Otomotiv Test Merkezi’nin temeli baharda atılacak

Yenişehir, Otomotiv Test Merkezi ile yeni yatırımların çekim merkezi olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA-Yenişehir’de hayata geçirilecek Türkiye’nin ilk Otomotiv Test Merkezi için sanayici ve iş adamları bir araya geldi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu önderliğinde düzenlenen toplantıda, Otomotiv Test Merkezi (OTM) için sanayicinin beklentileri ve sanayiciden beklenenler masaya yatırıldı.

Toplantıya katılan TSE Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Vedat Demir, dünyada 7 tane otomotiv test merkezinin bulunduğunu belirterek, Yenişehir’e yapılacak merkezin en büyük özelliğinin araçların ömür testlerinin yapılacağı yüksek hız pisti olduğunu söyledi.

Test merkezinin araştırma ve sertifikasyon merkezi olacağından bahseden Demir, “Yerli üretimin önünü açacak en önemli unsur test merkezi. Yerli otomobil için de buna ihtiyaç var. Yenişehir’de 4 bin 300 metrekarede kurulacak OTM’de, sertifika alımı için gerekli olan A’dan Z’ye tüm hizmetleri verecek. Dünya genelindeki otomotiv test merkezlerini baz aldığımızda en büyük farkımız 260 km hıza çıkılabilecek araçların ömrünü ölçebileceğimiz bir pistin olması” dedi.

Toplantıya katılan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de, Otomotiv Test Merkezi projesinde sona yaklaşıldığını belirterek, merkezin temelinin bahar aylarında atılmasını planladıklarını söyledi.

Coğrafi şartlar gereği Bursa Yenişehir’in en uygun  yer olduğunu ve test merkezinin 4 bin 200 dönümlük alana konuşlanacağını ifade eden Şahin, “Yapımı ile ilgili projelendirme aşaması bitti. Yaklaşık maliyet çalışmalarından sonra yakın zamanda ihaleye çıkılacak. Beklentimiz bahar aylarında temelin atılacağı yönünde. Bu milli bir proje. Sadece binek otomobillerin değil Türk Silahlı Kuvvetlerin de kullandığı araç ve gereçlerin de test edilmesi mümkün olacak. Ayrıca yaklaşık 300 dönümlük alanda Ar-Ge yapılacak bir Teknokent kurulacak. Burada otomotiv yan sanayinin ve otomotiv üreticilerinin geliştirdiği ürünlerinden üniversitelerimizle işbirliği halinde Ar-Ge’lerinin yapılacağı, yeni ürünlerin geliştirileceği ve testlerinin yapılabileceği bir tesis kurulacak. Bursa otomotivin başkenti iken yeni yatırımların da çekim merkezi olacak” diye konuştu.

(MÜSİAD) Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Demirci de, “Dernek olarak yerli otomobil ve yerli tramvayı takip edip öncülük ettiğimiz gibi Otomotiv Test Merkezi’nin de bir an önce yapılıp hizmete sunulmasını amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, bir araya gelerek, test merkezi için Bursalı sanayiciden nelerin beklendiğini dinleyip, otomotiv ana ve yan sanayi üreticisinin test merkezinden beklentilerini ve ihtiyaçlarını aktardık” dedi. Projenin teknik detaylarını ise TSE Test Merkezine bağlı Makine Mühendisi İlyas Özdoğan anlattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir