Bakan Çelik'ten Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine yanıt

Kılıçdaroğlu'nun hükümetin tarım politikalarına ilişkin eleştirilerine üzüldüğünü belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, sektörün stratejik olduğunu, görüşlerin bilgi ve belgeye dayalı olması gerektiğin söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümetin tarım politikalarına ilişkin eleştirilerine yönelik basın toplantısı düzenledi. 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun tarım sektörüyle ilgili gerçek olmayan değerlendirmelerde bulunduğunu söyleyen Bakan Çelik, tarım sektörünün stratejik olduğunu, görüşlerin bilgi ve belgeye dayalı olması gerektiğin ifade etti.

Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmelerine üzüldüğünü belirten Çelik, "Bu değerlendirmelerinden dolayı özellikle tarım ile ilgili kılavuzlarını mutlaka gözden geçirmesinde yarar var" diye konuştu. 

"Hayvan ithalatını minimize edecek çalışmalarımızı devreye koyduk"

Et ve besi ithalatının bugünün meselesi olmadığını dile getiren Çelik, ithalata kademeli son vermek için projelerini uygulamaya koyduklarını söyleyerek, "Milli Tarım Projesi'nin hayvancılık ayağını harekete geçirmiş bulunuyoruz. Her yıl bu konudaki dışa bağımlılığımız daha da azalacak. Kademeli olarak 3-5 sene içerisinde hayvan ithalatı meselesini minimize edecek çalışmalarımızı devreye koymuş bulunuyoruz" dedi. 

Fiyat yükseltmek isteyene 'besilik' yok

Avrupa Birliği ile yapılan anlaşma çerçevesinde 19 bin ton donmuş karkas et ithalatının şu an devrede olduğunu belirten Çelik, "Kesim zamanı gelmesine rağmen, hayvan 7 ay beslendikten sonra kesime götürülmesi gerekirken, bu konuda biraz rahat davranıldığını tespit etmiş bulunuyoruz. Yani 8 ve 9'uncu ayda kesim yapalım' diyenler var. Eğer piyasada fiyatı yükseltmek için böyle bir oyuna girerlerse kesim vakti gelmesine rağmen bekletirlerse bu vatandaşların tekrar bizden besilik almaları mümkün olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

"GDO söz konusu değil"

Bakan Çelik, iyi mercimeğin yurt dışına gönderildiği ve GDO'lu mercimeğin Türkiye'de tüketildiğine yönelik iddiaları yanıtlarken, "Hububatta kendi kendimize yetecek ürün üretimini gerçekleştiriyoruz. Buna rağmen dahilde işleme çerçevesinde ithalatımız söz konusu olabiliyor. Bu GDO konusu rastgele konuşulacak bir konu değil. Bunu bilgiye, enstitülerden alınmış bir rapora dayalı konuşmayınca bu kamuoyuna kötü bir mesaj oluyor. GDO'lu bir ürün üretimimiz Türkiye'de söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

"Zeytinlik alanların imara açılması söz konusu değil"

Zeytinlik alanlarla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bünyesinde kapsamlı bir yasal düzenleme üzerine çalışıldığına işaret eden Bakan Çelik, "Orada, biz tavrımızı Sayın Bakanla paylaştık ve o çerçevede komisyondan geçeceği ümidi içerisindeyiz. Zeytin Kurulu oluşturulması ve kurulun kamu yararı çerçevesinde eğer bir zeytinlik alan ortadan kaldırılacaksa iki misli yeni alanın, zeytinliğin tahsisi şartıyla bu uygulamanın istisnai olarak yapılabileceği noktasındaki görüşümüze Sayın Bakanımız ve Bakanlar Kurulu katıldılar. Maddelere geçildiği zaman zeytinle ilgili maddenin bu şekilde olacağını rahatlıkla söyleyebilirim" diye konuştu.

Zeytinlik alanların imara açılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, kamu yararı ihtiyacını dikkate alarak atılacak adımlara karşı telafisinin misliyle gerçekleşecek bir yaklaşım olacağını belirtti.

'Zeytinlik' tasarısı komisyonda'Zeytinlik' tasarısı komisyonda