Salçalık domates üreticisi hasada zararla başladı

Salçalık domates hasadının başladığı Karacabey'de hastalık nedeniyle verimlilik düştü. Fabrikaların ton başına ödedikleri artırmaması durumunda çiftçiler zarar edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Türkiye salçalık domates üretiminin yüzde 40’ını tek başına karşılayan Karacabey’de üretici hasada zararlı başladı. Sezon öncesi domateste pas akarı ve mildiyo hastalıkları ile mücadele eden çiftçi, bu yıl yüzde 30 verimlilik kaybına uğradı. Rekolte beklentisi 500-550 bin tonlarda kalan üretici salça sanayiinin taahhüt fiyatlarını yükseltmemesinden de mağdur. Bu yıl girdi maliyetlerinin yüzde 15 oranında arttığını söyleyen üretici, alım fiyatlarının ton başına 300 TL’ye çıkmaması durumunda zarar edeceklerini açıkladı.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, geçtiğimiz hafta hasadına başlanan salçalık domateste üreticinin bu yıl büyük zararda olduğunu vurguladı. Bu sezon, hava şartlarının mevsim normallerinin üstünde sıcaklık ve rüzgarlı geçmesi nedeniyle mahsulün sık sık pas akarı ve mildiyo hastalığına yakalandığını belirten Erdem, çiftçinin mahsulde yüzde 30 civarı verimlilik kaybı yaşadığına dikkati çekti. Erhan Erdem, bu yıl ilçede 90 bin dekarlık alana ekim yapıldığını ifade ederek, “Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Manyas bölgelerinde geçen yıla göre yüzde 25 daha az alana ekim yapıldı. Karacabey’de dekar başına rekolte beklentimiz, önceki yıllarda 10 ton iken, bu sezon 7.5 tona düştü. Toplamda 500-550 bin ton aralığında rekolte hedefliyoruz” dedi. Bu sene salçalık domateste girdi maliyetlerinin yüzde 15 seviyesinde arttığını, ancak salça fabrikalarının taahhüt fiyatlarını değiştirmediğini belirten Erdem, “Salça sanayii ton başına 230 ila 250 TL aralığında alım yapacağını açıkladı. Bu rakamlar çiftçinin üretim maliyetlerini karşılar nitelikte değil. Taahhütlü bir malın çiftçiyi kurtarması için 300 TL’nin altında olmaması gerekiyor” diye konuştu. Erhan Erdem, Karacabey’de salçalık domateste dekar başına maliyetin 2 bin TL civarı olduğunu, çiftçinin geçimini bu rakamlara sağladığını ifade etti. Erdem, ihracatın ise eylül ayı sonunda başlayacağı bilgisini verdi.

Salça fabrikalarına çağrıda bulunmuştu…

Erhan Erdem, salça fabrikalarının 2016 sezonu domates alım fiyatlarını açıklamasının ardından, yılın ilk çeyreğinde alıcılara ‘fiyatları yükseltin’ çağrısında bulunmuştu. Erdem’in açıklamasında, “Ton başına 230-250 TL civarında fiyat açıklayan fabrikaların birçoğunun, 2015 sezonu için açıkladığı fiyatların altında kalması oldukça şaşırtıcı ve düşündürücüdür. 2015’te fiyatlar ton başına 250-260 TL aralığındaydı. Bu yıl en az tona 300 TL fiyat belirlenmeli. Domates üreticisinin sesine kulak verin. Domates fiyatlarını yukarı çekin ki hep birlikte Karacabey’i domatesin ve salçanın başkenti yapmaya devam edelim” ifadeleri yer alıyordu.