Teşvik gelince Toyota hibriti gündeme aldı

2020 yılına kadar her modelin hibrit versiyonunu üretmeyi hedefleyen otomotiv devi Toyota, hükümetin verdiği teşvikle Türkiye'de de hibrit araç üretimini hızlandıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Japon otomotiv devi Toyota'nın Sakarya'da 350 milyon euro yatırımla üretimine başladığı ve 2 bin ek istihdam sağladığı kompakt arazi aracı C-HR modelinin bantlardan indirilmesinin ardından fiyatı da açıklandı. Bazı Avrupa ülkeleriyle eş zamanlı olarak Türkiye’de de satışa sunulan C-crossover segmentinin en yeni modeli Toyota C-HR’ın 1,2 litrelik turbo benzinli motor versiyonu 83 bin 850 TL’den, 1,8 litre VVT-i yeni hibrit motora sahip versiyonu ise 98 bin TL’den başlayan fiyatlar ile 15 Kasım’dan itibaren Türkiye’deki tüm Toyota plazalarda yeni sahiplerini bekliyor. Müşteriyi ve bayileri şaşırtacak derecede uygun fiyat sunduklarını vurgulayan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su ve ALJ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Toyota C-HR'ı ilk müşterileriine kasım ayı sonuna kadar özel lansman fiyatıyla sunacaklarının müjdesini verdi.

Geçtiğimiz haftalarda hükümetin hibrit motoru olan otomobillerde yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45’e düşürdüğünü açıklamasının ardından müşterilerin hibrite ilgisinin artığına dikkat çeken Bozkurt, hibrit konusunda öncü markalardan Toyota'nın da Türkiye'de bu alandaki araç üretimini artıracağını söyledi. Uzun zamandır bu teşviki beklediklerini vurgulayan Bozkurt, “Zamanlama harika oldu. Teşvik gerçekten işe yaradı. Çok istediğimiz halde teşvik olmadığı için hibrit üretemiyorduk. Fabrikamızda buna göre planlamalar yapacağız. Teşvikin çıkmasıyla Sakarya'da üretilen yeni modelimiz C-HR'nin 2017'de üretilmesi hedeflenen 10 bin adetten 3 bininin hibrit olmasına karar verildi” dedi.

'Dizelin yerini hibrit alacak'

Bozkurt, hibrit teşviğinin hayata geçmesiyle birlikte dizel araç satışlarında bir düşüş yaşanmasını beklediklerini de belirterek şunları söyledi: “Hibrit otomobillere verilen teşviklerden sonra Toyota C-HR’ın 1,8 lt otomatik vitesli hibrit versiyonunun fiyatı, benzer 1,6 dizel otomatik vitesli otomobillerden yaklaşık olarak 15 bin TL daha ucuz durumda. Hatta bazı araçlarda bu fark 40 bin TL'ye kadar çıkıyor. Tüm dünya ile birlikte Avrupa’da da dizel ile ilgili yeni düzenlemeler olduğu, hibrit teknolojilerinin desteklendiği ve hibrit araç satışlarının arttığı bir dönemde Türkiye’de de hibrit araçlarla ilgili yapılan bu düzenlemeyi çok olumlu buluyor ve hükümetimize teşekkür ediyoruz. Çevre dostu ve ekonomik bu teknoloji, Türkiye’de dizeli tercih eden müşteriler için çok iyi bir alternatif olacak. Orta ve uzun vadede hibriti çözüm olarak gören Toyota, bugün tüm dünyada 9,5 milyon adete yakın hibrit araç satışını gerçekleştirdi. 2020 yılına gelindiğinde de her Toyota modelinin bir hibrit versiyonu olacak.”

Satışların yüzde 72’si yerli üretim olacak

Bozkurt, Türkiye’de üretilen ilk crossover ve hibrit otomobil olan Toyota C-HR’ın fiyatlarını belirlerken tüm imkanların sonuna kadar zorlandığını ve ortaya çok cazip fiyatlar çıkartmaya çalıştıklarını belirtti. Bozkurt, “Toyota C-HR, Türkiye’de Corolla’dan sonra en çok satan ikinci modelimiz olacak” dedi. Artık sattıkları araçların yüzde 55'ini Türkiye'de üreten bir marka haline geldiklerini vurgulayan Bozkurt, C-HR’ın üretilmeye başlanmasıyla birlikte 2017 yılında Toyota’nın Türkiye satışlarının yüzde 72’sinin yerli üretim olacağına da dikkat çekti.

Hibrit aküsüne 10 yıl garanti imkanı

Toyota C-HR’ın 1,2 litrelik turbo benzinli motoru yüksek yakıt verimliliği sunarken, hibrit versiyonu ise yakıt verimliliğine yeni bir boyut kazandırıyor, sessiz ve sarsıntısız bir sürüşün de önünü açıyor. C-HR ile birlikte Toyota’nın tüm hibrit modelleri 3 yıl/100 bin km mekanik garantisine sahip. Hibrit versiyonlarda ayrıca; hibrit aksamı ile hibrit aküsü de 5 yıl/100 bin km için garanti kapsamına alınmış durumda. Hibriti tercih eden Toyota kullanıcıları, garanti süresi olan 5 yılın bitiminden hemen önce 25 Euro+KDV tutarındaki hibrit check-up menüsünü yaptırarak, bunu takip eden 1 yıl/15 bin km boyunca hibrit aküsünü garanti altına almayı sürdürecekler. Bu check-up’ı her yıl yaptırarak hibrit aküsünü toplamda 10 yıl boyunca garanti altına almak mümkün olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir