Yaş meyve sebze ihracatı % 14 yükseldi

Yaş meyve, sebze ve narenciye ihracatının şubat ayında, bir önceki yıla oranla yüzde 14 arttığı, 181 milyon 990 bin dolarlık döviz girdisi sağlandığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MERSİN - Yaş meyve ve sebze sektöründe, ihracatın şubat ayında bir önceki yıla oranla yüzde 14 arttığı bildirildi.
Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, yaptığı yazılı açıklamada, yaş meyve, sebze ve narenciye sektöründe ihracatın şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 14'lük, değerde ise yüzde 5'lik artış göstererek Türkiye ekonomisine 181 milyon 990 bin dolarlık döviz girdisi sağladığını belirtti.
Şubat ayında ürün grupları içinde değerde en büyük artışın, yüzde 120 ile yaş meyvede gerçekleştiğini ifade eden Kaçmaz, şunları kaydetti:
"Şubat ayında yaş meyvede en fazla ihracatı yapılan ürün 9 milyon 555 bin dolarlık ihracatla nar oldu. Bunu sırasıyla ayva, elma ve armut izledi. En fazla ihracat yapılan ülke, 3 milyon 32 bin dolarlık ihracatla Rusya Federasyonu oldu, bunu sırasıyla Ukrayna, Irak ve Almanya takip etti. Şubat ayında değerde en büyük ikinci artış da yüzde 39'la taze sebzede gerçekleşerek, Türkiye ekonomisine 70 milyon 679 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Taze sebzede şubat ayında en fazla ihracatı yapılan ürün 37 milyon 707 bin dolarla domates oldu. Bunu biber, patates ve kornişon izledi."
Narenciye ihracatında ise 97 milyon 131 bin dolar döviz girdisi sağlandığını ifade eden Kaçmaz, narenciye grupları içerisinde en büyük döviz girdisini 30 milyon 889 bin dolarla limonun sağladığını bildirdi.
Taze meyve, sebze ve narenciyede şubat ayında yaşanan bu artışın, 2023 ihracat hedeflerine ulaşılacağı inancını daha da pekiştirdiğini vurgulayan Kaçmaz, "Narenciye sezonunun yavaş yavaş sona ermesi sebebiyle narenciyede olmasa da özellikle taze meyve ve sebzede bu artış eğiliminin devam etmesi için sektör olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz" ifadelerini kullandı.