"Menderes afet bölgesi ilan edilsin"

İzmir'deki seralarının yüzde 63'üne ev sahipliği yapan Menderes ilçesi yoğun kar yağışı aldı. Naylon ve demir iskeletten oluşan seralar karın ağırlığını taşıyamayarak çöktü, sebze ve çiçekler dondu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi yoğun kar yağışı sonrası zarar gören seralarda incelemelerde bulundu. Bölgenin 'afet bölgesi' ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Çiftçi, sigortanın önemine vurgu yaptı.

İklim değişikliğinin neden olduğu risklere dikkat çeken Çiftçi, "Seralar çöktü, ürünler açıkta korumasız kaldı ve dondu. Üretici iki şekilde zararda. Hem bu yılki ürünü gitti hem de yeniden o serayı yapabilmek için finansmana ihtiyacı var. Zaten çoğu banka kredisi ile bu işi yapıyor. Dolar ve Euro'daki yükseliş nedeniyle sera maliyeti de yükseldi. Tarım sigortası yaptırılmalı. Üretici kazanamadığı için sigortaya para ayırmıyor. İklim değişikliği nedeniyle bunları daha sık yaşayacağız. Son yıllarda zamansız dolu, zamansız kar, aşırı yağış ya da kuraklık gibi ekstrem durumları daha sık yaşar olduk. Buna ilişkin önlemlerin ve politikaların geliştirilmesi gerekiyor. Bu tür zararları telafi edecek destekler olması gerekiyor. Acil olarak bu bölgenin 'afet bölgesi' ilan edilerek çiftçinin zararı karşılanmalı" diye konuştu.

İzmir'de seralar donduİzmir'de seralar dondu

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir