Sektör operasyonel kiralamaya kayıyor

ODD Başkanı Bayraktar, sektöre yönelik vergi artışlarının pazarın potansiyeline ulaşmasını engellediğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, taşıt kredilerine yönelik tedbirler sebebiyle otomotiv piyasasında operasyonel kiralamaya doğru kayışın artacağını tahmin ettiğini söyledi.  

Bayraktar, ODD ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde hazırlanan "Dünya ve Türkiye Otomotiv Sektörü-2013" raporunun paylaşıldığı toplantıda, otomotiv sektörünün gelişebilmesi için iç pazarın kuvvetli olması gerektiğini vurgulayarak, sektöre yönelik vergi artışlarının pazarın potansiyeline ulaşmasını engellediğini ifade etti. 

Kredilere yönelik tedbirlerin de otomotiv piyasasını etkileyeceğini belirten Bayraktar, "Ama operasyonel kiralamaya doğru bir kayış var. Bu kayışın daha fazla olacağını tahmin ediyorum. Bu tedbirler, önümüzdeki seneyi çok fazla değil ama bir nebze aşağı yönde etkiler tabi. Önümüzdeki senenin toplam talebinin bu senenin biraz daha altında olacağını tahmin ediyoruz zaten" diye konuştu. 

Bayraktar, döviz kurlarındaki dalgalanmanın sektöre etkisine dair soru üzerine "Türk parasının diğer para birimlerine karşı değer kaybediyor olması piyasayı kasım ayında biraz etkiledi. Bunun aralık ayı için sene başında yaptığımız tahminleri de etkileyeceğini düşünüyoruz. Pazardaki düşüşte kur artışının da etkisi var ama asıl ekonomik büyüme talepteki en büyük karar vericidir. Önümüzdeki sene de böyle olur. Yani kurun etkisi kısa sürede belli oluyor ama orta ve uzun vadede kur talebi çok fazla etkilemiyor. Asıl sebep ekonomik büyüme, hane halkının zenginleşmesidir" değerlendirmesinde bulundu.  

Piyasa markaların itelemesiyle gidiyor

ODD Başkanı Bayraktar, gelecek yıl Türkiye'nin büyüyeceği öngörülürken neden otomotiv piyasanın küçüleceğine dair soru üzerine de "Bu sene birazcık markaların itelemesiyle gidiyor. Piyasayı aynı hızla itelemeye devam ederler mi, orada bir soru işareti var" yanıtını verdi.  

Otomotiv sektöründe kar marjlarının dünyanın her yerinde üç aşağı beş yukarı aynı olduğunu aktaran Bayraktar, arzın çok fazla, talebin ise ona nispeten daha az olduğu her sektörün satın alanın piyasası olduğunu ve ve şu an sektörün kar marjlarının yüzde 2'ler seviyesinde bulunduğunu aktardı.   

Gelecek yıl için pazar tahmini 800-860 bin aralığında

Bayraktar, otomotiv sektörüne yönelik politikalarda hurda araç teşvikinin zaman zaman değil devamlı olarak yer alması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

ODD Genel Koordinatörü Hayri Erce ise  taşıt kredilerine yönelik düzenlemelerin otomotiv pazarına etkisiyle ilgili olarak "Gelecek yıl için pazar tahminimiz 800-860 bin aralığındaydı. BDDK şu an bir taslak hazırladı. Ne şekilde hayata geçeceğini bilmiyoruz; bazı kısımları değişebilir. Devreye girdikten sonra önümüzdeki sene tahminlerini revize edebiliriz. Ama bir miktar aşağı çekecektir" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir