“Sağlık sigortasında bölgesel oyuncu olacağız”

Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Gürcan sağlık sigortacılığındaki tecrübeleri ve güçlü ortaklık yapıları ile bu yıl bölgesel oyuncu olma yönünde adımlar atacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-002.jpg

Sağlık sigortaları konusunda sektörün önde gelen oyuncularından Acıbadem Sigorta’da 2013 yılı olumlu geçti. Şirketin yüzde 90 hissesini 252 milyon dolarla satın alan Malezyalı Burau Ventures’ın alt kuruluşu Khazanah sonrasında hedefler daha da yukarılara çıkarıldı. Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Gökhan Gürcan,” Ortaklarımızdan aldığımız güç ile coğrafyamızda sağlık sigortacılığı alanında yön belirleyici lider şirket olma hedefimiz doğrultusunda önemli adımlar atacağız” dedi.

Acıbadem Sigorta Genel Müdürü Gökhan Gürcan, sektöre yönelik beklentilerini Acıbadem Sigorta’nın hedefl erini DÜNYA ile paylaştı.

Geride bıraktıkları 3 yıla baktıklarında Acıbadem Sigorta’nın yıllık ortalama yüzde 30’dan fazla büyüme göstererek pazar payını yüzde 6 seviyelerinden yüzde 12 seviyesine yükselttiğini belirten Gökhan Gürcan, “Diğer taraftan sektörün genel ezberinin aksine şirketimiz son üç yılda yıllık ortalama yüzde 35 özkaynak getirisi elde ederek, bulunduğu sektörün en hızlı büyüyen, en karlı şirketi konumunu yakalamıştır. 2014 yılında hedefimiz geldiğimiz yeri başlangıç noktası görerek verimlilikten ödün vermeden büyümeye devam etmek ve 450 milyon TL üretim seviyesine ulaşarak pazar payımızı 1.5 puan yukarı taşımak. Özkaynak getirimizi ise yine yüzde 30’lar seviyesinde bekliyoruz” dedi.

Stratejik işbirliklerine gidebiliriz

Bu hedefl ere ulaşmada kurumsal alandaki sektör ve müşteriler tarafından da takdir gören başarılarını sürdürmeye devam ederek, bireysel alanda da piyasaya yeni sürdükleri “Kişiye Özel” ürünleri ile ulaşacaklarını söyleyen Gürcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Rakip olmak yerine stratejik ortak olmak kurgusu ile sigorta şirketleri ile değer yaratan işbirliklerinin 2014 yılında da güçlenerek artacağı görülmektedir. Acıbadem Sigorta’nın durduğu yer itibari ile birçok şirket ile çıkar çatışması yaşamadan stratejik işbirlikleri kurabileceği herkes tarafından görülmektedir. Sağlık sigortacılığı alanındaki yoğun tecrübemiz, güçlü ortaklık yapımız 2014 yılında şirketimize bölgesel oyuncu olma yönünde adımlar atma imkanı verecektir.”

Çalışan kadromuz değişmedi

Geçtiğimiz yıl şirketin büyük payının yabancı bir şirkete satılmasının nasıl etkileri olduğunu sorduğumuz Gökhan Gürcan, şirketin ortağının artık bir devlet ve bu devletin de Asya’nın parlayan, gelişen modern ülkesi Malezya olduğunu söyledi. “Malezya, Burau Ventures alt kuruluşu ile şirketimize tam 280 milyon dolar değer biçti ve yüzde 90’ı için 252 milyon dolar nakit ödeme yaptı” diyen Gürcan, satın alma sonrasında ortaklık yapısındaki değişiklik ve yönetim kurulu üyelikleri dışında hiçbir değişiklik olmadığının altını çizdi.

Bakarsınız yeni yatırımlar olabilir

Şirket ortaklarının gerek Türkiye ve sigortacılık sektörü gerekse şirketlerine büyüme potansiyeline olan inancının ve desteğinin bir göstergesi olarak da sermaye artışı kararı aldığını belirten Gürcan, “Khazanah, Türkiye’de yeni yatırımlar yapmak konusunda istekli bir ortak. İlişki ağımızı geliştirme, genişletme yolunda çalışmalar yürütüyoruz. Ortaklarımızdan aldığımız güç ile coğrafyamızda sağlık sigortacılığı alanında yön belirleyici lider şirket olma hedefimiz doğrultusunda önemli adımlar atacağız. Fırsatlarla ilgilenme şu an için gündemimizdeki sıcak konulardan biri olmamakla birlikte, olmayacak diye de birşey yok; arasıra bu çerçevede de görüşmeler yapıyoruz, bakarsınız bu strateji çerçevesinde yeni yatırımlar söz konusu olabilir ” diye konuştu.

Yıpratıcı bir fiyat rekabet yaşanıyor

Sağlık branşındaki rekabeti sorduğumuz Gökhan Gürcan, her branşta olduğu gibi sağlık branşında da acımasız bir rekabet olduğunu belirterek, “Hala büyük şirket olmak, karlı şirket olmaya yeğleniyor görünüyor. Pazar payı kaybetmemek için özellikle büyük grupların sağlık sigortalarında yıpratıcı bir fiyat rekabetinin yaşandığını söyleyebilirim. Birçok şirket bir defaya mahsus hareketlerden kaynaklı olarak karlı görünmektedir. Bu hareketler elimine edildiğinde karlılık seviyelerinin düştüğü ve hatta birçok sigorta şirketinin zararda olduğu görülecektir” diye konuştu.

Allianz saygın ve güçlü bir rakip

Sağlık branşındaki en önemli rakipleri olan Yapı Kredi Sigorta’nın Allianz’a satışını değerlendirmesini istediğimiz Gökhan Gürcan, “Allianz, uzun yıllardır istikrarlı ve disipliner çalışma anlayışı ile bildiğim bir şirket. Dolayısıyla, Yapı Kredi satın almasının da bu anlamda sektöre olumlu/ yapıcı etkilerinin olmasını bekliyoruz. Yapı Kredi’nin ve Allianz’ın büyüklüğü, tecrübesi, yetenekleri ve gücü tartışılmaz, dolayısı ile mücadele edeceğimiz saygın ve güçlü bir rakip. Ancak bizim genç, amatör ruhumuz ayaklarımızı daha hızlı kullanmamıza imkan verecektir” dedi.

Gökhan Gürcan’dan kısa kısa…

• Gerçek anlamda, bireylerin ihtiyaçlarına karşılık verebilecek nitelikte tamamlayıcı sağlık sigortalarının sunulması için yeni düzenlemeler getirmesi faydalı ve yönlendirici olacaktır. 
• Bizce bu SGK muafiyetli, geleneksel, daraltılmış sağlık sigortasından öte gidemiyor. 
• Maliyet artışları, rekabet ortamında fiyatlara yansıtılamadığı noktada 2014'de birçok şirket için kârlılık hedefine ulaşılması zor görünüyor. 
• Tamamlayıcı sağlık sigortasında gelecek yıllarda açıkça görünen risklerin sistematik bir kurgu ile sürdürülebilir hale getirilebilmesi için bugünden daha farklı bir modele gerek duyuluyor. 
• Sağlık branşında 1 Nisan’da başlayacak yeni düzenlemelerin özellikle hukuki uzlaşmazlıklarda nasıl yorumlanacağı önem arz etmektedir. Sanırım Yönetmeliğin etkilerini hep birlikte yaşayarak göreceğiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir