Rusya Kemalpaşa kirazına talebini azaltmadı

Uygun iklim koşulları, Kuzey yarımkürenin ilk mahsulünü veren Kemalpaşa’da kiraz üretiminde verimlilik sağladı. Olumlu şartlar kiraz üreticisine, ürününü iyi fiyatla satma olanağı sundu. Avrupa’ya giden Ziraat 900 cinsi kiraz üreticiden 12-15 TL aralığında alınıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sedat ALP

Kuzey yarımkürede yılın en erkenci kirazını yetiştiren Kemalpaşa’da, bu yıl olumlu geçen hava şartları mahsulde geçen yıla oranla yüzde 20 verim artışı sağladı. Kemalpaşa’da hasadın başladığı bu dönemde kalite, ihracat talebi ve fiyat da üreticiyi memnun edici seviyede. Daha çok Avrupa ve Rusya’nın talep ettiği Ziraat 900 cinsi kiraz, üreticide 12-15 TL aralığında, Kemalpaşa Napolyon cinsi kiraz 5-9 TL aralığında ve iç piyasaya 4-5 TL aralığında fiyatlanıyor. İhracat açısından Irak’ın bu yıl uygulamaya koyduğu vergi, bu ülkeden gelen talebi düşürürken, Avrupa ve Rusya pazarlarından talebin iyi olduğu belirtiliyor.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, bu yıl mevsim şartlarının iyi olması sayesinde ağaçlarda ürünün bol olduğunu, geçen yıla kıyasla yüzde 20 verim artışı tahmin edildiğini söyledi. Şu an üretici açısından bir sıkıntı olmadığına işaret eden Oray, iç piyasa ve ihracat pazarlarından talebin de fiyatın da iyi olduğuna dikkat çekti. Oray, şu bilgileri verdi: “Fiyat üretici açısından iyi gidiyor. İhracat tarafı da istekli. Daha çok Avrupa pazarının ve Rusya’nın talep ettiği Ziraat 900 cinsi kiraz bahçede 12-15 TL aralığında satılıyor. Üretici birinci sınıf ürün olan Kemalpaşa Napolyon cinsini de 5-9 TL aralığında satıyor. İç piyasaya ise 4-5 TL’ye ürün verilirken, Irak pazarına seçilmiş ürünler kilogramı 2-5 TL aralığında satılıyor.”

Avrupa ve Rusya’nın talebi iyi 

Bülent Oray, Kuzey yarımkürede kirazın piyasaya ilk çıktığı yer Kemalpaşa olduğu için ihracatta şu dönem rakipsiz olduklarını belirterek, “Kemalpaşa kirazı, ilk ürün olmasının yanı sıra, tad, aroma ve renk açısından da rakipsiz. Bu nedenle Avrupa ve Rusya’dan çok talep alıyor. Kemalpaşa kirazının neredeyse yüzde 40’ını Rusya çekiyor. Şu anda da Rusya’nın talep ettiği cinslerin hasadı başladı. Sadece sezon başlarken Irak, kiraza vergi getirdi. Geçen hafta TIR başına 25 bin TL gümrük vergisi alınca, bu ülkeden talep düştü. Sonra fiyatı 3.5 TL’den 2.5 TL’ye düşürerek vergi maliyetini satıcıya yükleyerek yeniden ürün almaya başladılar” dedi.

Kemalpaşalı üretici kooperatifleşiyor

Kemalpaşa’daki ürünleri tüketiciye aracısız ulaştırmak için Kemalpaşa Merkez Kalkınma Kooperatifi’nin kuruluşunu tamamladıklarını belirten Oray, "Amacımız ilçenin tüm tarımsal üretimini tek çatı altında ele alarak, ürünlerin daha güçlü pazarlanmasını sağlamak ve üretici ile tüketici arasındaki makası daraltmak. Kooperatif aracılığıyla toplu alımlar yaparak üreticinin girdi maliyetlerini de aşağı çekmeyi hedefl iyoruz. Bu alanlarda etkili olmaya başladıktan sonra ihracat kanalında da etkinliğimizi arttıracağız” diye konuştu.

Oray, Kemalpaşa’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile 159 üretici ile birlikte iyi tarım uygulamaları gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, “ İyi tarım uygulamalarındaki ürün analizi, toprak analizi gibi maliyetleri İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa karşılıyoruz. Kemalpaşa’da ürün işleme ve paketleme tesisi kurmayı planlıyoruz. Kooperatifi devreye girdiğinde Büyükşehir'in desteğini de almayı umuyoruz” diye konuştu.