İşinize hız katmak için buluta geçmeniz lazım
Bulut teknolojileri kurumlara özellikle KOBİ'lere teknolojiye ulaşma konusunda ciddi avantaj sağlayabiliyor. Ancak bulut teknolojileri kullanmak KOBİ'ler açısından kolay mı be ne gibi fırsatlar var?
MURAT YILDIZ
Son zamanlarda hızla artan saldırılar sonucunda birçok işletme için veri güvenliği konusunda endişeler artarak büyümeye devam ediyor. Verilerin bulutta saklanması ve hatta teknoloji altyapısının tamamen bulut tabanlı hale getirilmesi en doğru çözüm gibi görünüyor. Bulut teknolojilerin sağladığı yararı ve işletmelerin son günlerdeki güvenlik endişelerini Microsoft Türkiye’de Bulut ve Kurumsal Çözümlerden Sorumlu Pazarlama Direktörü Selma Karaca’ya sorduk.
Türkiye ekonomisi için bulut teknolojiler ne anlama geliyor?
Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin en büyük 10 ekonomi arasında yer alması hedefleniyor. Türkiye, Dünya Ekonomi Forumu’nun 2016 Küresel Rekabet Raporu’na göre 140 ülke içerisinde 51’inci sırada. Bu hedefl ere ulaşmamız için daha yenilikçi ver verimli iş süreçlerine ve özellikle AR-GE’ye yatırım yapmamız şart. Microsoft olarak bu sene odağımızda Türkiye ekonomisinin itici gücü olan KOBİ’ler bulunuyor. Bulutun gücünü arkamıza alarak, ekonomimizin can damarı KOBİ’leri yeni teknolojilerle buluşturmak istiyoruz.
Bulut teknolojileri ile özellikle KOBİ’lerin sağlayacağı faydalar nedir?
Azure veri merkezlerinden 3 temel fayda sağlamaya çalışıyoruz. Her zaman en güncel en yeni teknolojinin kurumlarda kullanılabilir olması. İkincisi yeni çıkan teknolojilerin en uygun maliyetlerle işletmelere girebilmesi. Diğeri ise yeni teknolojilerin çok daha hızlı bir şekilde kuruma adapte edilebilmesi. Bir işletme yeni bir yatırım yaptığı anda önce yeni bir donanıma yatırım yapmak zorunda. Ardından bunun kurulumu, bakımları ve ayarları ile uğraşması gerekiyor. Ancak KOBİ’lerin kendi işlerine odaklanması gerekiyor. Türkiye’deki KOBİ’lerde BT departmanları da daha kısıtlı. Dolayısıyla KOBİ’lerin bu üç fayda çerçevesinde teknolojiye kolayca ulaşabilmeleri için bulut teknolojileri kullanmaları gerekiyor.
KOBİ’lerin daha az bilgi birikimleri ve kadroları var. Bulut teknolojileri şirkete adapte etmek kolay mıdır?
Kurumsal firmalar bulut teknolojilerden yararlanıyorlar ve bunun çok faydasını görüyorlar. Ancak büyüme aşamasındaki KOBİ’ler için bulut teknolojiler çok daha önemli ve getirileri çok daha yüksek. Bunlardan faydalanmaları da çok kolay. Çünkü genelde ihtiyaç duydukları iş problemlerine yönelik hazır çözümler bulunuyor. Üstelik bu çözümleri kendileri yönetmeleri de gerekmiyor. Bulut tarafında hizmet ve çözüm geliştiren Microsoft iş ortakları olan bağımsız yazılım geliştiricilerin tam KOBİ’lere yönelik çözümleri bulunuyor. Örneğin diyelim ki bir web siteniz var ve kullanıcılar sitenize geldiğinde sizinle iletişime geçmek istiyorlar. Önceden bunları tek tek cevaplamak ya da birini görevlendirmeniz gerekiyordu. Şimdi bulut tabanlı servisler sayesinde web sitenize kolayca bir chatbot ekleyebilirsiniz. Bu sayede hem siteniz çok daha profesyonel görünecek hem de 7/24 müşterilerinize cevap verebilecek bir çözüme kavuşmuş olacaksınız.
Son zamanlarda kurumların en büyük dertlerinden biri de şifreleme yazılımları ile yapılan saldırıların artması. Bulut bu konuda ne gibi çözümler sunuyor?
Bir şirketin en önemli bilgisi aslında dijital veri. Siber saldırılar azalmayacak ve giderek artmaya başlayacak. Bu yüzden özellikle KOBİ’lerin bu saldırılara maruz kalma olasılığı çok daha yüksek ve zaman içerisinde bu saldırılar artmaya devam edecek. Türkiye’deki bilgisayarların %40’ında bu tarz tehditlerin bulaştığını görüyoruz. Özellikle kaynağı belirsiz ve korsan yazılımların bilgisayara yüklenmesi ile bu tehditlere açık hale geliyorsunuz. İşletmeler ve yöneticiler bu yüzden kurum içerisindeki bilgisayarları, verileri ve kullanıcıların ne gibi işlemler yaptığını çok daha iyi takip etmek zorundalar. Microsoft Azure RMS ile tüm kullanıcıların hangi verilere eriştikleri, hangi veriler üzerinden değişiklikleri yaptıkları kolayca takip edilebiliyor ve uzaktan yönetilebiliyor. KOBİ’lerin güvenlik uzmanları olmadığı için veri güvenliği konusunda eksik kalabiliyorlar. Biz güvenlik konusunda hem KOBİ’lere hem de kurumsal firmalara ciddi fark yaratan çözümler sunuyoruz. Azure dediğimiz altyapı 39 bölgeye yayılmış 100’den fazla veri merkezinden oluşuyor. Azure’a yüklemiş olduğunuz veriler en az 3 farklı lokasyonda verileriniz saklanmış oluyor. Dolayısıyla bir yerde sorun olsa bile diğer 2 yerden verilerinize halen erişmeye devam ediyorsunuz. Microsoft’un kendi siber güvenlik uzmanları, tüm saldırı türlerini analiz eden ve yeni saldırılara karşı çözümler geliştiren bir ekip. Bu çerçevede bulut sistemlere bir saldırı olduğu anda Microsoft uzmanları müşteri verilerinin korunması için de kendi bilgi ve tecrübelerini kullanmış oluyorlar.
AZURE GİRİŞİMCİLER İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Microsoft’un tüm dünyada 1 milyardan fazla müşterisi var. Girişimciler ve yazılım geliştiriciler bu platform üzerinde geliştirdikleri yazılımları Azure Marketplace üzerinde yer alabiliyor. Geliştiriciler Microsoft’un pazarlama ve müşteri gücünden yararlanarak dünyadaki farklı sektördeki kurumsal ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirebilirler.
KOBİ’LER SİBER GÜVENLİK TEHDİDİ KARŞISINDA ÇEKİMSER
Türkiye’de bilgisayarlarda kötü amaçlı yazılım bulunma oranı dünya ortalamasının üstünde. 2016’nın ikinci çeyreğinde zararlı yazılım bulunduran bilgisayar oranı yüzde 31.4. Dünya ortalamasına baktığımızda ise bu oran yüzde 21.2. Sonuçlar kaygı verici. KOBİ’lerin dijital dönüşüm ve bulut bilişim kullanım süreçlerini yavaşlatan en önemli faktörün güvenlik olduğunu görüyoruz. Fidye yazılım gibi tehditler ve güvenlik saldırı sebebiyle KOBİ’lerin yeni teknolojilere yatırım yapma konusunda çekimser olduğunu görüyoruz, aynı zamanda verilerinin nerede saklanacağı konusunda da bir endişe olduğunun farkındayız. Burada bilinçlendirme çalışmalarının çok önemli olduğuna inanıyoruz; zira verinin nerede olduğundan çok kimin sorumluluğu altında olduğu çok önemli. Güvenilir, uzun yıllara dayanan deneyim ve bilgi birikimine sahip teknoloji şirketleri ile çalışmak burada çok önemli. Microsoft bugün dünya üzerindeki 1.5 milyar cihazın güvenliğinden sorumlu ve milyonlarca şirketin güvendiği, dünyanın en büyük bulut platformlarına sahip. Ayda 300 milyar kimlik doğrulaması yapıyoruz. Yine Microsoft altyapısında her ay 200 milyar adet e-posta spam ve zararlı yazılım için analiz ediyoruz. Microsoft olarak güvenlik nezdinde kurumları kötü amaçlı yazılımlardan ve virüslerden koruyan ATP gibi gelişmiş güvenlik önlemlerimiz ve çok yönlü kimlik doğrulaması yapan Off ice 365 hizmetimizle onları 7/24 koruyoruz. Güncel yazılımların kullanılmasına yönelik bilinçlendirme kampanyalarımızla müşterilerimize destek oluyoruz. Güvenlik konusunda farkındalık ne kadar artarsa bulut bilişimin yaygın kullanımı o kadar artacak. Bunun da ülkemizin gelişimine yarar sağlayacağına inanıyoruz.