Adıyaman'da üzüm hasadı başladı

Sonbaharla birlikte bağ bozumu dönemine girilen Adıyaman'da üreticiler, geleneksel yöntemlerle yıllardır üzüm pekmezi yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




ADIYAMAN  - Sonbaharla birlikte bağ bozumu dönemine girilen Adıyaman'da üreticiler, geleneksel yöntemlerle yıllardır üzüm pekmezi yapıyor.
Çiftçiler, bir yıl boyunca yetiştirdikleri üzümleri toplamak için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte bağın yolunu tutarak yoğun bir mesai harcıyor.
Gün boyu toplanan üzümler, sandıklara yerleştirildikten sonra nakil için hazır hale getiriliyor. Bağdan toplanan üzümler, daha sonra getirildikleri köydeki alanda geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk yapılıyor.
Yaklaşık iki ay süren bağ bozumu, yüz yıllardan bu yana geleneksel yöntemlerle sürdürülüyor. Bol miktarda A ve B vitamini içeren ve hem yaş hem de kurutulmuş biçimde tüketilebilen üzüm aynı zamanda sirke ve çeşitli alkollü içeceklerin üretiminde de kullanılıyor.
Adıyaman Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, bölgede ciddi bir üzüm üreticisinin bulunduğunu belirterek, birçok çiftçinin geleneksel yöntemlerle pekmez üretiminden vazgeçmediğini ifade etti.
Son dönemde kırsal kalkınma desteklerinden üzüm üreticilerinin de yararlandığını belirten Alan, kentte modern üzüm bahçelerinin de oluşturulmaya başlandığını aktardı.
Alan, bağ bozumu döneminde üreticinin büyük bir emek harcadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bağ bozumu zor bir süreç ve halkımız yüz yıllardır bu geleneği sürdürüyor. Pekmezin sağlığa faydasını herkes biliyor, dolayısıyla çiftçilerimizin ürettiği pekmez de büyük talep görüyor. Adıyaman'da geçen yıl 32 bin 450 dekar alanda, 20 bin 254 ton kurutmalık üzüm üretimi gerçekleşti. Sofralık çekirdekli üzümde 71 bin 398 dekarlık alanda 42 bin 966 ton, sofralık çekirdeksiz üzümde 318 dekarlık alanda 206 ton ve şaraplık üzümde 110 dekarlık alanda 73 ton üretim gerçekleştirildi."
Çemberlitaş köyünde bağcılık yapan Arif Ata da üzümde başlayan hasat dönemi dolayısıyla heyecanlı olduklarını dile getirerek, üzüm pekmezi yaparken izledikleri yöntemi şöyle anlattı:
"Üzümleri küçük havuzda ezdikten sonra şıra dediğimiz suyunu, mikrobunu kırmak için kaynatıyoruz. Daha sonra un katarak süzüyoruz ve tekrar kaynatmaya başlıyoruz. İstediğimiz kıvama gelince de çeşitli mamuller hazırlıyoruz. Geçen yıl kuraklık yaşandığı için fazla verim alamadık ancak kışlık ihtiyacımızı karşıladık. Bu yıl da iklim koşulları istediğimiz gibi geçmedi, verimin artmasını bekliyorduk ama olmadı. İhtiyacımız olan ürünleri ayırıp, fazlasını satarak gelir elde etmeyi düşünüyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir