Premium Araç Kiralama'yla sektöre yeni iş modeli geldi

Borusan Otomotiv, yeni bir şirket kurdu, adı; Premium Araç Kiralama. Bildiğimiz 'rent a car'lardan farklı. Almanya'da satışların yüzde 25'ine ulaşan yeni bir iş modeli. Borusan'ın ithal ettiği BMW, Mini, Land Rover dışında araç yok.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

 
İSTANBUL - BMW, MINI, Land Rover gibi lüks markaların Türkiye distribütörü olan Borusan Otomotiv, tamamı yine BMW, Mini ve Land Rover olan bin 600 araçlık bir "premium araç kiralama şirketi" kurdu.

"Türkiye'nin en lüks filo kiralama şirketi"ni kuran Borusan Otomotiv, 8 yıldır bu sektörde faaliyet gösteriyordu. Yeni şirketin kuruluş gerekçesini Borusan Otomotiv Premium Kiralama Genel Müdürü Kağan Dağtekin şöyle açıkladı: "Müşteriler sürekli, 'bu aracı almasak da kiralasak olmaz mı?' diye sora sora bizi bu şirketin kuruluşuna getirdi. Bir verdik, iki verdik, 8 senede binli rakamlara geldik. Bu noktada, departman, raporlama, personel ve konsantre olarak bunu yönetmek o kadar kolay değil. Bu yüzden yeni bir şirket kurulmasına karar verildi."

Resmi kuruluşu Kasım 2012'de gerçekleşen Premium Araç Kiralama'nın Genel Müdürü Kağan Dağtekin, şöyle konuştu: "Tüm araçlarımız premium marka araçlar, lüks araçlar. Sadece Borusan Otomotiv'in ithal ettiği araçları kiralıyoruz. Diğer rent a car'larla aramızdaki en önemli fark bu. Son 6 aydır ekip, altyapı ama resmi olarak çalışmalarımız  sürdürüyorduk. Mevcut kiradaki araçların hepsi bizim portföyümüze aktarıldı ve yeni şirkette devam edeceğiz. Yüzde 50 Borusan Holding, yüzde 50 Alman GiWA Holding'e GmbH ortaklığıdır. İş modelimiz farklıdır. Avrupa'da bu işe 'Capital Leasing Company' diyorlar. Türkiye'de aynı Almanya'daki modeli kurgulamak istiyoruz. Bu 'Capital Leasing' işi, özellikle lüks markaların çok önemsediği bir konu. Diğer büyük oyuncular marka bağımsız çalışıyorlar ama biz tek bir markaya odaklanmış kiralama yapıyoruz. Bu iş modeliyle satış danışmanlarımızın, satış teklifleri yanında, kiralama teklifleri vermesini de imkan tanıyoruz. En önemli performans kriterimiz, kendi toplam araç satışımızın içinden ne kadar pay aldığımızdır. Toplam BMW satışı içindeki, geçen sene itibariyle yüzde 3.5'lar seviyesindeyiz. Bunu parti parti artıracağız. Avrupa'da bu oran, yüzde 25'lerde. Yani Avrupa'da satılan 100 aracın yüzde 25'i 'capital lease company'ler tarafından kiralanıyor. Amacımız, 10 sene içinde Avrupa'daki oranlara gelmek."

Dağtekin'in verdiği bilgiye göre ABD'de araç satın alanların yüzde 39'u yenisini alırken aynı markayı tercih ediyor. Bu oran 'lease' edenlerde yüzde 63. Yani 100 kişiye araç kiraladığınızda, 63'ü tekrar aynı aracı istiyor. BMW markasında bu oran yüzde 75'e çıkıyor.
 
"KOBİ'ler hedefimizde"
 
Nisanda Borusan Otomov'in tüm bayileri aracılığıyla müşterilerine kiralama teklifi verebileceklerini belirten Dağtekin, "Türkiye'de hem lüks araç segmenti büyüyor, hem de yeni düşük hacimli motorların getirdiği avantajla leasing işi gün geçtikçe talep görüyor. Ayrıca, Anadolu'da varlıklı insanlar, gösteriş olmasın diye lüks araca binmezlerdi. Yavaş yavaş bu kırılıyor. KOBİ'lerin algıları, araç kiralamada yeni yeni gelişmeye başladı. Bir kez kiralayan, o zinciri kırdıktan sonra, mutlaka kiralama dünyasının içerisinde kalıyor. Araç yatırımında, özellikle bizim araçlarımız ciddi finansman gerektiriyor. Odağımız KOBİ'ler ve küçük işletme sahipleri, mimar avukat, doktor gibi kendi işini yapan gibi şahıs şirketleri. Anadolu'dan her sene artan bir talep var. Anadolu birçok şeyi keşfediyor" diye konuştu.
 
'Pizza sipariş eder gibi istediğiniz özellikte BMW sipariş edebilirsiniz'
 
Kiralama fiyatlarının günlük efektif kur gibi değiştiğini, 600 ila 800 euro arasında olduğunu söyleyen Kağan Dağtekin, "Fiyatlar aracın modeline, konforuna, kiranın uzunluğuna göre değişebiliyor. Bizim bütün otomobillerimizde pizza sipariş eder gibi aracın bütün özelliklerini belirliyorsunuz. Biz de satın alma fiyatı gibi kira fiyatı veriyoruz. Yani konfigüre edilebilir bütün araçları sipariş edebilirsiniz. Bir BMW fabrikasında sizin için sipariş verip, sizin için BMW ürettirebiliriz. Türkiye'ye ithal edilebilen bir aracı sizin için ürettirebiliriz. Ayrıca müşterilerimiz ödemelerini kendi finansal akışlarına göre belirleyebiliyorlar. Kiralamalarımız 12 ay ile 48 ay arasında, müşterilerimiz kaç ay kiralama yapmak istiyorsa o kada sürede araç kiralayabiliyor" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir