Otomobilde ‘ikinci’ bahar

ÖTV ve kurdaki artışların vurduğu otomotiv sektöründe sıfır otomobil satışı mart ayında yüzde 31 daralırken, ikinci el otomotivde bahar havası yaşanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN ÖZGÜR DİL

İSTANBUL - Kurlardaki artışa ÖTV yükselişi de eklenince otomotiv pazarı yıla kötü bir başlangıç yaptı. Yılın ilk çeyreğinden itibaren hızla daralan pazar, bu yılın mart ayında yüzde 31 küçüldü. Pazardaki baskılar markaları fiyat artırmaya iterken, ikinci el otoya rağbet arttı.

Sıfır model otomobillere yeni ÖTV etkisiyle yüzde 15-20 arasında zam gelirken, ikinci el otomobillerdeki artış yüzde 5’de kaldı. Böylece aradaki makas da giderek açıldı. dunya.com ’un bilgi aldığı yetkililer ikinci ele rağbetin içinde bulunduğumuz bahar aylarında daha da artacağı konusunda birleşti. İşte o görüşler:

‘Bahar aylarında ikinci ele olan ilgi artacak’

Gökhan İncekara/ DOD Otomotiv Satış ve Pazarlama Müdürü:

Sıfır otomotiv pazarı ilk çeyrekte büyük bir düşüş yaşadı. Ocak-mart döneminde yüzde 22'leri bulan daralma son açıklanan verilerle yüzde 25'leri gördü. Sadece mart ayında yüzde 31 düşüş yaşandı.  

ÖTV'de yaşanan yüksek artış birinci el fiyatlarını artırdı. Markalar geçen sene kur artışından dolayı bunu fiyatlara yansıtmadı. Ancak bu sene gelen yükler birinci el fiyatlarına da yansımaya başladı. Satışların düşmesinde Merkez Bankası'nın faizler artırmasının da etkisi oldu. 

Tüm bunlar göz önüne alındığında birinci elde yaşanan daralma ikinci el piyasasına kaçışı başlattı. Çünkü ÖTV ve kur, ikinci el piyasasına çok yansımadı. Ocak ayından bu yana bir artış söz konusu. Sonuç olarak ikinci elde satışların arttığını söyleyebilirim. Rakamlar bahar aylarında ikinci ele olan ilginin daha da artacağını gösteriyor.

Ragıp Bayır / Otodent:

Otomobil pazarında ÖTV ve ek vergilerden dolayı satışlarda ciddi bir azalma meydana geldi. Seçime kadar pazarda önemli bir durgunluk yaşadık. Tabi tüm bunlar  sıfır otomobillere belirli bir fiyat yükü olarak yansıdı. Ancak ikinci elde de bir fiyat artışı yaşandığını söyleyebiliriz. 

İkinci elde, sıfır model otomobillere göre daha mantıklı fiyatlar olması rağbeti biraz olsun artırdı. Seçim sonrası dönemde birinci el pazarında fiyatların az dahi olsa oturmasını bekliyoruz. İkinci el pazarı ise bahar hareketlenmesi yaşayabilir.

Feyyaz Yıldız / Ulugöl Otomotiv İkinci El Satış Danışmanı:

Açıkcası şu anda pazarda ikinci ele doğru bir yönelme var. Ancak çok yoğun bir ilgiden bahsedemeyiz. Önümüzdeki dönemde dolar ve kurun oturması pazardaki dengeleri net olarak belirleyebilir. Bu nedenle şu anda olmasa dahi bahar-yaz döneminde ikinci el otomobile olan rağbetin artacağını söyleyebilirim.

Bu konularda ilginizi çekebilir