Şekerde ilk Ar-Ge merkezini Kayseri Şeker Fabrikası kurdu
Kayseri Şeker Fabrikası, şeker sektöründe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge merkezini kurdu.
KAYSERİ (DÜNYA) - Şekerde ilk Ar-Ge merkezi 2014'ün Kasım ayında Kayseri Şeker Fabrikası ve Erciyes Teknopark'ın çabaları ile kuruldu.
Kayseri'nin ilk Ar-Ge Merkezi ile tarım alanında katma değer yaratmak istediklerini dile getiren Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Merkezimiz bu alanda hazırladığı projelerin hayata geçmesi ile özellikle fabrikanın ana ürünü olan şeker pancarındaki verimliliği artırmış olacak" dedi.
Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, şeker sektöründe Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge merkezi olma özelliği taşıyor. Şu anda 44 lisanslı personel, iki profesör, beş doçent ile çalışmalarına devam eden Ar-Ge merkezi, Erciyes, Ege ve İnönü üniversiteleri ile iş birliği içinde çalışıyor. Merkezde şuan 13 proje çalışması yürütülüyor.
Akay, Türkiye'de şeker sektörüne katkı sağlamak amacıyla özellikle verimlilik ve katma değeri artırmaya yönelik bu merkezde geliştirecekleri hazır projelerin olduğunu ifade etti. İlk projenin bakanlık tarafından onaylandığını açıklayan Akay, bunun kendileri için önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu belirtti.
Tohum üretimi ile ithalatı azaltmayı hedefliyoruz
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay sözlerine şöyle devam etti:
"Şu anda bekleyen 12 projemiz daha var. Bu projeler destek buldukça hayata geçecek ve patenti bize ait uygulamaları da beraberinde getirecek. Türkiye iklimine uygun özellikle sektörümüzde kullanacağımız tohum gelişimi için de çalışmalar yapıyoruz. Sektöre biraz daha bilimsellik, biraz daha ciddiyet katmak ve Avrupalıların yıllar önce yapmış olduğu teknolojik ve bilimsel gelişmeleri kendi ülkemizde, kendi sektörümüzde gerçekleştirmek için bu uygulama başlatıldı. Bunu daha önce şeker fabrikaları bünyesinde bir enstitü vasıtasıyla yapmışlar. Bu enstitü tohum bile geliştirmiş. Fakat Türkiye şartlarına uygun bir tohum olmadığı için çiftçinin kabul edeceği bir tohum haline gelmemiş ve maalesef yaygınlaşmamış. Biz hâlâ Avrupa'nın ya da farklı ülkelerin ürünlerini kullanmak zorunda kalıyoruz. Yapacağımız çalışmalar sonucunda verimliliği yüksek, iklim şartlarına, toprağın yapısına uygun tohumlar üretmeyi amaçlıyoruz."
Şeker pancarına özel bir tohum geliştirilecek
Akay, Türkiye şartlarına uygun özellikle şeker pancarına özel bir tohum geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Tarım alanında sadece tohum değil ürünün verimliliğini etkileyecek birçok unsur üzerinde çalışma yapacağız. Kayseri Şeker ile Erciyes Üniversitesi ortak çalışması olan SANTEZ projesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmeye hak kazandı. Kayseri Şeker Fabrikası, Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi (ETTO) ile imzalanan işbirliği sonrasında üniversitenin sunmuş olduğu imkan ve merkezlerden daha verimli faydalanmayı amaçlıyoruz. ETTO ile gerek TÜBİTAK gerekse bakanlık desteklerinden faydalanma konusunda birçok işbirliği yapıyoruz. Bu yıl bir SANTEZ, iki TÜBİTAK projemiz onaylandı. Bir TÜBİTAK projemiz değerlendirmede, bir TÜBİTAK projemiz de hazırlık aşamasında. Öte yandan, sektöründe 60 yılı deviren Kayseri Şeker Fabrikası pancar üretimi yapan 9 bin kişi ve 50 bin nüfusu temsil ediyor. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin 80 bin üyesi bulunuyor. Şeker fabrikamız Kayseri'nin ikinci büyük firması. Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içinde 97'nci sırada yer alıyoruz. Bu bakımdan verimlik ve kârlılığın artırılması bizim için oldukça önemli" dedi.