir hedefi olduğunu bildiren Yenigün, "Bu hedefin peşinde koşuyoruz. Otomobil üretimi olur mu? Önümüzdeki dönemde şartlar ona getirirse onu da yaparız tabii ki de. Burada mühim olan o şartların oluşması ve hem Türkiye hem de bizim şirketimizi açısından bir anlam ifade etmesi. Şu andaki planlarımız tamamen ticari vasıta ve onun dünyaya sunumuyla alakalı" diye konuştu.

"Teşvikleri başta anlamadık, eleştirdim, bakan kızdı 'sulandırmayın' dedi"

Hükümetin geçen hafta detaylarını açıkladığı teşvik paketinin açıklanan detayları ile birlikte çok güzel olduğuna işaret eden Yenigün, yeni teşvik sisteminde gerek motorda gerek araçta büyük ölçekli yatırımların "stratejik öneme sahip yatırımlar" diye tarif edildiğini kaydetti.

Yeni teşvik sisteminin ilk açıklandığı zamanlarda açık olmayan tarafları bulunduğuna değinen Yenigün, "Ben de onları sizlere söylüyordum. Sonra bakan bize kızdı, 'sulandırmayın' dedi. Örneğin, yüzde 40 diye bir tarif vardı açık değildi, anlayamıyorduk. Bu son yapılan açıklamalarla onun da tarifi yapıldı. Stratejik ve büyük ölçekli yatırımların tarifi yapıldı, açıklığa kavuştu. Yatırımlar için teşvikte önemli şeyler var" dedi.

Fort Focus'un 1.0 litre Ecoboost motoru yolda

Gelecek aydan itibaren Fort Focus'un 1.0 litre Ecoboost motorunu piyasaya sunacaklarını ifade eden Yenigün, bu motorun 100 ve 125 beygir olmak üzere iki versiyonunun bulunduğunu, 100 kilomtrede 5 litre yakıt tükettiğini ve 125 kilogram karbondioksit salınımı yaptığını anlattı.

Yenigün, Fort Focus'un 1.0 litre Ecoboost motorunun , Ford'un ürün teknolojilerine ne kadar önem verdiğinin göstergesi olduğuna işaret ederek, bu motorlarla dizel benzinli farkının ortadan kalkacağını öngördüklerini, piyasada bu ürüne benzer başka bir ürün olmadığını, rakiplerinin en erken bu tip motoru 1,5 yıl içinde çıkartacağını anlattı.

Önümüzdeki dönemde yeni ürünlerinin Türk otomotiv pazarında satışa çıkacağını belirten Yenigün, bu yeni modellerin Yeni Ford Ranger, Ford B Max ile Ford Tourneo Custom olduğunu söyledi.

Yenigün, piyasa şartları ve ürün aksiyonlarıyla 2012 yılını da geçen 10 yılda olduğu gibi pazarı lider olarak bitirmek istediklerini belirterek, "Her piyasa şartında liderliği hedefliyoruz. Yıl bize göre 135 binlik bir satış adedi ile açılmıştı ama bu rakam nereye gider, 5-10 azalır, artar. O tamamen yılın özellikle eylül sonrası ne şekilde oluşacağına bağlı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir