Renault SUV’u sevdi

Yaklaşık 5 yıllık bir aradan sonra SUV segmentine önce Captur ile giriş yapan Renault, bir üst sınıftaki rekabete de Kadjar ile dahil oldu. Renault, Kadjar ile sınıf liderliği hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Japon üretici Nissan 2007'de Qashqai modelini piyasaya sürdüğünde otomobilseverlerin yeni araca bu denli ilgi göstermesi beklenmiyordu. Böylece üreticiler, şehir içinde yüksek araç kullanmak isteyenlerin sayısının hiç de azımsanmayacak sayıda olduğunu gördü. O günden itibaren hemen hemen her otomobil markası kendi crossover modelini piyasaya sürdü. Hazırlıklarını tamamlayan Renault da önce 2013'te mini crossover modeli Captur'u tanıttı. 
Türkiye'de segmentinde en çok satanlar arasına giren otomobilin ardından şimdi de C segmenti SUV crossover modeli Kadjar ile segment liderliği hedefliyor. Yeni modeli ‘hem bizim müşterimizin yol arkadaşı' olarak tanımlayan Renault MaisGenel Müdürü İbrahim Aybar, Kadjar'dan beklentilerini şu sözlerle ifade etti: “Bu yıl toplam pazar için özellikle de ikinci yarı için bir şey söylemek çok zor. Ama Kadjar için liderlik hedefimizi açıklayabilirim. Türkiye'de otomobil pazarının içinde yaklaşık 45 bini Crossover segmentinden müşteri bulunuyor. Liderlik için bu segmentte yüzde 25'i geçmek şart.” Bu hesapla liderlik için Kadjar satışlarının yıllık 11 bin adedin üzerine çıkması gerekiyor. Modelin kendilerine cesaret verdiğinin altını çizen Aybar, “Ancak yine de her şey pazarın ikinci yarıdaki seyrine bağlı.” diyerek, temkinli konuşmayı tercih etti. 

İspanya'da tanıtılan yeni model, yine İspanya'nın Megane'ın da üretildiği Palencia şehrindeki fabrikada üretilecek. Kadjar, bu hafta Fransa'da bayilere dağıtıldı. Türkiye'de ise 25 Haziran'da satışa çıkacak. Yeni SUV'un70'ten fazla ülkede satılacağı bilgisini veren İbrahim Aybar, “Avrupa ve Afrika ağırlıklı bir piyasaya sahip olacak. 2016'dan sonra da Çin'de satışa sunulacak. Müşterilerimiz Clio ile başlayan yeni tasarım çizgisi ve marka karakterinin son örneğini Kadjar'da bulacak.” dedi. Çin pazarına ayrıca odaklanan Fransız marka, Dong Feng ile Çin'deki ortak fabrikada üretim yapacak. 

Kadjar, Qashqai ile aynı platformda üretiliyor. Renault mühendisleri, iki araçta müşterinin görmediği parçaların yüzde 60 ortak olduğunu ancak Kadjar'a has koltuk tasarımı gibi görünürdeki parçalarda yüzde 98 Renault mühendisliğine özel markanın DNA'sını taşıdığını söyledi. Touch ve Icondonanım seçenekleri ile satışa çıkacak olan modelde 7 inçlik ekrana sahip R-Link 2 kişiselleştirilebilir multimedia sistemi ile internet bağlantısı kurulabiliyor. 527 litrelik bagaj hacminin yanı sıra aracın arkasına gizlenebilir çekme demiri monte edilmiş. Kadjar'da aktif acil fren destek sistemi (AEBS), şerit takip sistemi, kör nokta uyarı sistemi, 360° park destek sistemi ile eller serbest paralel, dikey ve açılı park sistemi, geri görüş kamerası, yokuş kalkış desteğinin yanı sıra cruise control ve otomatik uzun/kısa farlar gibi donanımlar yer alıyor.

Fiyatı 69 bin 500 liradan başlıyor

Renault Kadjar, haziranın son haftasında 69 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. En üst motor ve donanım seçeneğiyle ise 94 bin 700 liradan müşteriyle buluşacak. Rakipleri Peugeot 3008, Volkswagen Tiguan, Nissan Qashqai, Hyundai Tucson ve Kia Sportage'ın karşısına biri benzinli 3 motor seçeneği ile çıkacak. Kadjar'daki motor seçenekleri şöyle: 1,2 litre Energy TCe Turbo 130 beygir gücünde. Hem manuel hem otomatik şanzıman ile satılacak. 1,5 litre EnergydCi 110 HP manuel olarak sunulacak. Kadjar'ın en dikkat çekici motor versiyonu, 4X4 seçeneği ile satılacak 1,6 litre Energy dCi 130 beygirlik dizel seçeneği. 100 kilometredeki ortalama yakıt tüketimleri ise sırasıyla 5,8 litre, 3,8 litre ve 4,9 litre.

Bu konularda ilginizi çekebilir