Otoyu filolar sırtlıyor

Otomotiv sektörü yılın ilk çeyreğinde yüzde 22 daralırken, sektörün en önemli dayanak noktası filo kiralama şirketleri oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA - Türkiye’de operasyonel kiralama firmalarının aktif büyüklüğü 10 milyar TL’yi aşarken, kiralama parkındaki araç sayısı da yaklaşık 205 bin olarak açıklandı. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği’nin (TOKKDER) bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2014 yılı ilk çeyrek sonuçlarını içeren “Operasyonel Kiralama Sektör Raporu” yayınlandı.

Raporda, kur ve faizde yaşanan yükselişler, otomobil ÖTV oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, güven endekslerindeki düşüş, ekonomik aktivite, özel sektör yatırımları ve iç tüketimde yavaşlama 2014 yılının ilk çeyreğinde Türkiye otomotiv sektörünü olumsuz yönde etkilediği vurgulandı.

Türkiye yeni otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,92 oranında azaldığı 2014 yılının ilk çeyreğinde operasyonel kiralama sektörü Türkiye’de satılan yeni otomobillerin yüzde 16,2’si olan yaklaşık 14 bin 500 adet yeni aracı filosuna kattı. 2014 yılının ilk çeyreğinde yapmış olduğu yaklaşık 924 milyon TL’lik yeni araç yatırımı ile Türkiye operasyonel sektörünün aktif büyüklüğü 10 milyar TL’yi aştı. Araştırma sonucunda ulaşılan bir diğer çarpıcı veri ise sektörün müşteri sayısı ve müşteri başına düşen araç sayısındaki değişim oldu. Sektörün müşteri sayısı bir önceki yılın aynı dönemi göre yaklaşık yüzde 32 oranında artarak 27.521’e ulaştı. 2013 yılının ilk çeyreği itibarı ile sektörün müşteri başına düşen araç sayısı 8 iken 2014 yılının ilk çeyreğinde bu rakam 7’ye düştü. Bu veri ülkemizde artık çok uluslu ve büyük yerel şirketlerin yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de araç filolarını operasyonel kiralama yönetimini tercih ederek oluşturduklarını işaret etmektedir.

Müşteriler tarafından sözleşme vadelerinin kısalması ise çarpıcı bir veri olarak karşımıza çıktı. Geçen yılın aynı dönemine göre 2014 yılının ilk çeyreğinde 18 aydan kısa ve 18 ay ile 30 ay arası süreli sözleşmelerin payında artış olurken 30 ay ile 42 ay arası süreli ve 43 aydan uzun süreli sözleşmelerin payında düşüş yaşandı. Sektörün araç parkının yaklaşık yarısı (yüzde 49,2) C segment araçlardan oluşurken, B segment yüzde 31,7, D segment ise yüzde 12,9 pay aldılar. Sektörün araç parkının yüzde 92,2’si dizel araçlardan oluşurken, manuel vites araçlar yüzde 70,3 pay aldılar.

Renault lider 

Yılın ilk çeyreğinde, Renault yüzde 25,9’luk payı ile Türkiye operasyonel kiralama sektörünün araç parkında en çok tercih edilen marka olmayı sürdürürken, yüzde 18,1 ile VW, yüzde 16 ile Ford, yüzde 12,4 ile Fiat takipçisi oldular.

Bu konularda ilginizi çekebilir