Çocuğunuzun eğitim hayatını sigorta ile garantiye alın!

Eğitim sigortalarında her gelir grubuna göre seçenek var. İster ayda 8.7 dolar ödeyerek 8 yıl için 40 bin dolar, ister 4 bin TL toplam prime karşılık 12 yıl için 120 bin TL, isterse yıllık maksimum 30 bin TL teminatla 24 yaşına kadar…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Okulların açılmasının üstünden yaklaşık 2 ay geçti. Milyonlarca çocuk okula gidiyor. Eğitimin giderek pahalılaşması ise birçok aileyi ve ebeveyni zor durumda bırakırken, çocuklarının geleceğini düşünenler iyi bir alternatif olarak eğitim sigortasını tercih ediyor. Son yıllarda yavaş yavaş popüler olmaya başlayan eğitim sigortaları çoğu ailenin gündemine girmiş durumda. Çocuklarının eğitimini risklere karşı korumak isteyen anne babalar, okul giderlerini ve dolayısıyla çocuklarının eğitimini teminat altına alan sigortalara yöneliyor. 

Eğitim sigortalarının sunduğu en önemli teminat, ebeveynlerinin başına gelebilecek vefat, işsizlik veya sakat kalma gibi istenmeyen durumlarda çocukların eğitim masrafl arının karşılanması. Tercihe göre üniversite eğitimini de kapsayabilen sigortalar, birikimli eğitim sigortası şeklinde çocuğun okurken maaş almasına olanak sağlıyor. 

İlginin her geçen gün artması bekleniyor 

Eğitim sigortalarında primler TL’nin yanı sıra enflasyondan korunmak için ABD Doları ya da Euro cinsinden de belirlenebiliyor. Ödemeler aylık, yıllık, tek seferde veya çocuğun eğitim süresine göre yapılabiliyor. Eğitim sigortalarının en önemli özelliklerinden biri de primlerinin diğer sigorta ürünleriyle karşılaştırıldığında diğerlerinden çok daha uygun olması. Eğitim sigortası primleri hesaplanırken, diğer risk sigortası ürünlerinden farklı olarak çocuğun eğitim süresinin tamamında oluşacak maliyet dikkate alınıyor. Velinin yaşı gibi kriterlerle okulun ve geri kalan eğitimin devam etmesi için her dönemde karşılanması gereken masraflar da primleri belirleyen etkenler arasında. 

Ürünlerin fiyatları çok uygun 

Sigortalı velinin kaza sonucu vefatı ya da sakatlanması durumunda, belirlenen yıllık eğitim tutarı sigorta süresi sonuna kadar geri kalan yıllar boyunca her yıl öğrencinin okula devamını sağlamak amacıyla sigorta tarafından ödeniyor. Eğitim sigortasıyla, çocuğun yaşı, öngörülen eğitim süresi ve yıllık eğitim giderleri dikkate alınarak, istenilen süre boyunca tüm eğitim masrafları teminat altına alınabiliyor. 

Çocuklarına iyi bir gelecek hazırlamak isteyen ve bunun için şartlarını zorlayarak özel okula gönderen ailelerin sayısındaki artış eğitim sigortalarına da yansıyor. Eğitim sigortalarının ebeveynlere ulaşmasında, başta acenteler olmak üzere dağıtım kanalları büyük rol oynuyor. Türkiye’deki öğrenci sayısına göre eğitim sigortası yaptıranların oranı henüz yeterli düzeyde değil ama bu rakamın önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. Şirketlere baktığımızda ise bugün değişik isimler altında söz konusu ürünlerle karşılaşabiliyoruz.

Birçok isim altında ürünler mevcut

●Groupama Sigorta’nın her ihtiyaca optimum şekilde cevap vermek amacıyla geliştirdiği “Okula Devam Eğitim Sigortası”, ebeveynlerinin vefatı veya sürekli sakatlık durumunda ekonomik anlamda öğrencinin geleceğini güvence altına alıyor. Eğitimle ilgili tüm okul, kitap, ulaşım, kurs gibi ihtiyaçları için finansal destek sağlayarak, eğitim masraflarını karşılıyor. Okula Devam Eğitim Sigortası, çocuğun yaşına göre 1-20 yıl arasında sürelerle seçilebilecek poliçelerle teminat altına alınırken, 24 yaşına gelene kadar çocuğun tüm eğitim masrafl arı teminat altına alınıyor ve teminat tutarı yıllık 2 bin 500 ile 30 bin TL arasında değişiyor. 

●Güneş Sigorta da ‘Eğitim Güvence Sigortası’ ürünüyle dikkat çekiyor. Sadece bir kez prim ödemesi yapılan Eğitim Güvence Sigortası kapsamında, velinin kaza sonucu yaşam kaybı ya da tam ve daimi sakatlık durumunda, çocuğun eğitim sürecinin yarım kalmaması ve okula devam etmesi sağlanıyor. Anne babalar, çocuklarının geleceğini, öngörülen eğitim süresini göz önünde bulundurarak, 1 yıldan 20 yıla kadar arzu edilen vadelerde koruma altına alabiliyor. 

●Işık Sigorta’nın Eğitim Güvence Sigortası, ilkokul birinci sınıftan lise son sınıfa kadar süren 13 yıllık poliçe yapma imkanı sunuyor. Işık Sigorta’da isteyen 8 yıllık eğitim paketlerini de tercih edebiliyor. 8 yıllık Eğitim Güvence Sigortası’nda farklı teminat tutarları seçebiliyorsunuz. Örneğin 11 bin TL’lik teminat için 790 TL, 13 bin TL’lik teminat için 935 TL, 15 bin TL’lik teminat içinse 1.100 TL prim ödemesini tercih edebiliyorsunuz.

Avivasa'dan 3 ürün

AvivaSA Emeklilik ve Hayat’ta ise “Sürekli Eğitim Sigortası”, “Çocuğumun Eğitim Güvencesi” ve “Çocuğumun Eğitim Sigortası” gibi farklı ürünler bulunuyor. Eğitim sigortaları yıllık ya da uzun süreli olabiliyor. Teminat tutarı ise seçilen eğitim yılına ve bu eğitim yılı için gerekli tutara göre belirleniyor.

Her ay 150 TL'YE

Anadolu Hayat Emeklilik de eğitim sigortasını yaygın bir şekilde İş Bankası şubeleri aracılığıyla satıyor. 18-65 yaş grubundaki herkes eğitim sigortası satın alabiliyor. Şirkette, çocuğun doğumundan itibaren “Çocuğum İçin Yatırım Sigortası” adında bir ürün mevcut. Söz konusu ürün birikim oluşturmaya yönelik olup, her ay 150 TL, 100 dolar veya 100 euro ödeyerek satın alınabiliyor. Ödenecek prim tutarı farklı yaş ve teminat tutarına bağlı olarak değişiyor. Örneğin, 30 yaşında olduğunuzu varsayalım; ilkokulda okuyan bir çocuğunuz var ve vefatınız durumunda çocuğunuza 8 yıl boyunca her yıl 5 bin ABD Doları ödenmesini istediniz. Bu durumda ödemeniz gereken aylık sigorta primi 8.7 dolar olacaktır. Aylık 8.7 dolar prim karşılığında 8 yılda bu çocuğa ödenecek toplam teminat tutarı ise 40 bin dolar oluyor.