Sevilmesek de takdir ve taklit ediliyoruz

AXA Sigorta CEO'su Cemal Ererdi, şirket olarak serbest rekabete inanan bir yapıda olduklarını belirterek, "AXA'nın rekabetçi kişiliğinin yanında bir de piyasa yapılıcılığı var. Kurallarımız var ve bu kurallar takip edilip benimseniyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Yakup SAYAR

İSTANBUL - Sigorta sektörünün önde gelen şirketlerinden AXA'nın geleceğe yönelik beklentileri çok olumlu. AXA Sigorta CEO'su Cemal Ererdi, sigorta sektörünün gelecek 5 yılda ekonomi içindeki yüzde 3'lük payının hızla yukarılara tırmanacağını söyledi. Ererdi, sektördeki rekabetçi tavırlarına yönelik ise "Kurallarımız var ve bu kurallarımız takip edilip benimseniyor. Bu da lider olmanın, hem de şirket içersindeki teknik birikimin yüksek olmasından kaynaklanıyor. Bu ikisi bir araya geldiğinde de sektörde genel de pek sevilmeyen fakat yaptıkları takip edilip takdir eden bir şirket konumundayız" dedi.
AXA Sigorta CEO'su Cemal Ererdi, sigorta sektörüne yönelik beklentileri ve AXA Sigorta'nın hedeflerine yönelik DÜNYA'nın sorularını cevapladı.

2013 yılının sektör açısından büyümenin giderek artığı bir döneme denk geldiğini belirten Cemal Ererdi, "Bu yıl geçmişte sağlanan büyümenin devam edeceği görülüyor. Nedenlerine bakarsak özellikle insanların gelirlerindeki artıştan sigortaya daha fazla pay artırdığı gözleniyor. Bu çok olumlu ve poliçe sayısında çok ciddi artışlar yakalandı ve bu yıl da devam ediyor. AXA olarak ise piyasada liderliğimiz devam ediyor. Mart sonu itibariyle yüzde 30 civarında bir büyüme sağladık ve bu sektörün üstünde. Bizim büyüklüğümüzdeki bir şirketin sektör üstünde büyüme sağlaması önemli bir başarı olarak görülmeli. Çünkü bizim rakamlarımız sene sonu itibariyle 3 milyara dayanacak gibi gözüküyor. Bu rakamdaki bir şirket Avrupa'da bile orta ölçekli bir şirketten büyük şirketlere doğru geçişi gösteriyor. Bunun yanında ilk çeyrekte karlılığımız çok iyi gidiyor ve 73 milyon civarında bir kâr elde ettik. Öte yandan AXA Hayat ve Emeklilik'te de ilk çeyrekte prim üretimimizi yüzde 96 artırdık ve 126 milyon prim ürettik.
Burada da 1.7 milyon TL kâr elde ettik ve burada da hedeflerimiz üstünde ilerliyoruz ve bu yıldan çok memnunuz" diye konuştu.

Sektördeki son satın almanın dengeleri nasıl değiştireceğini sorduğumuz Cemal Ererdi, "Rakibimiz açısında önemli stratejik bir karar ve kendileri açısında da eksik olan yönlerini tamamlayıcı bir birleşme olarak görülüyor. Birleşmeden sonra liderlik sıralaması değişecek. Ancak biz 12 yıl önce başladığımız zaman 3.cü sıradaydık. Biz önümüzdeki birkaç yıl içinde ise tekrar liderliğe çıkacağımızı düşünüyoruz. Çünkü organik büyümeyle gidebileceğimiz çok yer olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bize güç katacak her imkanı değerlendiririz

AXA Grup'un Türkiye'ye yönelik  düşüncelerini paylaşan Cemal Ererdi, AXA'nın Türkiye'ye bakışının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "Burayı çok önemsiyorlar. Geçen sene  de 700 milyon TL civarında bir sermaye artışı yaptık.  Bu bizim sermaye yeterliliğimiziyukarı çekmek ve olası bir fırsatı değerlendirme amacıyla yapılmış bir girişimdi. Bize güç katabilecek imkanlar ortaya çıkarsa onları değerlendireceğiz.
Daha da büyümek istiyoruz. Gelişmekteki ülkelerdeki büyümenin önemi açık ve Türkiye bu sınıfta AXA'nın lideri konumunda ve bu bakımdan da Türkiye'deki imkanları veya çevresindeki imkanları sürekli takip ediyoruz."

Serbest rekabete inanıyoruz

[PAGE]

 

Serbest rekabete inanıyoruz

Rekabet konusuna değinen Cemal Ererdi, şirket olarak serbest rekabete inanan ve tarife anlayışına ise uzak olduklarının altını çizerek şöyle konuştu: "Bunu yaparken de her anlamda müşteriye en iyi şartları oluşturmamız gerekiyor. Biz genel gider oranında sektöre göre yüzde 50 daha alttayız. Yani bizim genel gider oranımız yüzde 5.6, sektör 12 civarında ve bu bize inanılmaz bir rekabet avantajı sağlıyor. Bunun yanında rekabetçi kişiliğinin yanında bir de piyasa yapılıcılığımız var. Kurallarımı var, ve bu kurallar takip edilip benimseniyor. Bu da lider olmanın hem de şirket içersindeki teknik birikimin yüksek olmasından kaynaklanıyor ve bütün bu ikisi bir araya geldiğinde sektörde genel de pek sevilmeyen fakat yaptıkları takip edilip takdir eden bir şirket konumundayız. Müşteri, acente ve çalışan bağlılığımız çok yüksek.
Bunları da bütün faaliyetlerimizin sonucu gibi görmek lazım. Bu bakımdan da bizim en önemli farklılığımız müşteriyi çok yakından dinliyoruz. Çözümleri bürokrasiden uzak çok kısa sürede oluşturmaya gayret ediyoruz. Rekabetçi olmamızın arkasındaki en büyük sebepte bu diye düşünüyorum."

Sektörümüz itibar gören noktaya çıkacak

Önümüzdeki dönemde tüketici haklarının gelişmesi ile sektör üzerine önemli baskılar olacağına işaret eden Cemal Ererdi, "Bunları doğru yönetmemiz lazım. Sektörün önemli bir misyonu var ve bunu doğru anlattığımız zaman insanların sektöre bakışlarının daha olumlu olması gibi bir durumla karşı karşıyayız" dedi. Sektör olarak gidilecek çok yolun olduğunu ifade eden Ererdi son olarak şunları söyledi: "Sigorta sektörünün gelecek 5 yıl içinde çok daha rahat söyleyebiliyoruz ki ekonomi içindeki yüzde 3'lük payı yukarılara tırmanacak. Kamu nezdinde de büyüklüğü ile itibar gören bir noktaya gelecektir diye düşünüyorum."

Sektör ve Hazine üzerinde baskı kuruluyor

Son zamanlarda sigorta bulamayan sektörlere yönelik eleştirilere değinen AXA Sigorta CEO'su Cemal Ererdi, sigortacılığın riskin doğru seçilmesine ve doğru fiyatlama mantığına dayandığının altını çizerek şunları söyledi: "Riski doğru seçemezseniz, oluşacak hasarları da elinizdeki mevcut sigortalılara prim olarak yansıtırsınız. Biz sigortalılarımızın menfaati açısından doğru riski seçmek zorundayız. Son dönemde çıkan spekülasyonların nedeni Türkiye'deki sistemin doğru çalışmaması nedeniyle, kurumların yeterli önlemleri almaması ve bu nedenle de risklerine sigorta verilmemesi ya da daha pahalı vermekten çıktı. Ülkemizde sosyal düzenin düzgün çalışabilmesi için bir takım yaptırımlar getirmemiz gerekiyor. Bu nedenle son dönemde sektör üzerinde ciddi bir baskı kurulması gibi durumla karşı karşıyayız. Hazine'nin üzerinde de ciddi bir tüketici baskısı olduğunu hissediyoruz son dönemde. Sektörün yılda 50 milyon poliçe yazdığı düşünüldüğünde 50 tane şikayetle sektörü değerlendirmemek lazım. Bunları görüp nedenlerini birlikte TSB ve Hazine'nin birlikte nasıl çözüleceğine bakmak lazım" Sorunlara üç adımda çözüm önerisi Sektörde önümüzdeki dönemde çok önemli gelişmeler olacağı öngörüsünde bulunan Cemal Ererdi, bu gelişmelerin Ankara tarafından da iyi takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. "Yapmamız gereken en önemli konu sektörün sadece teminat veren yapıdan çıkarılarak, bir kurumsal yatırımcı niteliğinin çok ön plana alınması ve ikinci olarak da sosyal hayatın düzgün işleyişini sağlayan niteliğinin de öne alındığı bir yaklaşım lazım" diyen Ererdi sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani hükümetin sektöre ekonomiye yapabileceği katkıları düşünerek biraz daha eğilmesi lazım. Böyle bakıldığında sektöre olan ilgi artacak yaygınlık artacak önemli ölçüde de fon artacak. İkinci tarafı sektörün en önemli beklentisi hizmet aldığı kesimlerde de serbest rekabetin tam olarak uygulanabilmesi. Biz bugün otomotivde, sağlıkta, inşaatta çok ciddi servis alıyoruz. Fakat o alanlarda tam anlamıyla rekabetin oturduğunu söylemek mümkün değil. Üçüncü beklentimiz dağıtım kanallarında önümüzdeki dönemde kalitenin artması ve bunların üretime ciddi anlamda katkı sağlayabilmesinin sağlanması. Dağıtım kanalları arasındaki çizgileri doğru çizmediğimiz görülüyor. Bunları doğru yaparsak sistem daha iyi işler diye düşünüyorum."

Acente sistemi tekrar gözden geçirilmeli

[PAGE]

 

Acente sistemi tekrar gözden geçirilmeli

Sohbette dağıtım kanallarına önemli bir yer açan Cemal Ererdi, acente sisteminin önümüzdeki dönemde tekrar gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek , "Acentelerin yüzde 67'si 500 bin liranın altında üretiyor, yüzde 37'si de 300 binin altında üretiyor. Dolayısıyla 16 bin acentemiz var ve demek ki bunların ölçek bakımından büyütülmesi ihtiyacı içindeyiz ki bunlar giderek müessese olsun, 10-15 kişi çalıştırmaya başlasın ve bunların saygın ve süreklilik gerektiren bir işi yönetmeye başlasınlar. Önümüzdeki dönemde bu yapının desteklenmesinin bizim için en önemli konulardan biri olduğunu düşünüyorum. Banka kanalında da özellikle Avrupa'da yaşanan talisizlikleri yaşamamak açısından da yanlış satışın önüne geçilmesi ve tüketici haklarının mutlaka banka satışlarında da doğru düzenlemesi gerektiğini düşünüyorum. Brokerlerle çoklu acenteler arasındaki çizginin doğru biçimde çizilmesi gerektiği çünkü çok yerde kesişebiliyorlar burada da doğru bir ayrışmaya ihtiyaç var" diye konuştu.

BİRLİKTEKİ ARKADAŞLAR AKTİFLER

Türkiye Sigorta Birliği'ne yönelik görüşlerini paylaşan Cemal Ererdi, birliğin genç ve dinamik bir yönetim kurulu olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Arkadaşlar ellerinden geldikçe aktif görev yapmak gayreti içindeler. Bizim sektör olarak ta her türlü bilgi ve birikim açısından onlara destek olmamız gerekir diye düşünüyorum. Tabi ki eksikleri ve sorunları var. Birliğimizin defansif yada reaktif değil daha sorunlar çıkmadan sorunlarla ilgili raporlar hazırlayıp bunların ilgili yerlere sunulması  ve gerekli önlemlerin sorun çıkmadan halledilmesi yönünde  proaktif olması lazım. Bunun için de profesyonel organizasyonel değişikliğe ihtiyaç var ve yeni yönetim  kurulu bunu yapacaktır."

ABD'DE UYGULANAN SİSTEM GELMELİ

Fiyat artışları tartışmasının önüne nasıl geçilebileceğine yönelik görüşlerini sorduğumuz Cemal Ererdi, "Genelde yanlış yaptığımız şu Avrupa'daki sistemi aynen getiriyoruz ama o sistemin parçalarında doğru tanımları buraya adapte etmiyoruz. Ucu açık teminatlar verdiğinizde primler de inanılmaz pahalı oluyor. Halbuki ABD'de mecburi sigortalarda teminatları çok sınırlı tutmak gibi yaklaşım var ve herkes bundan faydalanıyor. Daha fazla teminat istiyorsanız ihtiyari olarak bunun bedelini ödeyerek sahip olabiliyorsunuz. Türkiye'de önümüzdeki dönem bu ABD sisteminin uygulanması gerekiyor" şeklinde konuştu.