Otomotiv, vitesi 'ileri' aldı

Binekte 5 ay sonra gelen yüzde 15'lik yükseliş, otomotivin geri vitesten çıkıp ileri hamle yapmasını sağladı. OİB Başkanı Sabuncu, "Alternatif pazarlar başarının gizli anahtarı oldu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 

BURSA - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, "Alternatif pazarlardan ABD'ye yüzde 49, Arjantin'e yüzde 293 ve Rusya'ya yüzde 57'lik büyük artışlarla 5 ay sonrasında binek otomobillerdeki yüzde 15'lik yükseliş, endüstrimizin geri vitesten çıkıp ileri hamle yapmasını sağladı" dedi.

OİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, otomotiv endüstrisi, Mart'ta yüzde 1, Nisan'da yüzde 8 azalan ihracatta, Mayıs ayında yeniden artış ivmesi yakaladı.
Birliğin mayıs ayı raporuna göre, geçen ay ihracat, az da olsa binde 2'lik bir artış göstererek 1 milyar 658 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Sabuncu, Türkiye'nin geçen ay genel toplamda 11,8 milyar dolarlık ihracatı içinde otomotiv endüstrisinin yüzde 14 payla yine lider sektör olduğunu belirtti.

AB pazarında aylardır yaşanan sıkıntılara rağmen uzun bir aradan sonra binek otomobil ürün grubunda ilk kez artış yaşanmasının kendilerini motive ettiğini dile getiren Sabuncu, aynı zamanda alternatif pazarlar olarak niteledikleri ABD, Rusya ve Arjantin gibi ülkelere ihracatın beklentilerinin üzerinde yükselmesinin ise başarılarının gizli anahtarı olduğunu bildirdi.

Özellikle ürün grubu bazında binek otomobil ihracatında uzun süre sonra yüzde 15 ihracat artışı yaşanmasının rakamlara olumlu yansıdığını vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:

"Binek otomobil ihracatında 5 aylık bir aradan sonra bu ay artış yaşanması, özellikle ABD, Rusya, Arjantin gibi alternatif pazarlarla AB ülkelerinden Almanya ve Hollanda'ya yönelik önemli artışlar sayesinde gerçekleşti. Alternatif pazarlardan ABD'ye yüzde 49, Arjantin'e yüzde 293 ve Rusya'ya yüzde 57'lik büyük artışlarla 5 ay sonrasında binek otomobillerdeki yüzde 15'lik yükseliş, endüstrimizin geri vitesten çıkıp ileri hamle yapmasını sağladı."

Rakamlarla sektör ihracatı

Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yan sanayi yüzde 5 artışla 725 milyon dolara ulaşırken, binek otomobillerde ise yüzde 15 artışla 541 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti.
Eşya taşımaya mahsus ticari araçlarda yaşanan yüzde 27'lik gerilemeyle 274 milyon dolarlık ihracat yapılırken, otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu ihracatında ise yüzde 2 daralmayla 88 milyon dolara ulaşıldı.

Yılın ilk beş ayı incelendiğinde ise geçen yılın aynı seviyesinde kalan otomotiv endüstrisi ihracatı, toplamda 8 milyar 435 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Yine aynı dönümde ürün grubu olarak ise yan sanayi yüzde 43 pay ve yüzde 8 artış ile 3 milyar 597 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Binek otomobil grubu ise yüzde 4 gerilemeyle 2 milyar 724 milyon dolara, eşya taşımaya mahsus ticari araçlar yüzde 13 gerileyerek bir milyar 518 milyon dolar, otobüs minibüs ve midibüs ürün grubu da yüzde 12 yükselerek 452 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Almanya liderliği bırakmıyor

OİB mayıs ayı raporuna göre ülke bazlı ihracat rakamları incelendiğinde ise Almanya yine liderliği bırakmadı. Bu ülkeye ihracat, Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 259 milyon dolara ulaşırken, Almanya'yı sırasıyla, yüzde 17 azalmayla 185 milyon dolara inen Fransa, yüzde 29 daralmayla 137 milyon dolara gerileyen İtalya izledi.

Ülke bazlı en fazla ihracat artışı ise yüzde 293 yükseliş ve 42 milyon dolarla alternatif pazarlardan Arjantin oldu. Rusya ise yüzde 57 artışla 77 milyon dolarlık ihracatla en fazla yükseliş gösteren ikinci ülke oldu.

Yılın ilk 5 ayında ise ülke bazlı ihracatlarda geçen yılın aynı dönemine göre Almanya, yüzde 7 artış ve bir milyar 295 milyon dolarla birinci sırayı yine kaptırmadı. Almanya'yı yine Fransa ve İtalya takip etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir