Büyükannenizin yaşamını değiştirecek teknoloji hazır!
New York Üniversitesi Rudin Ulaşım Merkezi tarafından yayınlanan rapor, şehirlerin her yıl yüzlerce milyon dolar ekonomi yapmasını sağlayacak yeni yaklaşımların altını çiziyor.
DİDEM ERYAR ÜNLÜ
Eğer büyükannenizin bir arabası olsaydı, sizce bu arabayı kullanmayı tercih eder miydi? Bu karmaşık trafikte bir hayli zor.
ABD'de yaşlılar için yeni bir teknoloji gündemde. Paratransit, minibüs ve otobüslerle yapılan tarifesiz ve çoğunlukla güzergahı belirlenmiş kent taşımacılığı anlamına geliyor. Engelli ve yaşlı insanlara hizmet veriyor. Sizi gelip evinizden alıyor; önceden rezervasyon yapabiliyorsunuz, fakat ne yazık ki, sıradan kamu taşıtlarına oranla çok daha pahalı.
The Brookings Enstitüsü'nün yaptığı tahminlere göre, ABD'de, yaşlılara yönelik paratransit hizmetleri için harcanan para 2013 yılında 5.2 milyar dolara ulaştı. İşin daha da vahim tarafı, 65 yaş ve üstü ABD'lilerin 2030 yılında toplumun yüzde 20'sini temsil edecek olması. ABD gibi birçok ülkede aynı konu gündemde: Şehirlerin yaşlılara vermekte olduğu bu hizmetin maliyeti hızla artıyor. New York Üniversitesi Rudin Ulaşım Merkezi tarafından yayınlanan rapor ise, şehirlerin her yıl yüzlerce milyon dolar ekonomi yapmasını sağlayacak yeni yaklaşımların altını çiziyor. İyi haber ise şu: Çözüm hazır, yeter ki şehirler bir an önce harekete geçsin. Wired dergisinde yer alan rapora yakından bakalım;
Büyükanne için Uber
Çözümlerden birisi hepimizin yakından tanıdığı bir yönteme dayanıyor: Paylaşım. Uber, Lyft ve Bridj gibi şirketler, transit ajansları ile çalışmaya başladılar. Bu şirketlerin yaşlı, engelli ve hasta vatandaşların ulaşımını üstlenmesi ile 1.1 ila 2.2 milyar dolar tasarruf sağlanacağı ifade ediliyor. Bazı engeller yok değil. Örneğin bu araçların birçoğu tekerlekli sandalyeler için uygun değil; fakat önümüzdeki günlerde bu da yeni bir iş modeli haline dönüşebilir. Öte yandan paratransit kullanmak isteyenlerin, akıllı telefonları veya internet ulaşımları da olmayabilir. Dolayısıyla, bu hizmeti verecek sürücülerin engelli, tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlara cevap verebilmek için özel eğitim süreçlerinden geçmeleri gerekebilir.
Rudin Merkezi'nde teknoloji programlama direktör yardımcısı olan Sarah Kaufman, Wired dergisine yaptığı açıklamada, paratransit müşterilerine hizmet verecek olan sürücülerin, engelli vatandaşların taleplerine en iyi şekilde cevap verebilmek için eğitimdem geçmeleri gerektiğini ifade ediyor. Hatta bunun için bir uygulama bile geliştirilmiş. Bu uygulama, hizmeti alacak kişinin tüm tıbbi detaylarını önceden sürücüye iletiyor.
Sağlık şirketleri ile işbirliği
Lyft ise daha iyi hizmet sunmak amacıyla önde gelen sağlık şirketleri ile işbirliği çalışmaları içinde. En önemli sorunların başında ise, akıllı telefon sorunu geliyor. Bu ay başında, Uber ve Lyft arasında bir pilot ortaklık devreye girdi. Akıllı telefonu olmayanlar, Lyft'in telefon hizmetinden yararlanabiliyor.
Bunun yanı sıra, Rudin Merkezi bu araçların, navigasyon uygulamalarından faydalanarak trafik, hava durumu, transit yollar gibi bilgilere ulaşmasının da çok önemli olacağını gündeme getiriyor. Merkeze göre bu sayede yılda 9 ila 20 milyon dolar arasında tasarruf sağlamak mümkün olabilecek. Nitekim, şehirlere yönelik büyük veri, teknoloji şirketlerinin en fazla yoğunlaştıkları konuların başında geliyor.
Yabancı bir arabaya binmek mi? Asla!
Tabii ki unutulmaması gereken bir diğer sorun da, büyükannelerin alışkanlıklarını ne derece değiştirip değiştiremeyecekleri ile ilgili. Çünkü bir büyükanne için “yabancı bir insanın arabasına binmek” çok da kolay anlaşılabilir bir değişim değil. Hem de bu çağda! Hatta bu yaşta!
ÖZEL TEKERLEKLİ SANDALYE HİZMETİ
Uber, farklı hizmetler geliştirmiş. Bunlardan birisi, tekerlekli sandalye kullananlar için tasarlanmış olan UberWAV. Diğeri ise, sürücülere eğitim veren UberASSIST. Çalışmalara rağmen, engelli, yaşlı veya hasta vatandaşlara hizmet veren araçların sayısı hala oldukça sınırlı.