Sigortacılıkta sürdürülebilirlik tartışıldı

Türkiye’nin önde gelen vergi, denetim ve danışmanlık şirketlerinden Mazars Denge, sigorta sektörü uzmanlarıyla sigortacılıkta sürdürülebilirliğin yollarını aradı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mazars Denge, sigorta biriminin ilk toplantısı sektörden geniş bir katılımcı kitlesiyle gerçekleştirdi. Türkiye’nin önde gelen vergi, denetim ve danışmanlık şirketlerinden biri olan Mazars Denge, sigorta sektörü tecrübesine sahip  ekiplerinin katılımıyla, müşterilerine hizmet vermek üzere Denetim Ortaklarından Aylin Beydemir’in önderliğinde bir sigorta birimini bünyesinde bulunduruyor. Bu sigorta birimini hem sektör temsilcileri ile buluşturmak ve hem de sektörü yeni yapılanma ile ilgili olarak bilgilendirmek için yapılan toplantıya, sigorta sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı.

İstanbul Shangri – La Bosphorus Hotel’de “Sürdürülebilirlik ve Sigortacılık Sektörü” konulu toplantı, Mazars Denge Yönetim Kurulu Başkanı Leon Coşkun’un açılış konuşması ile başladı. Coşkun, açılış konuşmasına başlamadan önce Soma’da yaşanan faciaya değindi ve katılımcıları bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Mazars Denge’nin, İstanbul, Ankara, Bursa, Denizli, İzmir ve Gaziantep ofisleri ve toplamda 380 çalışanı ile sigorta sektörünün Türkiye ekonomisi için ne kadar büyük bir önemi olduğunun farkında olduklarını söyleyen Coşkun, “Makro ölçekte sürdürülebilir kalkınma, mikro ölçekte ise kurumsal sürdürülebilirliğin hedeflerine ulaşabilmesi için sigorta sisteminin de sağlıklı çalışabiliyor olması bir gerekliliktir” dedi.

Modaratörlüğünü DÜNYA Gazetesi Sigortacılık Editörü Yakup Sayar'ın yaptığı “Türkiye’de Sürdürülebilir Sigortacılığın Gereklilikleri” ve “Sürdürülebilirlik Çerçevesinde Sektör İhtiyaçları ve Global Gelişmeler” konulu panellerin düzenlendiği toplantıyı sektörün temsilcileri ilgiyle takip etti. Panelistlere, çevresel sürdürülebilirliğe katkı için “Yedi Ağaç Ormanı”nda adlarına dikilen fidanların sertifikaları hediye edildi.

Kim ne dedi?
 
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Dr. Ahmet Genç:  “Kamu sigorta sistemi ile özel sigorta sisteminin sürdürülebilirlik kavramı içinde bir bütün olarak görmek lazım. Tüm düzenlemeler, yalnızca yerel düzenlemeler değil uluslararası düzenlemeler sektörün sürdürülebilirliği üzerine. Dünya çapında bir büyüme için IAIS (Uluslararası Sigorta Denetçileri Birliği)’in ortaya koyduğu prensipleri izliyoruz. Uluslararası konjonktürü de dikkate almak gerekir. Kendi ülkemizdeki gelişmeler kadar dış ekonomik gelişmeler ya da sigorta sektöründeki gelişmeler de çok önemli.”

Groupama Türkiye Genel Müdürü ve TSB Başkanı Ramazan Ülger:  “Türkiye için sigortanın ve sigortalılığın ihtiyaç haline geldiğini, sigorta olmadan ekonomik ya da bireysel yaşamın sürdürülemeyeceğini, medeni toplumlarda bunun kaçınılmaz bir ihtiyaç olduğu algısını öncelikle yaygınlaştırmamız gerekiyor. Ülkemizde yanlış yönettiğimiz algılardan biri sigortanın ikna yönetimi ile satılan bir ürün olması. Zorunlu sigortalar bile ihtiyaçtan değil ikna yöntemi ile satılıyor. Sürdürülebilir yaşam için gerekli bir hizmet algısını yaratmamız geliştirmemiz gerekiyor. Bu nedenle sigortayı bir ihtiyaç olarak sunmalı tabanı genişletmeliyiz. Rekabet ve haksız rekabet arasında çok ince bir çizgi var. Başa baş noktasının altında gidiyorsa bir şirket haksız rekabet ediyor olabilir buna dikkat etmek gerekir.”

Marsh Sigorta Ceo’su Mert Yücesan: “Sigorta sektörü ile ilgili Birleşmiş Milletler çevre programının finans sektörü ile ilgili 2013 yılında Rio’da imzaladığı ‘sürdürülebilir sigortacılık prensipleri’ adı altında bir belge var.  Dünyadaki birçok sigorta şirketi tarafından imzalandı. Sigortacılıktaki sürdürülebilirlik prensipleri tüm kurumların olması gerektiği gibi çevreye ve sosyal konulara dikkat etmek konusunda fikir birliğine varıyorlar bu belge altında. Sigorta sektöründe tüm dünyada iki fiyat vardır teknik ve ticari fiyat. Her zaman bu fiyat birbirinden farklıdır teknik hesaplar neticesinde ticari fiyat konusunda verilecek karardır önemli olan. Toplum olarak risklerimizi daha iyi dağıtırsak daha müreffeh olacağız.”

Axa Sigorta Başkanı Ali Erlat: “Uzun kuyruklu işler yazan bir sektör haline geldik. Uzun kuyruklu iş yazan bir firmanın sürdürülebilirlikle ilgili ilk dikkat etmesi gereken nokta sorumluluk düzeyini karşılayabilecek rezerv marjı üzerinden iş yazabiliyor olmalı. Sektöre baktığımızda genel olarak trafik hasar başına karşılıklar düşük görünüyor, bunun sonucu olarak dosya muallaklar düşük olduğunda üçgenler düşük gerçekleşir ve riskler düşük alınır. Risk düşük alınır ise underwriting düşük riske göre iş yazmaya başlar. Sonuç olarak, Türkiye piyasasında rezervlerin doğru oluşturulmasında sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Sürdürülebilirlik anlamında doğru rezervler çok önemli, doğru fiyatlama çok önemli.”

Aktüerler Derneği Başkanı Orhun Emre Çelik: “Sürdürülebilirlik aslında değişime ayak uydurmak diye görmek gerekiyor. Aktüerlik ve aktüerya bu anlamda çok büyük önem arz ediyor çünkü biz bu değişimin nereye gideceğine cevap arıyoruz.Düzenlemelerin sürdürülebilirliğe katkısının artması için kural bazlı olmaktan çıkarılıp ilke bazlı olması gerektiğini düşünüyorum.”

Mazars Denge Sigortacılık Bölüm Başkanı Aylin Beydemir: “Sigortacılık sektörü; büyüklüğü,  topluma erişim düzeyi ve ekonomide oynadığı önemli rol nedeniyle sürdürülebilirliğin uygulanmasında güçlü bir kaldıraç vazifesi görmektedir. Toplantımızda değerli konuşmacılarımız temsil ettikleri paydaşlar adına çok değerli bilgiler sundular, ben de izninizle sigorta sektörünü denetleyen, vergi, muhasebe ve danışmanlık hizmeti veren sigorta sektörü paydaşlarını temsilen sürdürülebilir sigorta sektörü için bizlere neler düşüyor kısaca değinmek isterim.Sigorta şirketlerinin faaliyet konusunun riskin sigortalanması olması, riskin sigortalanması sonucunda sigorta şirketinin ileride karşılaşabileceği yükümlülüklerin hesaplanması hem teknik hem de mevzuat anlamında pek çok özellik arz ediyor olması, sigorta şirketleri denetçilerinin sigorta konusuna vakıf ve söz konusu yükümlülük hesaplamalarını denetleyebilecek vasıfta olması gerekir.

Mazars Denge olarak sigorta şirketlerinin biraz önce bahsettiğim özellikli durumu sebebiyle sigorta sektörü bilgisi ve tecrübesine sahip teknik olarak donanımlı çalışanlarımızdan oluşturduğumuz sigortacılık bölümü ile sigorta şirketlerine bağımsız denetim, vergi, muhasebe ve danışmanlık hizmetlerini sigortacılığı bilerek ve de katma değer yaratacak şekilde sunmaya çalışıyoruz. Bağımsız denetimden geçmiş ve gerçeği yansıtan sigorta sektörü finansal durumu hem mikro hem de makro anlamda sektörün sürdürülebilirliğinin değerlendirilebilmesi açısından da önem arz etmektedir.”

 

Bu konularda ilginizi çekebilir