Toyota ve Suzuki ortaklık görüşmelerine hız veriyor

Toyota ve Suzuki, yakın bir tarihte iş ortaklığının oluşturulması için alınacak çalışma kararlarını duyuracaklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Toyota Motor Corp ve Suzuki Motor Corp parça üretimi ve Ar-ge alanlarındaki uzmanlıklarını paylaşmayı düşündüklerini açıkladılar. Böyle bir anlaşma, iki şirketin gelişmekte olan pazarlarda büyürken, hızlı teknolojik ilerlemeye de ayak uydurmalarını sağlayabilir. Söz konusu anlaşmada Toyota, Suzuki'nin Hindistan'ın büyük otomotiv piyasasını ele geçirmesini sağlayan arz zincirinden yararlanabilir. Toyota'nın otomatik sürüş, yapay zeka ve düşük salımlı araçlar konusundaki inovasyonları da Suzuki için olumlu katkı getirebilir.

İki şirket bugün yaptıkları ortak açıklamada, "Toyota ve Suzuki, yakın bir tarihte iş ortaklığının oluşturulması için çalışma kararı aldıklarını duyururlar" dedi. Açıklamada, tedarik, çevre ve güvenlikle ilgili teknoloji konularının öne çıktığını vurgulayan şirketler, sermaye  birleştirme konusunda aceleye gerek görmediklerini de belirttiler.

Japonya'da satılan her iki otomobilden birini Suzuki imal ediyor. Bunu büyük ölçüde 1980'lerden beri kurduğu yerel arz zincirine borçlu.

Toyota'nın da bu zincirden yararlanması Hindistan'ın ihtiyaçlarına daha uygun araçlar üretmesine imkan verebilir ve 2020 yılında dünyanın en büyük piyasası olması beklenen bu ülkede Suzuki ile rekabet edecek konuma getirebilir. Dünyanın ikinci büyük otomobil üreticisi olan Toyota,  teknolojide geri kalmayacak finansal güce sahip olsa da,  Hindistan'daki pazar payını büyütmekte uzun zamandır zorlanıyor.

Bilgi sahibi kaynakların Reuters'e verdiği bilgiye göre; Toyota, Suzuki'nin 7,000 dolardan daha ucuza satılan rekabetçi araç modelleri üretmesini sağlayan düşük maliyetli modeller  yaratma uzmanlığından yararlanmayı umuyor. Bazı analistler, söz konusu ortaklığın Suzuki'nin Hindistan'daki üstünlüğünü ve aynı zamanda bağımsızlığını da  feda etmesi gibi bir sonuç doğurabileceği ihtimaline dikkat çekiyorlar.