Otomotiv yan sanayiinin yeni rotası, Avrupa’nın doğusu

Otomotiv yan sanayiinde Orta Avrupa’ya ihracat artıyor. Sanayicilere ‘Burada fabrika kurun’ teklifleri de gelmeye başladı. Bazı firmalar fabrikaları açtı, bazıları da açma hazırlığında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Otomotiv endüstrisinde Türkiye’nin üretim altyapısı, çalışma alışkanlıkları, kalite anlayışı, hızlı reaksiyon verebilme yeteneği özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin dikkatini çekiyor. Polonya, Macaristan, Çekoslovakya, Romanya gibi otomotiv endüstrisinde altyapısını geliştirmek isteyen ülkeler, Türk yan sanayilerine yatırım çağrısında bulunuyor.

Bu yılın ilk iki ayında otomotiv yan sanayinin Doğu Avrupa ülkelerine ihracatında belirgin artışlar gözlendi. Sektör, geçen yılın aynı aylarına göre Polonya’ya ihracatını yüzde 60, Slovenya’ya yüzde 38, Macaristan’a yüzde 14.6, Romanya’ya yüzde 9, Çek Cumhuriyeti’ne yüzde 9.21, Bulgaristan’a ise yüzde 44 artırdı. Türk otomotiv yan sanayinin üretim gücü, teknolojiyi yakından takip eden yapısı ihracatın yanı sıra bu bölgede yatırımların da önünü açmaya başladı. Özellikle Avrupalı ana sanayilere üretim yapan Türk otomotiv yan sanayicilerine son zamanlarda Doğu Avrupa ülkelerinde yatırım yapmaları için gelen tekliflerde artış yaşanmaya başladı. Yan sanayilerini lojistik olarak kendilerine yakın bölgelere çekmek isteyen ana sanayiler de Türk firmalarına cazip şartlarda yatırım imkanları yaratılmasında öncü rol oynuyor.

Beyçelik, Romanya’da fabrika aldı

Son olarak Beyçelik Holding, ilk yurtdışı yatırımını otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteren şirketi Beyçelik Gestamp ile Romanya’da yaptı. Otomotiv ana sanayi için kalıp tasarım ve imalatı ile sıcak/ soğuk şekillendirilmiş sac parça ve kaynaklı komponent üretimi yapan Beyçelik Gestamp, Romanya’da otomotiv endüstrisini merkezindeki Piteşti’de, presli ve kaynaklı sac parça ve komponent üretimi yapan bir tesisin çoğunluk hissesini satın alarak Romanya pazarına girdi. Ana müşterisi Renault – Nissan grubuna bağlı Dacia olan şirketi bünyesine katan Beyçelik Gestamp’ın CEO’su Baran Çelik, özellikle yeni projelerde Romanya’yı kapsayan paylarının her geçen gün arttığını, yatırımın global müşterileri olan Renault-Nissan Grup ve Ford ile olan stratejik ilişkilerini güçlendireceğini söyledi.

Haksan ise otomotive yönelik kauçuk parça üretmek için bu yıl Romanya'ya yatırım planlıyor.
Aktaş'tan Bulgaristan’a fabrika

Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı Sami Erol, 2018’de endüstriyel hortum üretimi için yeni bir fabrika yatırımı yapacaklarını belirterek, “Yeni fabrika yatırımı için de gönlümüz Türkiye’de yapmamızı söylüyor, ama mantığımız Bulgaristan diyor. Gelişen şartların göstereceği doğrultuda 2018’in ikinci yarısında fabrikayı taşıyacağız” dedi.

Doğu Pres Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Ekinci de Çekoslovakya, Polonya, Macaristan ve Romanya gibi ülkelerin son yıllarda otomotiv endüstrisinde hızlı bir ivme yakaladığına değinerek, firmalarına Doğu Avrupa ve Balkan ülkelerinde yatırım için teklifl er geldiğini anlattı. Ekinci şunları söyledi: “Altyapımızdan dolayı Balkanlar, Çekoslovakya ve hatta Avrupa’dan çok daha ilerideyiz. Otomotiv sektöründe belli bir istikrarımız var. Romanya, Polonya, Macaristan şu anda bizden yatırım istiyor. Türkiye’nin teknolojik anlamda 15 sene gerisinde olduklarını kendileri ifade ediyorlar. Bu bize güven veriyor.”

Slovenya ve Polonya'ya gidecekler

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği de 30 Mayıs-01 Haziran tarihleri arasında Slovenya’ya otomotiv sektörel ticaret heyeti organize ediyor. Renault ve otobüs üreticisi TAM’ın da fabrikalarının yer aldığı Slovenya’da ikili iş görüşmeleri planlanıyor. Dördüncü Automative CEE satın alma buluşması da 23-24 Mart tarihlerinde Polonya’nın Opole kentinde yapılacak. Buluşmada araç üreticileri, satın alma departmanları, TIER 1 tedarikçiler ile potansiyel tedarikçiler ilk elden iletişim kurabilecek. Katılımcı firmalar arasında Fiat Chrysler Automobiles, Volkswagen, MAN, J, DAF Trucks, MAN Bus gibi markalar var.

Bu konularda ilginizi çekebilir