Oyun sektöründe 4.5G heyecanı
Mobil bağlantı hızının artacak olması, mobil oyun sektörünü sevindiriyor. Sektör, sinyal kopması ya da bağlantı zayıflığı sorunlarının ortadan kalkmasını ve mobil oyunlara rağbetin daha da artmasını bekliyor.
Yüksek mobil internet hızı ve data kapasitesi sunan 4,5G teknolojisi, hem mobil oyun geliştiricileri hem de oyun tutkunları için yeni deneyimler sunacak.
Akıllı ev ve şehir altyapılarından, sağlık ve eğitime uzanan bir çok alanda hayatı kolaylaştıracak çözümler sunacak 4,5G teknolojisi, eğlence alanında da yeni deneyimlere kapı aralayacak. 4,5G'nin 1 Nisan'da kullanıma sunulmasıyla mobil oyun geliştiriciler ve oyun tutkunları da bu teknolojinin sunduğu olanaklardan faydalanacak.
Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) Başkanı Ali Erkin, yaptığı açıklamada, oyun sektörünün son yıllarda gerek sektör olarak gerekse bireysel ve şirket bazında önemli başarı hikayelerine imza attığını söyledi.
Bu başarının firmaların cirolarına ve ihracat performanslarına da yansıdığına işaret eden Erkin, Türk oyun geliştiriciler tarafından tasarlanan çeşitli oyunların dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca kişiye ulaştığını anlattı.
Türk oyun sektörünün özellikle mobil oyun alanında oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Erkin, satışların önemli bir kısmını mobil oyunlar ya da mevcut oyunların mobil versiyonlarının oluşturduğunu ifade etti.
Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla sabit bilgisayar (PC) satışlarının gerilediğini, bilgisayar tercihlerindeki bu değişimin oyun satışlarında da kendisini gösterdiğini dile getiren Erkin, şöyle konuştu:
'Teyzelerimiz de oyun oynuyor'
"Mobil alandaki gelişmeler, bu mecradaki oyunların gelişimi ve satışını destekleyen bir etkide bulunacaktır. Türkiye'deki oyuncuların yaş ortalamasına bakıldığında genel kanının aksine sadece çocuklar oyun oynamıyor. Teyzelerimiz, anne-babalarımız da ciddi anlamda oyun oynuyorlar. Sosyal medya platformlarından, telefonlarından, tabletlerinden şeker patlatma gibi basit ve eğlenceli oyunlar oynuyorlar. Yaşı daha yüksek bu kitle oyunlara para harcamıyor olsalar da oyun içindeki reklamlar sayesinde yapımcıya para kazandırıyorlar. Para harcamayan ama para kazandıran bir oyuncu oluyorlar.
Türkiye'de 20 milyondan fazla oyuncu var. Bunun için Türkiye, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki mobil üreticiler için iyi bir oyun pazarı. Bunun üzerine 4,5G teknolojisi ve fiber bağlantı hızını da ekleyince mobil oyunların yukarı doğru giden ivmesi daha da hızlanıp güçlenecektir."
'Mobil oyunlara ilgi artacak'
Erkin, teknolojik gelişmeyle internetin yayılması ve erişim engellerinin ortadan kalkmasıyla kullanıcıların artmasının mobil ürünlere erişim ve memnuniyeti olumlu etkileyeceğini belirterek, şunları kaydetti:
"Tüm bu gelişmeler sonunda bugün bazı oyunları oynayamayan oyuncular ileride oynayabilecekler. Çünkü bazı oyunlar sürekli internet bağlantısı gerektiriyor. Eski tip bağlantılarda kopma olabiliyor. Hareket halindeyken sinyal kopması ya da bağlantı zayıflığı gibi sorunlar ortadan kalkacağından bugün bazı oyunları oynayamayan oyuncular ileride bu tür sorunlar yaşamayacak. Oyuncular daha keyifle oyun oynayacaklar. Örneğin, okulundan çıkıp evine giden birisi otobüste daha iyi bir internet ve oyun deneyimi yaşayacak. Daha güzel grafiklere sahip, daha yüksek dosya boyutu olan oyunları indirebilecekler. Bunun doğal bir sonucu olarak da mobil oyunlara ilgi artacaktır. Pazarın büyümesi, rekabetin artması da oyun geliştiricileri mobil oyun geliştirme ya da var olan oyunları iyileştirme konusunda motive edecektir."
4,5G'nin sunacağı olanaklar
4,5G teknolojisi birçok yeniliğe kapı aralayacak. "Dördüncü nesil" olarak adlandırılan teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi sunacak.
Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4,5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. Teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek.
4,5G ile birlikte internete 10 kata kadar hızlı bağlanılabilecek. 100 megabiti aşacak mobil internet ile tüketicilerin veri kullanımları artacak. Halen 1 gigabayt olan kullanıcı başı ortalama veri kullanımının 3 gigabayta çıkması bekleniyor.
Yeni teknoloji ile birlikte internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabilecek.