Rekor üretim bekleniyor

İhracatın etkisiyle otomotiv sanayinde bu yıl rekor üretim bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Avrupa pazarındaki talep toparlanması ve yeni yatırımların katkısı ile ihracattaki artış otomotiv sanayi üretimini desteklerken; Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, üretimin bu yıl 2011 yılındaki rekor seviye olan 1.19 milyon adeti aşabileceğini, ihracatın da 910,000 adete yaklaşabileceğini söyledi.

              
Otomotiv sanayi üretimi 2013 yılında 1.13 milyon adet olurken, OSD üretimin bu yıl 1.25 milyon adete kadar çıkabileceği öngörüsünde bulunuyor. Bu tahmin yıllık bazda yüzde 11'lik artışa işaret ediyor.
              
OSD verilerine göre, otomotiv sanayi üretimi ilk yarıda yüzde 1 düşüşle 564,078 adet olurken, ihracat yüzde 8 artışla 452,591 adet olarak gerçekleşti. İhracat rakamsal olarak yüzde 11.9 yükselişle 12 milyar dolara ulaştı.
              
Üretim Haziran ayında yüzde 6 artarak 108,101 adet, ihracat da yüzde 21 artışla 84,731 adet olarak gerçekleşti.
              
İhracattaki artışta, Avrupa pazarlarındaki canlanmanın olduğu ortamda Hyundai Assan ve Toyota Türkiye gibi üreticilerin yeni modellerinin katkısı ve model değişimini tamamlayan Ford Otosan'ın Transit ve Courier ürünlerinin ihracatını kademeli artırması etkili oluyor.
             
Otomotiv sanayinde ilk altı aylık sonuçlara ilişkin değerlendirme toplantısına konuşan Önen, "Bu sene üretimde ihracatın da etkisiyle rekor kıracağımıza inanıyorum. Artan kapasite ve ihracatla üretimde 1.19 milyon adeti aşacağız... İhracatta da adetsel olarak rekor yılı olacak, 910,000 adet rakamına yaklaşacağız" dedi.
              
Otomotiv sanayi 2011 yılında 1.19 milyon adet üretim ile en yüksek seviyedeki üretimi gerçekleştirmişti.
              
OSD verilerine göre, sanayinin toplam üretim kapasitesi 2014 yılında geçen yıla göre yüzde 10 artarak 1.73 milyon adete yükseldi.
              
İhracatın 2008 yılından bu yana ilk kez üst üste dört aydır 2 milyar dolar seviyesinin üzerine çıktığına dikkat çeken Önen, "İhracat, Avrupa pazarının toparlanması, yeni pazarlar ve otomobil yatırımlarıyla aylık 2.1 milyar doları aşmış durumda" dedi.
              
Ford Otosan'ın devreye aldığı Transit ve Courier modellerinin üretimindeki artış ve Tofaş'ın ABD'ye son çeyrekte başlamayı planladığı Doblo'nun katkısıyla, sektörün ihracatının önümüzdeki dönemde ivmesini artırmasını beklenirken, OSD yılın 22.4-24 milyar dolar arasında tamamlamasını öngörüyor.
              
Önen, otomotiv sektörünün Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret fazlasının 2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
              
Hafif ticari araç üretimi
              
Kur ve kredi faiz oranlarındaki artışlar, BDDK'nın kredi tedbirleri ve binek otomobillerde özel tüketim vergilerinin artırılması ile otomotiv pazarı ilk yarıda yüzde 24 gerileyerek 305,075 adete indi.
              
K ve SRC belgesi kontrollerinin artması iç pazarda hafif ticari araç talebinin daha sert azalmasına neden olurken, hafif ticari araç üretimi ilk yarıda yüzde 24 gerileyerek 171,000 adete indi.
              
Türkiye hafif ticari araç üretiminin yüzde 67'sini 2013 yılında ihraç etmişti.
              
Önen, ticari araçlarda üretim azalmasıyla ilgili hükümetle uzun süredir temaslarda bulunduklarını belirterek, "Ankara'da problemimizi gördüler. Gerekli tedbirleri, olumlu gelişmeleri birkaç hafta içinde görebiliriz" dedi ancak detay vermedi.
              
Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanı Fikri Işık Mart ayında yaptığı açıklamada, hafif ticari araç üretiminin artırılmasını öngören ve vergisel olmayan bazı teknik çalışmaları yakın sürede sektör
ile paylaşacaklarını söylemişti, ancak o tarihten sonra bir gelişme yaşanmamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir