Araştırmalar online’a taşındı sahteciliğin önüne geçildi

SELENAY YAĞCI

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Teknoloji ve internet bir mesleği daha değiştirdi. Artık yeni anketörler online’a taşındı. Yüz yüze ya da telefonla yapılan anketlerde katılımcıların yaş, eğitim durumu, medeni hali gibi profil bilgileri kişinin canının istediğine göre ya da anketörün o an ihtiyacı olduğu profile göre değişiklik gösteriyordu. Online’da ise gönüllü katılımcıların oluşturdukları doğru profillere göre anketler gösteriliyor.

Hitay Holding bünyesinde kurulan DORinsight, 1.2 milyonun üzerinde kayıtlı üyesiyle Türkiye'nin en büyük izinli veri tabanına sahip online pazar araştırma şirketi. 100’ün üzerinde müşterisi olan DORinsight şimdiye kadar 450 binden fazla online anket yaptı. 5 günde rapor sunabilen DORinsight, şirketler için stratejik öneme sahip konularda araştırmalar yapıyor.

Araştırmalarımız gönüllülük esasına dayandığını vurgulayan DORinsight Genel Müdürü Ömer Eren, katılımcılar online olarak kendi hakkındaki bilgileri DORinsight’a iletttiğini ve bu profillere göre soruları online olarak ihtiyacı olan kitleye gönderdiklerini kaydetti. Online araştırmalarda, konvansiyonel araştırmalardan farklı olarak, teknolojinin hızından ve hareket kabiliyerinden gelen kontrol süreçleri olduğunu aktaran Eren, “ Aynı kullanıcıların defalarca aynı araştırmaya katılmasını engelliyoruz bu sayede. Anketin tamamlandığından emin olmamız gerekiyor. Belirli dönemlerde aramalar da yapılıyor” dedi.

Türkiye’de 2012 yılından bu yana online araştırma yapıldığını ve ancak son 3 yıldır pazar daha hızlı büyüdüklerini söyleyen Eren, “Hızlı sonuç alınması büyük avantaj sağlıyor. Eski yöntemler 4-6 haftada sonuçlanırken biz 1 haftada büyük örneklemlere ulaşabiliyoruz. Araştırma yapılan kitle, müşterinin talebine göre değişiyor. Teknolojiye ayak uydurmayla ilgili. Yılda yaklaşık 1000 araştırma yapıyoruz. Bu yıl için tahmini olarak yüzde 15 büyüme hedefliyoruz” diye konuştu.

Şimdiye kadar 100’ün üzerinde şirketle çalıştıklarını açıklayan Eren, şunları anlattı: “Bunların arasında yabancı şirketler de bulunuyor. Yabancı şirketler büyük ilgi gösteriyor. Dünyada artık online araştırmalar yükseliyor. Hem hız hem de araştırma bütünlüğü konusunda yabancıların ilk tercihi online araştırmalar oluyor. Online araştırmalar direkt tüketici görüşü veriyor. Online dünya hayatımızda büyük yer tutuyor. Günde 6 saat internette vakit geçiriyoruz. Türkiye’de yapılan her 100 araştırmadan 5’i online. Yani gidilecek çok yol var. Gelecek 10 yıl içinde yüzde 40’lara çıkmasını bekliyoruz. Araştırmalar gelecekte yapay zeka ile akıllı telefonlar üzerinden yapılacak. Yani davranışlara göre sonuçlar sunacak.”

En çok hızlı tüketim şirketleri kullanıyor

Online araştırmayı en çok FMCG şirketleri kullanıyor Gıda üreticileri kişisel bakım/temizlik ürünleri satan firmalar, otomotiv, finans, perakende şirketleri tercih ediyor. Markalar reklam yüzünü de anketlerle seçiyor. Mobil dünya ile birlikte sosyal medya da alternatif bir mecra haline geldi. Takipçiler fenomenlerin yaptığı reklamlardan etkileniyor.

“Türk markalarını yurtdışına açıyoruz”

Türk markaları için 25 ülkede araştırma yaptıklarını kaydeden Eren, şunları anlattı: “Amerika’dan Kazakistan’a, Almanya’dan Hollanda’ya kadar farklı ülkelerde işbirliklerimiz var. Turquality süreçlerinde satış ve ihracat yapan, KOBİ olmayı geçen şirketlere danışmanlık yapıyor ve araştırmalarda uygun bütçeler sunuyoruz. Global şirketlerle çalıştığımız için daha uygun bütçeli süreçler yürütüyoruz. Onlara pazarı anlamaları korusunda yardımcı oluyoruz. Turquality araştırmalarını çok yaptığımız için bu alanda iyiyiz. Turquality sürecinde 20’nin üzerinde şirketle çalıştık yurtdışında. Yabancı markalar da Türkiye’deki beğeniyi ölçmek için bizimle çalışıyor.”

Bu dönemde en çok fiyat araştırılıyor

Eren’in verdiği bilgilere göre; şirketler en çok reklamlarının geri dönüşünü araştırıyor. Beğenilip beğenilmediğini öğrenmek istiyorlar. Paket, isim ve etiket gibi değişikliklerin beğenisini ölçüyorlar. Yeni ürün çıktığında fiyat belirleme konusunda da hizmet veriyoruz. Yani markalar hedef kitlelerinin beğenisini ölçüyor. Son dönemde şirketler en çok fiyat araştırması yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir