Silvan Barajı 2,3 milyon dekar araziyi sulayacak

Diyarbakır'da yapımı devam eden Silvan Barajı ile 2 milyon 351 bin dekar tarım arazisi sulanacak. Projenin 305 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAP'ta Atatürk Barajı'ndan sonra en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyacak olan Silvan Barajı'nın yapımı devam ediyor.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve DSİ Genel Müdürü Murat Acu, beraberlerinde DSİ Genel Müdür Yardımcısı Ergün Üzücek, DSİ Barajlar ve HES Dairesi Başkanı Dinçer Aydoğan ve DSİ 10. Bölge Müdürü Murat Dağdeviren ile Silvan Projesi'nin kilit tesisi olan Silvan Barajı şantiyesinde incelemede bulundu.

Vali Aksoy, Silvan Projesi'nin GAP'ın en önemli ayaklarından biri olduğunu söyledi.

Silvan Projesi'nin, tamamlandığında 305 bin kişiye istihdam sağlayacağını, 2 milyon 351 bin dekar alanın sulanacağını belirten Aksoy, şöyle konuştu:

"Bölgenin ekonomik anlamda gelişmesine, refahın yükselmesine çok önemli katkılar sunacak. Ürün çeşitlenmesi ve dekar başına alınan ürün miktarında da artış olacak. Barajın bir an önce tamamlanması konusunda alınması gereken ek tedbirler varsa bunları görmek ve ilgili makamlara aktarmak üzere buradayız."

Aksoy, maliyeti 6,5 milyar lira olan Silvan Projesi'nin tamamlanmasıyla ülke ekonomisine yıllık 1,1 milyar lira katkı sağlayacağını aktardı.

Kendi sınıfında Avrupa'nın en büyüğü

DSİ Genel Müdürü Acu ise barajdan alınacak suyun Babakaya ve Silvan tünelleri aracılığıyla 97,6 kilometre uzunluğundaki cazibe ana kanalına aktarılacağını belirterek, bu sayede 2 milyon 351 bin 230 dekar alanın sulanacağını söyledi.

Barajın 2019 yılı sonu itibarıyla bitirilmesi için gereken gayretin gösterileceğini belirten Acu, şöyle devam etti:

"Silvan Projesi kapsamında yer alan Pamukçay, Ambar, Başlar ve Kuruçay barajlarının inşaatları tamamlandı, barajlara ait sulama inşaatları ise devam ediyor. Diyarbakır'ın bereketli ovaları çok yakın zamanda suyla buluşacak ve yaşanacak dönüşüm bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. 175,5 metre yüksekliği ve 8,5 milyon metreküp dolgu hacmi ile kendi sınıfında Avrupa'nın en büyük barajı olan Silvan Barajı'mızda en geç 2019'un ilk yarısında su tutmayı hedeflemekteyiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir