AVM'lerde teknoloji ürünü satışları tırmanışa geçti

AVM Endeksi, geçtiğimiz yıla oranla temmuz ayında yüzde 18 artış gösterdi. Aynı ay satış bazında teknoloji kategorisi yüzde 32,6’lık artışla ilk sırada yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Ciro Endeksi’nin Temmuz ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre endeks temmuzda bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 18 artış kaydederek 223 puana ulaştı. Bir önceki aya göre ise endekste yüzde 5,5 azalış gözlemlendi.

Teknoloji kategorisi tırmanışa geçti

Temmuz ayında, kategoriler bazında en yüksek ciro artışı teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan yüzde 32,6’lık artış kaydetti.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki yiyecek içecek kategori ciroları yüzde 21,5, giyim kategori ciroları yüzde 16,7, ayakkabı kategori ciroları yüzde 8,5, hipermarket kategori ciroları yüzde 3,8 ve diğer alanlar kategori ciroları yüzde 20,1 artış gösterdi.

Ziyaretçi sayısı azaldı

Temmuz 2017 verileri bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 2,9’luk bir azalış yaşandığı gözlemlendi.

Metrakare verimliliği

AVM’lerde kiralanabilir alan (m²) başına düşen cirolar Temmuz 2017’de İstanbul’da 948 TL, Anadolu’da 787 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metrekare verimliliği ise Temmuz 2017’de 852 TL oldu.

'Ertelenen ihtiyaçlar alındı'

AVM Endeksi Temmuz 2017 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü: “Ciro endeksinde yüzde 18 oranında artış yaşanması, geçtiğimiz yıl temmuz ayında yaşanan menfur darbe girişiminin etkilerinin bu yıl gözle görünür biçimde ve pozitif yönde değiştiğini ortaya koyuyor. Bu noktada bu yükselişin en büyük etkisi kuşkusuz ekonomik istikrarın sağlanmış ve halkımızın bu konudaki endişelerinin sona ermiş olması. Diğer yandan teknoloji kategorisinde yaşanan artışın sebebi de halkımızın geçtiğimiz yıldan bu yana ertelediği ihtiyaçlarını alması ve yaz döneminde birçok genç çiftimizin dünya evine girmek için hazırlıklarını tamamlaması. Ay bazında değerlendirdiğimizde ise Ramazan Bayramı dolayısıyla haziran ayında yükselişe geçen endeks ve ziyaret sayılarının temmuz ayında sakin bir ivme izlediğini görüyoruz. Bu ivmenin Kurban Bayramının da etkisi ile ağustos ayında yeniden yükselen bir grafik çizeceğini öngörüyoruz. Tüm bunlara ek olarak yaz tatilinin sona ermesi ve okulların açılması ile eylül ayında da bu gelişimin devam edeceğini düşündüğümüzü söylemek yanlış olmaz” şeklinde konuştu.