Uçak aksamları yangın tehlikesine karşı AÜ'de test ediliyor

Uçak aksamlarının yanma testleri Anadolu Üniversitesi laboratuvarlarında gerçekleştiriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Araştırma ve Uygulama Merkezi (SHAUM)’nde bulunan Metal Dışı Malzemeler Laboratuvarı’nda uçak aksamları yangın tehlikesine karşı test ediliyor.

Gün geçtikçe rekabetin arttığı havacılık sektöründe metalik malzemelerin yerini daha hafif dolayısıyla ekonomik olduğu için polimerik malzemeler ve kompozitler alırken, bu malzemelerin kullanımı yangın riskini artırıyor.

Türkiye’deki en gelişmiş yanma test laboratuvarlarından birine ev sahipliği yapan Anadolu Üniversitesi, yolcu uçaklarında kullanılan metal dışı malzemelerin yanma test ve analizlerinin önemli bir bölümünü gerçekleştirebiliyor.

Laboratuvar sayesinde yurt dışında yaptırılmak zorunda kalınan pek çok test burada yapılabirken bu durum havacılık firmalarının test giderlerinin azalmasına, test sürelerinin kısalmasına ve yerli firmaların Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri kapsamında geliştirmeye çalıştıkları ürünlerin gizliliklerinin korunmasına katkı sağlanmış oldu.

'Malzemelerin yanmaz olması çok önemli'

Laboratuvarın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, "Yapılan araştırmalar, 1 kilogramlık malzemenin hafifliğinin yıllık 150 poundluk bir getirisi olduğunu gösteriyor. Bu nedenle artık havacılıkta metalik malzemeler yerine bir takım polimer ve kompozit malzemelerin kullanımı son yıllarda yaygınlaştı. Fakat bu malzemelerin kullanılması özellikle uçaklarda kaza anlarında yanma riskini de artıran bir unsur. Dolayısıyla bu malzemelerin yanmaz olması çok önemli. Kurduğumuz bu laboratuvarda sadece koltukların değil, uçağın kabin içi tüm aksamındaki malzemelerin yanma testleri gerçekleştirilebiliyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir