Barış süreci Diyarbakır'da turizme ivme kazandırdı

Barış süreci Diyarbakır turizmini canlandırdı. Yabancı turist sayısı yüzde 100, tur rezarvasyonları yüzde 500 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHİR SOLMAZ

DİYARBAKIR - Barış süreci Diyarbakır türizmine ivme kattı. Kente gelen turist sayısı 2 katına çıkarken, kimi tur şirketlerinin rezervasyonlarında da yüzde 500 artış yakalandı. Rixos’un otel yapmaya hazırlandığı kentte Big Chefs de yer arıyor. Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİ- AD) tarafından düzenlenen, “UNESCO’ya Adaylık Süreci’nde, Diyarbakır Surları ve Turizme Katkıları” konulu panelde çözüm sürecinin getirdiği çatışmasızlık ortamı, huzur ve istikrarın devam etmesi halinde turizmin gelişeceği ifade edildi.

Başsal: Çatışma ve yetersiz altyapı gelişmeyi engelledi

DİSİAD Başkanı Burç Baysal: Bölgede, kalkınma adına onlarca teşvik paketi açılmasına rağmen bir kaç fabrika dışında bir gelişme yaşanmadı. Bunun nedeni çatışma ortamı ve yetersiz altyapıydı. Bugün her 2 konuda da bölge gelişiyor. Altyapı sorunlarımız yavaş da olsa çözülürken, barış konusunda da bir çatışmasızlık sürecindeyiz. En son 2012 Nisan ayında çıkan teşvik yasası bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yeni bir takım avantajlar getirdi. İstihdam ve yatırım maliyetlerinin desteklenmesi çok önemli. Bu destekler özellikle turizm alanında daha da anlam ifade ediyor.

Bedirhanoğlu:Turizmde mesafe almak için güvenlik çok önemli

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: 12 Mart 1860’daki sayımda Diyarbakır nüfusu 21 bin 300 kişi ve farklı etnik köken ve inanca sahip insanlardan oluşuyor. Turizmde ilerleme için güvenlik çok önemli. Bu çözüm sürecinde amaçlanan hedefe ulaşmak için gerçek çatışmasızlık ve barış ortamı gerekli. Turizmi sadece Diyarbakır ile değil Mardin, Hasankeyf ve Midyat’ı ortak merkezde değerlendirmeliyiz.

Kıraç: Barış ile yabancı turist sayısı yüzde 100 arttı

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç: Çözüm sürecinin getirdiği barış iklimi sayesinde 2013’de yabancı turist sayısı yüzde 100, yerli turist sayısı yüzde 25 arttı. Turizmdeki başarı için karar alıcıların buna inanması, kamu ve özel sektörün bütünleşmesi, bir dizi temel politika değişikliği yapılması gerekiyor. Diyarbakır sahip olduğu zenginlikler ile kıyaslandığında değişimi geciken bir kent.

Sayar: 1800’lü yıllarda kentte sanayi daha fazlaymış

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar: Diyarbakır nüfusunun 40-50 bin olduğu 1800’lü yıllarda sanayi, bu dönemdekinden daha fazlaymış. İnanç ve kültürle birlikte kentin bir sanayi potansiyeli olduğunu da görüyoruz. Barışın olmadığı yerde ekonomiden kalkınmadan yada sosyo ekonomik kriterden bahsedemeyiz. Barış sürecinin kalıcı olması için herkesin üzerine düşen görevler var.

İpek: Surlar ve Hevsel Bahçeleri konusunda imar planı başlattık

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek: Diyarbakır tarihsel geçmişi, toplumsal dokusu, ekolojik potansiyeli ve jepolotik konumu açısından dünyada oldukça önemli bir yere sahip. Kentte tarihi ve kültürü koruyan bir yaşam modeli olmalı. Bunun için toplumsal duyarlılık, fedakarlık hiç durmadan devam etmeli. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kente biçtiği vizyonun bir gereği olarak, surlar ve Hevsel Bahçeleri konusunda çalışmayı esas alan imar planı başlattık.

THY, uçaklarda film ile tanıtacak yöresel yemeklerini ikram edecek

● DİYARBAKIR’DA DEMOKRASİ TALEBİ ÇOK GÜÇLÜ

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu: Diyarakır ile özel bağım var. Üniversiteden arkadaşlarım var. Daha önce de bir kez gelmiş söz vermiştim geleceğime dair. Ailemle gelip bir iki gün gezmek istiyorum. Demokrasinin geliştiği yerde refah artıyor. Bu talebi Diyarbakır’da çok kuvvetli görüyorum. Demokrasi, insan hakları ve daha fazla hukuku bütün kentlerimizin, en fazla da Diyarbakır’ın hakettiğini düşünüyorum. Diyarbakır Valiliği’nin hazırlatacağı45 dakikalık tanıtım filmini THY uçaklarında yayınlayacağız. Uçaklarda kentin yöresel lezzetlerini ikram edeceğiz.

● TUR OPERATÖRLERİNİN MOTİVE EDİLMESİ GEREK

TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcü: Bu bölgede güvenlik algısı en üst noktaya geldiği zaman uluslararası tur operatörleri bölge yönelecek. Büyük tur operatörlerinin motive edilmesi gerek. Bunun yapacak olan ise seyehat acenteleri.

● KENTTE BİG CHEFS’İ AÇMAK İÇİN YER BAKIYORUZ

Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli: Güvenlik sorunu nedeni ile Diyarbakır’a yatırıma temkinli yaklaştık. Barış süreci ile ulusal birçok marka yatırım için gelecektir. Yeme içme için gezen milyonlarca insan bu geziye 1200 dolar harcıyor. Diyarbakır mutfağı çok zengin. Buranın dokusunu anlatan markalara ihtiyaç var. Kentte Big Chefs açmak için yer bakıyoruz.

● KENTTE TURİZM KONSEYİ OLUŞTURULMALI

Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Şimşek : Kente otel yapmak için yatırımcılarla görüştük. Burada helva yapmak için gereken herşey var. Bu konuda yol almak için turizm konseyi oluşturulmalı Sanayici ve işadamlarına önerim otel yatırımlarına girmeleri. Diyarbakır konaklama problemini çözerse gelen gruplar konaklamaya kalırlar. Diyarbakır üzeri örtülü bir hazine gibi”

● DİYARBAKIR’IN İSTİDAM SORUNUNU AĞIR SANAYİ ÇÖZEMEZ

Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi ve RTÜK üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım: Suriçi’ndeki değerler bütün olarak ele alınmalı. İç kalenin turizme kazandırılması çok önemli. Sur içinin 30-40-50 yıllık projelerle açık hava müzesine dönüştürülmesi gerekiyor. 300 tescilli tarihi eser var. 7 önemli eko turizm potansiyeline sahip merkez bulunuyor. Asla ağır sanayi buradaki istihdam sorununu çözemez.

● BARIŞ SÜRECİNDEN SONRA REZERVASYONLAR YÜZDE 500 ARTTI

Jolly Tour Bölge Turlar Müdürü Kerem Gökçe: Diyarbakır’daki gelişimde turizm geride kaldı. Bu bölgede yaptığımız turizm hareketi tur ve inanç üzerine. GAP yada Doğu Anadolu turları olarak geliyoruz. Barış sürecinden sonra aldığımız rezervasyonlar yüzde 500 arttı.

● SURİÇİ DOKUSUNU KORUYAN PLANI TAKİP EDECEĞİZ

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Murat Alökmen: Suriçi’nde koruma amaçlı imar planı çalışmalarımız var. Turizm potansiyelini değerlendirmek için Suriçi dokusunu bozmadan hazırladığımız planı takip edeceğiz. UNESCO süreci bizim için çok önemli. Diyarbakır’a bir kaç günlük geziler için gelinebilmeli, bu potansiyelimiz var.