‘Dünya markası yaratmamız için devlet bize ortak olmalı’

Rusya’da gerçekleşen CPM Fuarı’na 100 firmayla katılan hazır giyimciler Rusya, ABD ve Çin gibi pazarlarda devletten bir ‘ortak’ gibi destek bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAMZE ŞENER

MOSKOVA - Türk hazır giyimciler Moskova’da düzenlenen Collection Premiere Moscow (CPM) Fuarı’na bu yıl 100 firmayla katıldı. Rus pazarının önemine dikkat çeken ihracatçılar, Rusya hazır giyim ihracatını, birkaç yıl içinde 400 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarmayı hedefl ediklerini belirtti. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Dünya markası olma yolunda Türk markalarının çıkış noktası bizim sektörümüz açısından Rusya oldu. Ancak biz devlet desteklerinde gereken hassasiyeti gösteremedik. Bu gibi ülkelerde devlet desteklerinin daha fazla olması gerekiyordu. Rusya, Çin ABD gibi ülkelerde belli markalarımızı direkt desteklememiz lazım. Devletin neredeyse ortakmış gibi davranarak bu firmaları yaşatmamız ve büyütmemiz lazım” diye konuştu. 

İhracat hedefi 500 milyon dolar

Türk markalarının yurtdışında markalaşma sürecinde Rusya’nın en etkin pazarlardan olduğu biliniyor. Öyle ki geçtiğimiz yıl ihracat, 411 milyon dolara ulaştı. Yıl sonu hedefi ise 500 milyon doları görebilmek. 2013’te 380 milyon dolarlık hazır giyim ürünü ihraç ettiğimiz Rusya’ya 2013’te yüzde 8.5’lik artışla 412 milyon dolarlık ürün satıldığını ifade eden Tanrıverdi, çıtanın çok daha yukarılara çekilmesi gerekliliğinin altını çizdi. “Başlattığımız tasarım, trend ve tanıtım atağı ile mevcut ihracat rakamlarımızı çok daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz” diyen Tanrıverdi, Rusya’ya yapılan ihracatta 1 milyar dolarlık psikolojik sınırı aşmanın düne göre çok daha kolay olduğunu kaydetti. Ukrayna’daki krizle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tanrıverdi, “Ukrayna’da ciddi sayıda yatırımcımız var. Birçok firma geri dönüyor. Ortam müsait olursa aslında Ukrayna’da daha rahat iş yapabiliriz ” dedi.

İhracat, kilogramda 24 dolar oldu

Türkiye’nin 2013’te 90 milyon ton ihracat karşılığında 152 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Tanrıverdi, bunun kg’da 1.5 dolar anlamına geldiğini belirtti. 2013’ü 17.4 milyar dolar ihracat ile kapatan hazır giyim sektöründe bu rakamın kiloda 24 dolar civarına çıktığını vurgulayan Tanrıverdi şöyle devam etti: “Bu başarıya tasarım, trend ve tanıtımdan oluşan 3T yaklaşımı ile ulaştık.”

“İthalattan korkmayın, ihracatı artırın”

Dalgalı kurla ilgili de açıklamalarda bulunan Hikmet Tanrıverdi, dengenin yeni yakalandığı vurgusunu yaparak, “Bugün gelinen noktada daha önceki yıllarda değerli TL’yi savunanların etkisi büyük, ithalattan çok fazla korkmamak lazım, önemli olan ihracatı artırmak” açıklamasını yaptı. Teşvik sisteminin değişmesi gerektiğini, 6. Bölge'de verilen desteklerde kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinin altını çizen Tanrıverdi TL-Ruble ilişkisi için ise şunları söyledi: “Bizde de değer kaybı olduğundan çok fazla fark ettirmeyecek gibi; TL’de ticareti, destekleyecek tedbirlerin alınması lazım. Bu ciddi avantaj sağlayacak.”

Bu konularda ilginizi çekebilir