Gaziantep, 'biber'de hedef büyüttü

Türkiye biber üretiminin yüzde 28’ini tek başına gerçekleştiren Gaziantep, bu oranı yüzde 50’ye çıkarmak için harekete geçti. Kentte aflotoksin sorunu kurutma tesisleri ile çözülürken, Büyükşehir Belediyesi de çiftçilere 3 yılda 8 milyon fide dağıttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneş Doğdu SOYLU

Gastronomi kenti ünvanına sahip Gaziantep, dünyaca ünlü yöresel ürünlerinin tanıtımı için atağa geçti. Lezzetli yemeklerinde salça, baharat, sebze olarak çeşitli şekillerde kullanılan Gaziantep biberinin üretimin artırılması ve dünyaya tanıtılması için hem il yönetimi hem de firmalar yoğun gayret içerisinde.

Her yıl ortalama 25-30 bin dekar araziye biber ekimi yapılan Gaziantep’te, Türkiye’de üretilen pul ve toz biberin yüzde 28’i üretiliyor. Bu rakamı daha yukarılara taşımak ve çiftçileri üretime teşvik etmek için çok sayıda çalışma yürütülüyor. Biber üretimine yönelik yatırımlarını artıran firmalar, ihracat için de farklı arayışlar içerisinde. Başarılı projeler ile Türkiye biber üretiminin yüzde 50’sinin Gaziantep’te gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi olarak, Gaziantep mutfağının vazgeçilmezlerinden olan, pek çok yemekte kullanılan biber üretiminde verimin artırılması için çok yoğun çalıştıklarını belirterek, “Gaziantep, Türkiye biber piyasasında etkin rol oynuyor. Türkiye’de yemeklere lezzet katmak için kullanılan pul ve toz biberin yüzde 28’i Gaziantep’te üretiliyor. Her yıl değişmekle beraber ortalama 25 ila 30 bin dekar arazide biber ekimi gerçekleştiriliyor” dedi.

Biber üretiminin ağırlıklı olarak İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yapıldığını vurgulayan Yılmaz, “Geçmiş yıllardan günümüze biber ekiminde yaşanan sıkıntılar var idi. Biberlerin toprakta kurutulmasının bir sonucu olarak topraktan bulaşan küf mantarlarından kaynaklanan ve kansorojen bir etkiye sahip olan aflotoksin çok ciddi bir problemdi. Gaziantep’te yaptığımız ihracatlarda bu karşımıza çıkabiliyordu. Gaziantep’e son 10 yıl içerisinde ciddi manada kurutma tesisleri kuruldu. Çiftçi eğitimleriyle bilinçlendirme sağlandı, ekim metodlarında değişiklikler yapıldı” diye konuştu.

Yılmaz, şu anki üretim metotları ile çiftçinin 1 dekarda yaklaşık 3 ton verim alabildiğini ifade ederek, “Şu anda yaklaşık 3 ton alıyoruz ama önümüzdeki yıllarda hedefimiz dekardan 5 ton verim alabilmek. Bir dekardan 5 ton normunu yakaladığımız zaman Türkiye, biber üretiminin yüzde 50’sini Gaziantep’ten karşılayacak. Bu da ‘Türkiye’de biberin sözünü Gaziantep söyleyecek’ demektir. Bundan sonraki aşamalarda daha çok çiftçiye ulaşarak daha çok fide vermeyi amaçlıyoruz” dedi.

Firmalar, sektörün geleceğinden umutlu

"Bulgaristan’dan ortaklık teklifi aldık"

Yalçınkaya Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yalçınkaya, 3 kuşaktır baharat ve salça ürettiklerini ifade ederek, “Başta pul biber olmak üzere baharatın her çeşidi ürün yelpazemizde var. 2003 yılında salça üretimine başladık. Acı ve tatlı biber salçası ve domates salçası üretiyoruz. Günlük 10 ton pul biber, 25 ton salça üretiyoruz. Gaziantep dünyada “gastronomi kenti” unvanıyla ülkemizi temsil ediyor. Bu ünvanı almasındaki en önemli faktör yemeklerinde kullanılan baharat ve salçadır. Çok sayıda ülke bu yöresel lezzeti kopyalamaya çalışıyor ama biz kıymetini bilmiyoruz. Salçamıza özellikle yurt dışından çok fazla ilgi var.

Firmamızın Almanya’da depoları var. Oradan tüm Avrupa ülkelerine satış yapıyoruz. Zaman zaman yurt dışından ortaklık teklifleri alıyoruz. Örneğin yakın zamanda Bulgaristan’dan salça üretimi konusunda ortaklık teklifi aldık. Ama bizim tercihimiz ülkemizde, ilimizde ve köyümüzde kalmak ve buraya katma değer katmak. Beklentimiz de üreticinin sorunlarının yerinde tespiti. Mesela teneke ve cam kavanoz dışında ülkemize satış yapamıyoruz ama yurt dışına plastik ambalajda gönderebiliyoruz. Bu sorunlarımızın çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” dedi.

"2 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz"

Burçak Baharatları Yönetim Kurulu Başkanı Veli Ekinci, 20 yıldır baharat sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Gaziantep kırmızı pul biberin merkezi. Gaziantep’te kırmızı biberin yetiştiği ilçemiz olan İslahiye’de yeni kurulan OSB’de yer aldık. Burada kurutma tesisi kuruyoruz. Kırmızı pul biberimizi fason olarak ürettiriyorduk. 2018 yılında faaliyete geçmesini planladığımız tesisimizde kendi üretimimizi gerçekleştirmiş olacağız. Bunun yanında sumak ve naneyi de kendi bünyemizde üretmeyi planlıyoruz.

Bu yeni çalışmalarımız dahilinde makine ve ek tesisle birlikte yatırım bütçemiz 2 milyon doları bulacak. Üretimin yüzde 30’unu ihraç ediyoruz. Yurt dışında Avrupa ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerine satışımız var. Gaziantep’e özgü ürünlerimiz yurt dışında oldukça talep görüyor. Başta biber olmak üzere yöresel ürünlerimizi yurt dışına tanıtmak için fuar türü etkinliklerimizi artırmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.