Otomotiv, düşük petrol ve QE desteğiyle gaza bastı

2014 yılında artış trendini sürdüren küresel otomobil satışlarının 2015’de daha da güçlenerek 88.6 milyona ulaşması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler bazı sektörleri baskı altında bırakıyor ancak otomotiv bunlardan biri değil. Dünya genelinde merkez bankalarının uyguladığı genişlemeci politikaların en çok destek verdiği sektörlerin başında otomotiv geliyor. 2014 yılında artış trendini sürdüren küresel otomobil satışlarının 2015’de daha da güçlenmesi bekleniyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve finans piyasalarındaki koşulların da yardımıyla bu yıl otomobil satışlarında yüzde 4 artış meydana geleceği tahmin ediliyor. Rusya pazarı ve bazı Latin Amerika ülkelerindeki yavaşlamaya karşın otomotiv pazarı büyümeye devam edecek ve Çin 2015 yılında sektörün lideri olacak. 

ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere’nin bu yıl içinde faiz artıracağına kesin bir gözle bakılıyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme (QE) hamlesi ve Japonya’nın teşviklerinin devam ediyor olması, küresel istihdam piyasasında iyileşme, petrol fiyatlarındaki düşüşün enfl asyonist baskıları azaltmasının hane halkı alım gücünü artırması nedeniyle otomobil showroomlarının bu yıl da dolu olması bekleniyor. Asya’nın gelişmekte olan ülkeleri sektörün lokomotifi olacak. Asya’da ekonomik büyümenin diğer bölgelerden daha güçlü olması buradaki satışlarla ilgili iyimserliği artırıyor. Asya’nın iki büyük pazarı Çin ve Hindistan’da benzin fiyatları geçtiğimiz ağustos ayından bu yana yüzde 15 düşerken, petrol fiyatlarındaki gerilemenin enfl asyonu aşağı çekmesinin de satışlarda ciddi bir artış beklentisi doğuruyor. 

Rusya ve Brezilya baskı yaratacak 

Piyasa analiz şirketi IHS’nin kuruluşlarından IHS Automotive, bu yıl dünya genelinde otomobil satışlarının geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2.4 artarak 88.6 milyona çıkacağı tahmininde bulundu. IHS, BRIC ülkelerinden sadece ikisinin güçlü büyüme göstereceği bu yıl, yavaşlayan Rusya pazarının Avrupa üzerinde, hız kesen Brezilya’nın ise Latin Amerika pazarları üzerinde baskı yaratabileceği uyarısı yaptı. IHS, Çin’in satış hacmi açısından dünyanın en büyük pazarı olacağı tahmininde bulundu. 

Çin’de gayrimenkul yerine otomobil 

Scotiabank’ın raporunda da benzer tespitler bulunuyor. Scotiabank’a göre küresel satışlarda artış yüzde 4’e yaklaşacak. Çin’de 2015’te otomobil talebi yüzde 7 artarak yaklaşık 19.5 milyon adede çıkacak. Dünyanın en kalabalık ülkesinin ekonomisine dair yavaşlama endişelerine karşın özellikle kalkınmakta olan şehirlerde talebin güçlü olması satışları artıracak. Ülkede artan refah düzeyi ve zayıflayan gayrimenkul piyasası yerine yatırımların başka yönlere kaydırılması Çin’de satışların artmasının bir diğer nedeni. Merkez Bankası’nın parasal gevşeme hamleleri ve yeni modellerin piyasaya çıkması da satışları destekliyor. Araştırmalar, yeni otomobil satışlarının yüzde 20’sinin Çin’de finanse edildiğini ortaya koyuyor. Otomobil üreticileri 2014 sonunda 10 yeni CUV (Crossover utility vehicle) piyasaya sürerken, bu yıl yenileri showroomlarda yerini alacak. 

ythrgfds.png

Endonezya güçlü pazarlardan olacak 

Asya’nın göz dolduran bir diğer pazarı Endonezya olacak. Küresel danışmanlık şirketi Frost & Sullivan bu yıl ülkede otomobil satışlarının yüzde 5 artarak 1.28 milyon araca çıkacağı tahmininde bulundu. Endonezya’da otomobil satışlarının artmasında hükümetin, çevre dostu araç gereksinimlerini yerine getiren üretici şirketlere sağladığı teşviklerin etkili olması bekleniyor. 

Kuzey Amerika’da rekor bekleniyor 

Bu yıl Kuzey Amerika pazarında da tüm zamanların en yüksek satış rakamına ulaşılması bekleniyor. Önümüzdeki bir yılda Kanada, Meksika ve ABD’deki toplam araç satış ve üretiminin 2000 yılındaki rekoru aşacağı tahmin ediliyor. Söz konusu dönemde satışlar 19.8 milyon adet olmuş, üretim de 17.6 milyonu geçmişti. Hem Kanada hem Meksika’da 2014’te satış rekoru kırılırken, 2015 yılındaki satışların daha da artacağı tahmin ediliyor. ABD’deki satışların da 17 milyonu aşarak 2001 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşacağı tahmin ediliyor. 

Otomobil satışları 2014’te 7 yıldan bu yana ilk kez yükseliş gösteren Avrupa’da da satışların ılımlı yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği verilerine göre trafiğe kayıtlar geçtiğimiz yıl yüzde 5.4 yükselerek 13 milyon otomobile ulaştı. Söz konusu yükselişte Renault ve Volkswagen’nin düşük maliyetli araçlarına olan talep etkili oldu. Otomotiv şirketlerinin sonbahardan itibaren yoğunlaşan indirim kampanyaları satışlara doping etkisi yarattı. İki yılın en düşük seviyesinden kademeli yükseliş, eski araçları değiştirme eğiliminin güçlenmesiyle 2015’te devam etmeye hazırlanıyor. Satışların halen 2001 zirvesinin neredeyse yüzde 20 altında olduğu Avrupa’da potansiyel alıcıların sadece yüzde 4.3’nün otomobil almış olması nedeniyle pazarın büyüme için geniş bir manevra alanı bulunuyor. Özellikle kredi koşullarının iyice gevşemiş olması ve para arzının artması sektörde önemli bir beklenti oluşturuyor. 

Rusya pazarında %5 daralma Avrupa’yı etkileyecek 

Kısa bir süre öncesine kadar otomotiv devlerinin gözdesi olan ancak Ukrayna’da şiddeti desteklediği gerekçesiyle ABD ile AB’nin yaptırımlarına maruz kalan Rusya pazarını 2015’te zor bir süreç bekliyor. Yaptırımlar, petrol fiyatlarında birkaç ay içinde yaşanan yüzde 60 düşüş ve parası rublenin erimesi nedeniyle Rusya otomotiv pazarındaki satışlarda bu yıl çift haneli düşüşlere yol açması bekleniyor. Rublenin değer kaybı otomobil fiyatlarında ciddi bir artışa yol açtı. Analistler, Rusya’daki sert daralmanın etkisinin Avrupa’da kaçınılmaz olarak hissedileceğini belirtiyorlar. 

Rusya pazarının daralması, Doğu Avrupa’da otomobil satışlarının beş yılın en düşük seviyesine inmesine yol açacak. Yine de AB’nin yeni Orta ve Doğu Avrupalı üyelerinde otomobil piyasasının iyileşeceği tahmin ediliyor. Tüm bölgedeki satışların yüzde 40’ının gerçekleştiği Polonya bölgenin kilit önemdeki oyuncusu olacak. Sermaye harcamalarındaki artışa paralel geçtiğimiz yıl ekonomisi yüzde 3 büyüyen Polonya’da tüketici güveni güçleniyor ve bu da otomobil pazarına olumlu yansıyor. 

Peru, Latin Amerika’nın büyüme şampiyonu olacak 

İstihdam piyasasının zayıf olduğu ve emtia fiyatlarındaki düşüşten dolayı ihracatı zayıflayan Güney Amerika pazarında ise durum biraz daha zorlu. Kıtanın en büyük otomobil pazarı Brezilya’da yeniden başkanlık koltuğuna oturan Dilma Rousseff ve ekibinin ekonomik reformları hayata geçirmede ne kadar başarılı olacağı sektörün görünümü üzerinde etkili olacak. Merkez Bankası’nın art arda yaptığı faiz artışları finansmana erişimi zorlaştırdı. Faiz oranlarının daha düşük olduğu Peru, Kolombiya ve Şili’de beklentiler daha güçlü. Otomobil satışlarının çift haneli artış gösterdiği Kolombiya geçtiğimiz yıl Güney Amerika’nın en iyi performans gösteren pazarıydı. Ancak petrolün ülkenin ihracatında yüzde 50 payı olması bu yıl satışlarda temkinli olunması gerektiği anlamına geliyor. Özel ve kamu yatırımlarının arttığı Peru, bu yıl bölgenin büyüme şampiyonu olacak. 1000 kişiye 59 otomobilin düştüğü Peru’nun otomotiv pazarı önemli bir büyüme potansiyeli barındırıyor.

otomobil.png

Türkiye'de benzinli otomobil satışı artacak

Türkiye’de otomobil pazarı 2014 yılında önceki yıla göre yüzde 11. 6, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 4.4 geriledi. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2014 yılında önceki yıla göre yüzde 10,04 azalarak 767 bin 681 adet olarak gerçekleşti. Önceki yıl toplam pazar 853 bin 378 olmuştu. Dünyada petrol fiyatlarının önemli ölçüde düşmesi, buna bağlı olarak Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarında indirimler yapılması, benzinli motorların yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Ardı ardına küçük hacimli ve daha düşük tüketimli motorların da piyasaya sunulmasının da, buna destek olacağı ve 2015’te benzinli modellerin ön plana çıkabileceği belirtiliyor.