'Çiftçilere faiz indirimi rahatlatacak'

TZD Genel Başkanı Yetkin, "Kredi faiz oranlarının düşürülmesi olumlu, kredi kullanımında belli bir rahatlığı getirecektir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, "Ziraat Bankasının çiftçilere uyguladığı kredi faiz oranlarını düşürmesi olumlu, kredi kullanımında belli bir rahatlığı getirecektir" dedi.

Yetkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda Ziraat Bankasının çiftçiye uyguladığı kredi faiz oranlarını birer puan daha düşürdüğüne ilişkin açıklamasını AA muhabirine değerlendirdi.

Kredi faiz oranlarının 1'er puan düşürülmesini olumlu karşıladıklarını ifade eden Yetkin, en doğru olanının, kredi faizlerinin enflasyon oranında seyretmesi olduğunu söyledi. Çiftçinin ödeyebileceği bir faiz oranının oluşturulmasının önemine değinen Yetkin, şunları kaydetti:

"Asıl üzerinde durulması gereken konu girdi fiyatları. Girdi fiyat artışları enflasyonun üzerinde seyrettiği müddetçe faiz indirimi gibi tedbirlerin pek yararı olmuyor. Gübre, mazot, elektrik, sulama, tohum gibi girdi fiyat artışları enflasyon düzeyinde tutulduğu takdirde bu faiz indirimleri anlamlı olur. O nedenle asıl üzerinde durulması gereken konu girdi maliyetlerinin azaltılmasıdır.

Bu faiz indirimi çiftçinin kredi kullanma oranını artırabilir, ödeme kolaylığı sağlayabilir. En önemlisi faizden dolayı zorlanan kesimleri rahatlatabilir. Ziraat Bankası dışında özel bankalar da çiftçilere krediler veriyorlar. Onların da benzer uygulamalar yapmaları daha faydalı olur."