Şirin: Youtuberlar tek video için 60 bin lira istiyor

Türkiye'nin en büyük firmalarının youtube içeriklerini üreten ve yöneten Muse Network'ün CEO'su Şirin, youtuberların bir video için markalardan 60 bin lira istediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMRE ESER / DÜNYA ONLINE

Video içeriklerin 3 sene içinde dijital dünyayı ele geçireceğini iddia eden Türkiye'nin ilk Youtube partneri Muse Network'ün CEO'su Serdar Ekrem Şirin, dijital içeriklerin geleceğini ve bu alanın parlayan yıldızı youtube'da başarılı olmanın yollarını DÜNYA'ya anlattı.

Türkiye'nin en büyük markalarından biri olarak gösterilen THY'de reklam müdürü olarak çalıştığı dönemde Barcelona, Manchester United, Messi ve Kobe Bryant gibi dünya efsaneleri ile reklam anlaşmaları imzaladıktan sonra Muse Network'u kuran Şirin, şimdilerde ünlü markaların youtube partnerliğini yapıyor.

Özellikle video içeriklerin dijital ortamda ağırlıklarının giredek arttığını ifade eden Şirin, reklamların gazete ve televizyonlardan video paylaşım sitelerini kaydığını belirtti. Şirin, markaların youtube gibi sitelerde daha fazla görünmek için youtuberlara yöneldiğini ve sonucunda büyük bir pazarın oluştuğunu söyledi.

3 sene sonra haber sitelerinin içeriklerinin daha fazla video ağırlıklı olacağını dile getiren Şirin, Muse Network ile markalara ve kişilere video içerik üeritim ve yönetimi konusunda destek verdiklerini söyleyerek şöyle devam etti:

Özgün ve disiplinli olmak gerekiyor

"THY'de çalıştığım dönemde sürekli işin video tarafında olmak istiyordum. Çünkü burada inanılmaz bir gelişme var ve markaların ilgisi gittikçe bu tarafa kayıyor. Video içerik üretmek aslında basit bir olay değil. Bu işin gerçekten profesyonel yapılması gerekiyor. Büyüyen bir pazar olduğu için buraya girmek isteyen oyuncuda çok oluyor. Ancak bize gelen ve youtube'da kanal açmak isteyen müşterilerin sadece 100'de 1'i başarılı olabiliyor diyebilirim. Çok sayıda youtuber aynı şeyi yapıyor, başarılı olmak için özgün ve disiplinli olmak gerekiyor, bunu yapabilen kişiler şimdilerde zaten en üst sıralara çıkmış durumda.

Youtuberlar markalardan tek video için 60 bin lira istiyor

Türkiye'de genç insanlar hızla ünlü olmak ve para kazanmak istiyor. Bir youtube kanalı açtıktan sonra profesyonel hareket eden bir kişi ancak 6 ay sonra buradan para kazanmaya başlayabilir. Burada önemli olan nokta reklam. Farklı ve özel işler yapan youtuberlar büyük kitlelere hitap ettikleri ve özel alanlarda içerik ürettikleri için markaların onlara özel ilgileri oluyor. Bu da bazı ünlü youtuberlar tarafından suistimal ediliyor. Son dönemde özellikle makyaj ve oyun kanalı olan bir kaç youtuber reklam vermek isteyen markalardan tek bir video için 60 bin lira istedi. Bu gerçekten karşılığı olmayan bir durum."

"Reklam videosu 1 saatte hazır olacak"

Oyun, makyaj, moda ve teknoloji kanallarına ilginin çok yoğun olduğunu kaydeden Şirin, markaların reklam bütçelerinin video paylaşım sitelerine kaydırdığını söyledi. Şirin, "Artık reklam ajansları da kendilerini dönüştürüyor. Bir iki sene içerisinde reklam fikirleri 1 saatte videoya dönüşecek ve hedef kitle ile buluşacak. Biz bunun için hazırlığımızı yaptık ve bunu şimdi yapabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Bir youtuber nasıl öne çıkar ?

Cornetto, Ülker, Fenerbahçe, Beşiktaş, Euroleague markarın; Tarkan, Cem Yılmaz, Nil Karaibrahimgil, Atiye ünli isimlerin ve popüler youtuberların partnerliğini yapan Şirin, youtube'da başarılı olmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

*Alanında özgün bir kanala sahip olunması
*Günde en az bir tane video paylaşımı ve disiplin
*İzleyici ile samimiyet
*Videolarda iyi ya da kötü bir şekilde etkileşimin sağlanması

"e-spor gelişiyor"
Öte yandan e-spor'un hem Türkiye'de hem de dünyada hızla geliştiğini dile getiren Şirin şöyle konuştu:

"Yotube'da bu alanın gelecekte daha da büyüyeceğine inandığım için Türkiye'de 3 milyondan fazla Türk oyuncusu bulunan Leage of Legends oyununun Türkiye'de bulunan 8 takımından biri olan GALAKTICOS takımını satın aldım. Burası farklı bir arena içindeki insanlar çok farklı ve dev bütçelerin döndüğü bir alan. Oyuncular ve oyunun meraklıları saatlerce youtube'da bu oyunun içeriklerini izliyorlar ve bilgisayar ve teknoloji firmaları da reklam bütçelerinden bu alana büyük bir pay ayırıyorlar. Tüm bular beni heyacanlandırıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir