Teknoloji şöleni 5G ile bulutlara çıktı

GSMA Mobil Dünya Kongresi Barselona'da kapılarını açtı. Yaklaşık 6 bin 100 şirket CEO'sunun katıldığı teknoloji şölenine bu yıl, 5G teknolojileri ile oluşacak yeni dünya ve işbirlikleri damga vurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Barselona’da başlayan Mobil Dünya Kongresi’ne bu yıl 5G devrimi ve yeni dünyaya hazırlanan şirketlerin işbirlikleri damga vuruyor.

208 ülkeden 108 bin ziyaretçi ve 2 bin 300 katılımcı şirketin yer aldığı fuarda pek çok yeni ürün, teknoloji tutkunlarının beğenisine sunuluyor. 1 Mart’a kadar açık kalacak fuarda Türkiye’den de birçok şirket yeni ürün ve hizmetlerini görücüye çıkarıyor. Vestel, hareketli objelere otomatik odaklanan yeni telefonu Venus Z20’yi tanıtırken, Turkcell de fuarda Lifecell Ventures çatısı altında dijital ihracat dönemini başlattığını açıkladı. Tansiyon ölçen Galaxy S9 ve sürücüsüz aracı kullanan Huwaei Mate 10 Pro da fuarın dikkat çekenleri arasında yer aldı. Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olarak kabul edilen GSMA Mobil Dünya Kongresi-Mobile World Congress (MWC 2018) İspanya’nın Barcelona kentinde başladı. Fuarda 208 ülkeden 108 bin katılımcı, 6 bin 100 şirket CEO’su, 320 konuşmacı, 3 bin 500 basın mensubu, 2 bin 300’ü aşkın katılımcı şirket yer alıyor.

Kongrede iki önemli nokta dikkatleri çekiyor… İlki, yaklaşan 5G devrimi ve bununla birlikte oluşacak yeni bir dünya… 5G ile birlikte aralanacak önemli kapılardan biri kuşkusuz “işbirlikleri”. 5G’nin ortaya çıkardığı yeni olanaklar, sağlıktan tarıma, nesnelerin internetinden otomotive pek çok endüstri ve alanda ortak çalışma platformalarına dönüşüyor… Ve bundan sonra hiçbir operatör sadece operatör ya da hiçbir cihaz üreticisi sadece cihaz üreticisi olarak kalmayacak. Bu trend, önemli işbirlikleriyle “müşteri” deneyimi odaklı pek çok yeni alanda kendini gösteriyor. Bulut ise bu hizmetlerin herkes için ortak kullanıldığı alan olarak ortaya çıkıyor.

Şirketlerin akıllı telefon, 5G, giyilebilir teknolojiler ve artırılmış gerçeklik başta olmak üzere çoğu alanda son yeniliklerini tüketiciye sunduğu fuara Türkiye'den de Vestel, Turkcell, Türk Telekom, Netaş gibi çok sayıda şirket katılıyor. GSMA 1 Mart'ta sona erecek.

Huawei: '5G şimdi' devrimi

Fuarda alt yapı tarafında da önemli bir iddiaya sahip Huawei için en önemli slogan “5G Şimdi” oldu. Huawei’ye göre, “Daha iyi bir geleceğe giden yolda” en önemli devrim 5G ile gelecek ve bugünkü paradigmalar da tamamen değişecek. 5G teknolojileri ile her şey tekrar yorumlanacak. Bu nedenle kurduğu standada Huawei, “Intent-Driven Network” hedefe yönelik çalışan yeni networkleri anlattı. Tamamen “kullanıcı” merkezli bu yeni networkler Huawei GLocal Ecosystem IoT sistemlerinin de içine dahil olduğu ve hem global hem de lokal partnerle gelişiyor ve “Her şeyin bulutta olduğu bir dönemi” yansıtıyor. Yeni ekonomik değerin kapılarını açmak Huawei’nin savunduğu önemli konlardan biri. Bulut ve 5G teknolojileri yeni bir iş birliği modeli yaratıyor.

Galaxy S9 tansiyon ölçüyor

Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S9 ve S9 Plus Barcelona'da görücüye çıktı. Tansiyon ölçme gibi özellikleriyle öne çıkan telefonların Türkiye satış fiyatı 64GB Galaxy S9 için 4 bin 599 lira, 64GB Galaxy S9 Plus için 5 bin 199 lira,128GB Galaxy S9 Plus için 5 bin 399 lira ve 256GB Galaxy S9 Plus için 5 bin 699 lira olarak açıklandı. Samsung'un yeni amiral gemisinde resim, video ve emojileri kişiselleştirerek hareketli olmalarını sağlayan Artırılmış Gerçeklikli Emojiler (AR Emoji), saniyede 960 kare çekebilen ultra ağır çekim özelliği ve düşük ışıklarda kaliteli fotoğraf kalitesini sağlayan kamera öne çıkan özellikler oldu.

Vestel’in yeni gözdesi Venus Z20

Mobil Dünya Kongresi’ne beşinci kez katıllan Vestel, geçen yıl Venus markasının üst segmenteki ilk cihazını duyurmuştu. Şirket, bu yıl Venus Z20 ile çıtasını bir kez daha yükseltti. Çift kamerasından gelen fotoğraf kabiliyetiyle öne çıkan Venus Z20, nisan ayında 2099 TL’den satışa sunulacak. Son zamanların popüler özelliği çift kamera sistemine sahip olan cihaz, hareketli objelere otomatik odaklanma özelliği Pdaf ile ayrışıyor. Cihazın, 5.65 inç ekranında inceltilmiş çerçeve ile genişletilmişbir görüş alanı sunması da bir ilk. 2.2GHz 8 çekirdekli Qualcomm işlemci, 4GB belleği olan Z20, Android Oreo işletim sistemiyle geliyor.

Fuarda konuşan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, 4 yılda makul fiyat, teknoloji ve tasarımlarıyla Türkiye’nin en çok satılan üçüncü akıllı telefon markası olduklarını kaydetti. Venus ile çıtayı her geçen gün yükselttiklerini belirten Erdoğan, “Z20 özellikle fotoğraf ve ‘selfie’ çekmeyi sevenlerin vazgeçemeyeceği bir telefon olacak” dedi. Türkiye genç ve dinamik nüfusu sayesinde dünyada mobil iletişimi en çok kullanan ülkelerden biri haline geldiğini belirten Erdoğan, “Dışa bağımlılığı azaltmak, teknolojide yerli alternatifler yaratmak adına Venus’ün önemi hem Vestel için hem de ülke ekonomisi için çok büyük. Venüs’ün ihracatı artıyor. Yakın coğrafyamızdaki 8 ülkeye akıllı telefon ihracatına başladık. Henüz yolun başındayız ancak diğer ürünlerde olduğu gibi akıllı telefon ihracatımızı da giderek artıracak. Yurt dışındaki operatörler işbirlikleriyle hacimlerini artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Turkcell’den Lifecell Ventures ile dijital ihracat dönemi

Dijital operatör vizyonuyla servislerini tüm dünyaya açan Turkcell, şimdi de Lifecell Ventures ile dijital ihracat dönemini başlattı. Şirket, Mobil Dünya Kongresi’nde yaptığı toplantı ile BiP, fizy, Dergilik, Lifebox, Hesabım, Paycell, Hızlı Giriş, Upcall ve RTM gibi servislerini, dileyen her operatöre Lifecell Ventures çatısı altında açtığını açıkladı.

Mobil Dünya Kongresi’nde konuşan Turkcell Genel Müdürü ve Lifecell Ventures İcra Kurulu Başkanı Kaan Terzioğlu, Lifecell Ventures’in AB’nin sertifikalandığı bir veri teknoloji şirketi olduğunu söyleyerek, ilk sözleşmelerini Moldovya ile yaptıklarını kaydetti. Life Box ve Bip uygulamalarını Moldovalı operatör Moldcell’e sattıklarını kaydeden Terzioğlu, buna bir nevi yazılım ihracatı da diyebileceklerini ifade etti. Şimdinin petrolü data GSM operatörlerini durakta bekleyip sürekli otobüsü kaçıran yolculara benzeten Terzioğlu, “Son 10 yılda twitter, facebook, alibaba. com gibi şirketler değerlerini 50’ye katlarken GSM operatörleri sadece ikiye katlayabildi. Telekom operatörleri sadece altyapı servisleri sağlamaya devam ettiği sürece maliyet kalemi yaratmaktan öteye geçemeyecek. 3 yıl önce Turkcell’de başlattığımız dijital dönüşümle bir network sağlayıcı olmanın ötesinde deneyim sağlamaya başladık. Bugün Lifecell Ventures ile dijital ihracat yapmaya başladık. Data günümüzün petrolü gibi gücün ana kaynağı haline geliyor. Herkes artık datanın gücün kaynağı olduğunda hemfikir” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir