Otomotiv satışları büyüyecek

OYDER Başkanı Ilısal, umudun ortaya çıktığı bir süreçte olduklarını belirterek, satışların ilk 6 ay küçüleceğini, ikinci 6 ay büyüyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nce (OYDER) Başkanı Şükrü Ilısal, mart ayı ile beraber daralmanın küçüldüğünü gördüklerini belirterek, "Yüzde 53 ile başlayan yılbaşı daralması, 3 ayın kümülatifinde yüzde 25'e kadar geriledi. Bu otomobilde yüzde 20. Daralan pazardan büyüyen pazara geçişi gördüğümüz için umutsuzluğun değil umudun ortaya çıktığı bir süreçteyiz" dedi.

Ilısal, sektörün ilk 3 aylık sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Mart ayında gelen olumlu sonuçların kendilerini umutlandırdığını belirterek, şunları kaydetti:

"Mart ayı ile beraber daralmanın küçüldüğünü görüyoruz. Mart ayı 135 binle kapandı. Geçen sene 3. ayda bu rakam 181 bindi. Yüzde 53 ile başlayan yılbaşı daralması 3 ayın kümülatifinde yüzde 25'e kadar geriledi. Bu otomobilde yüzde 20. Daralan pazarda büyüyen pazara geçişi gördüğümüz için umutsuzluğun değil umudun ortaya çıktığı bir süreçteyiz. Bu yıl çok büyük ihtimal en iyimser rakamlarla 2011, en kötümser rakamlarla 2010 sonuçlarının gerçekleşeceğini düşünüyorum. 2010'da 761 bin satışla, 2011'de de 900 bin üstünde satışla kapanmıştı. Bu yıl 800-850 bin arasında bir pazar görünüyor."

Satışlar ikinci 6 ay büyüyecek

Ilısal, nisan ayının da mart ayından daha olumlu, daralmanın daha az olduğu ve ilk 4 ayın toplamının yüzde 15-18 aralığında bir daralma ile devam edeceğini belirterek, "Satışlar ilk 6 ay küçülecek, ikinci 6 ay büyüyecek" dedi.

Sektörün güçlü ve zayıf yanlarına ilişkin görüşlerini de açıklayan Ilısal, global pazarlara hazırlıklı olmak, maliyet analizleri, teşvik sistemi, Ar-Ge, yetkili satıcının sermaye kullanması gibi birçok sebep bulunduğunu ve tüm bunların 26 Nisan'da Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan "Otomotiv Sektörünün Geleceği Kongresi"nde açıklanacağını söyledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir