Kendini onarabilen polimer malzeme geliştirildi

GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünden araştırmacılar kendi kendini onarabilen polimer malzeme geliştirdiler. Birkaç yıla kadar piyasaya çıkması beklenen ürünün kullanım alanları arasında cep telefonu ekranları da var.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümünden araştırmacılar, TÜBİTAK destekli proje kapsamında kendini yüzde 95 verimle onarabilen polimer malzeme geliştirdi. Söz konusu ürününü savunma, elektronik sanayisi gibi alanlarda kullanılarak, risk ve kayıpların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Malzeme uygulamalarında hasar ve hataların kaçınılmaz olduğunu söyleyen GTÜ Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlke Anaç, onarımın imkansız ya da çok maliyetli olduğu durumlarda malzemelerin kendi kendini onarabilme özelliğine sahip olmasının çok önemli olacağını kaydetti. Anaç, bu sayede malzemelerin kullanım süresinin uzayacağını ve maliyetlerin azalacağına işaret etti.

"Yüzde 95 verimle kendini onarabiliyor"

Bölümde araştırma görevlisi Ali Sabri Berkem ile yürüttükleri proje ile polimer malzemelerin mukavemetini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıkları ifade eden Anaç, "Geliştirdiğimiz polimer malzeme, kendini yüzde 95 verimle onarabiliyor. Oda sıcaklığında kendini onarabilmesi için bir güne ihtiyacımız oluyor. 1 saat gibi daha hızlı sürede kendini onarabilmesi için 40-50 derece sıcaklığa ihtiyacımız var" dedi.

Geliştirdikleri malzemenin ticarileştirilmesi halinde uçakların yakıt depolarından, cep telefonu ekranlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılabileceğine dikkati çeken Anaç, birkaç yıla kadar ticarileşmiş ürünlerin piyasaya çıkacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir